ORANSJE-FEST: Sven Kramer (i midten) vant OL-sølv på 5000 meter i 2006-OL. I dag vant han sitt andre OL-gull på distansen, etter å ha senket sin OL-rekord med fire sekunder. Jan Blokhuijsen (t.h.) kom på 2. plass, fem sekunder bak, mens Jorrit Bergsma tok bronsen. Foto: AP

ORANSJE-FEST: Sven Kramer (i midten) vant OL-sølv på 5000 meter i 2006-OL. I dag vant han sitt andre OL-gull på distansen, etter å ha senket sin OL-rekord med fire sekunder. Jan Blokhuijsen (t.h.) kom på 2. plass, fem sekunder bak, mens Jorrit Bergsma tok bronsen. Foto: AP

Lunde Pedersen om nederlenderne: - Ikke bra at de ikke testes regelmessig

Understreker at han ikke mistenker dem for doping

SOTSJI (VG) Sverre Lunde Pedersen (21) visste at Sven Kramer ville være suveren, men liker ikke at nederlenderne ikke blir doping-testet regelmessig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg mistenker ikke nederlenderne for juks. De har vært bra lenge. Men det er ikke bra at de ikke har regelmessig testing, sier Sverre Lunde Pedersen etter 5. plass i OL-debuten - på 5000 meter.

Les også: Har ikke tatt blodprøver av skøytekongen Kramer

Landslagstrener Jarle Pedersens sønn var to sekunder og 16 hundredeler fra bronsemedaljen som gikk til parkonkurrenten Jorrit Bergsma fra Nederland.

Da han gikk opp på seierspallen, sto det to landsmenn av ham der allerede.

Sven Kramer tok sitt andre 5000 meter OL-gull på rad ved å senke sin olympiske rekord fra Vancouver med fire sekunder.

- Jeg har hatt 6.10 i hodet hele uken, og visste det var et godt løp, sa han til nederlandsk TV etter solo-oppvisningen.

SOLID 5. PLASS: Sverre Lunde Pedersens slo parkonkurrent Jorrit Bergsma og var seks sekunder bak skøytekongen Sven Kramer. Foto: Helge Mikalsen, VG

På tribunen kastet pappa Yep Kramer seg om halsen på sønnens kjæreste Naomi van As, som - tydelig nervøs - ble fanget inn av TV-kameraene før start.

- Presset har vært skyhøyt. De siste 48 timene har vært «crazy». Så jeg er veldig fornøyd med dagen, røper Sven Kramer - og forklarer det ytterligere.

- Det er mye bråk i deltakerlandsbyen, og det var mye støy forrige kveld (natt til lørdag). Når du føler så mye press og hører lyder, stopper hjernen deg fra å falle i søvn, sier han.
Nervøsiteten slapp raskt taket. Kramer hadde alt i sin hule hånd.

En egen klasse

Jan Blokhuijsen ble slått av kong Kramer med fem sekunder, men tok likevel 2. plassen.

På spørsmål om «de andre» har gitt opp Kramer, svarer Jarle Pedersen «på 5000 meter, kanskje». I pressesonen vedgår han at han er «stolt far og trener». Avkommet er nå en like god medaljekandidat som Håvard Bøkko (27) på 1500 meter 15. februar.

Jarle Pedersen er samtidig ikke sen om å mene at Kramer «er i en egen klasse».

Etter vekslingsfeilen som kostet ham gullmedaljen på 10 000 meteren i Vancouver, har Sven Kramer forberedt seg i fire år - inkludert ett hvileår - til Sotsji-OL. Her skal han vinne enda to gull: revansj på 10 000 meter og lagtempo for Nederland (3. plass bak Canada og USA).

MÅLRETTET: Sven Kramer har ventet fire år på å få tatt igjen etter den sure missen i Vancouver. Her er nederlenderen i aksjon på dagens 5000 meter. Foto: Helge Mikalsen, VG

Sverre Lunde Pedersen har ennå ikke bestemt om han skal gå mil-løpet, fordi han har «en veldig stor jobb» på lagtempo.

- Og så skal du kanskje slå Håvard på 1500 meteren?

- Jeg må slå ham for å komme på pallen, svarer «kronprinsen» - som 17 år gammel var med i Vancouver-OL uten å få lov til å gå løp.

PS! Sverre Lunde Pedersen satte OL-familierekord med 5. plassen. Pappa Jarle (58) har 6. plass på 500 meter (38,83) fra Lake Placid-OL for 34 år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder