MESTEREN: Marit Bjørgen sikret seg sitt andre OL-gull i Vancouver fredag kveld. Foto: AFP

OL-dronningen Marit Bjørgen

Ny tung fjerdeplass til Størmer Steira

WHISTLER/OSLO (VG Nett) Marit Bjørgen var i egen klasse og tok gull på 2x7,5 kilometer skiathlom i OL. Nå vurderer hun å stå over mandagens lagsprint.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Med bare tre kilometer til mål rykket Marit Bjørgen fra Kristin Størmer Steira, Anna Haag og Justyna Kowalczyk.
I mål var hun helt overlegen og vant med 10 sekunder. Dermed tok Bjørgen sitt andre og Norges femte gull i Vancouver.

VG Nett-leser:Fantastisk av Bjørgen. Nå er hun på god vei til å bli OL dronningen. 3 mila vinner hun lett!Diskutér her!

- Jeg hadde ikke planer om å gå fra før på slutten. Det som satt i hodet mitt var den gode avslutningen på åpningsdistansen. Jeg hadde fantastisk gode ski. Smøreteamet har gjort en god jobb. Da kunne jeg ligge i front og fokusere på å gå teknisk på ski, sier Bjørgen til VG Nett.

- Du virker rolig, har du blitt blasert?

- Nei, akkurat nå er jeg litt sliten. Det må jeg si. Jeg hadde vanvittige frysninger da jeg kom på oppløpet. Det stakk nedover ryggen, sier hun til VG Nett.

- Var det første gullet mer spesielt enn det andre?

- Nei, dette var like stort.

- Er du så sterk at vi kan se deg på pallen i samtlige løp her i OL?

- Det skal jeg ikke love. Jeg var litt spent foran dagens løp, men formen er der, sier Bjørgen til VG Nett.

Blogg:- Marit tar fem OL-gull!

Trønderjenta takket for gode ski etter målgang, og hadde også noen rosende ord til lagvenninnen Kristin Størmer Steira.

- Jeg fikk bra hjelp av Kristin opp lagbakken som kanskje gjorde at det ble luke bakover. Så ville Kristin ha meg opp, og da bare trøkket jeg til. Da fikk jeg den luka.

VG LIVE:Vi fulgte rennet direkte her!

Det ble dramatisk i målområdet da Justyna Kowalczyk og Kristin Størmer Steira kjempet for bronsen. Det måtte fotofinish til for å skille de to, og VG Netts reportere i Whistler var vitne til at Størmer Steira jublet for bronsen da det kom opp på tavlen at hun hadde tatt tredjeplassen.

Et par minutter senere var det Kowalczyks tur til å juble da arrangøren endret rekkefølgen. TV-bildene viste etter hvert at den polske jenta slo Størmer Steira med en halv fot. Det ble dermed den fjerde OL-fjerdeplassen gjennom tidene på Tana-jenta.

Protokoll:Gratulér Bjørgen med gullet her!

- Jeg er veldig skuffet. Klart det føles litt ekstra tungt når det blir sånn. Først jublet jeg og Marit, så gråt vi litt, men min skuffelse skal på ingen måte få lov til å ødelegge hennes store dag. Jeg skal klare å glede meg på hennes vegne, sier Størmer Steira til VG Nett.

- Er du sur på arrangøren?

- Nei, det er jeg ikke, svarer Størmer Steira.

JUBLET FØRST: Kristin Størmer Steira jublet først for bronse, men endte på fjerdeplass. Foto: Scanpix

- Det er så nær som det er mulig å komme. Det er mager trøst, men det er den beste spurten Kristin har gjort noengang. Det var kun innslaget som var avgjørende, sier trener Egil Kristiansen til VG Nett.

- Hva tenker du om at hun fikk tildelt tredjeplassen?

- Det er dumt å utrope noen til en medalje, og så komme med retrett.

Therese Johaug gikk et strålende langrenn og hang lenge med i den absolutte tetgruppa. Til slutt sørget hun for at Norge fikk tre jenter blant de seks beste.

- Det var så utrolig moro å gå i dag. Kjempeartig at jeg har funnet tilbake til formen, sier Johaug til NRK.

Samleside:Les alt om OL på VG Nett!

- Det er helt rått å se på Marit! Det er ingen andre i verden som fortjener dette mer enn henne, sier Johaug.

Alle de norske jentene skrøt voldsomt av skiene. Bjørgen viste tidlig storform da hun ofte var oppe og dro under klassiskdelen.

Etter skibyttet gikk en gruppe på seks utøvere ut samtidig. Bjørgen fortsatte å gjøre grovjobben, men Størmer Steira, Johaug, Kowalczyk, Haag og Saarinen hang bra på.

Grafikk:Sjekk hele OL-programmet her!

Etter 12,4 kilometer stakk Bjørgen fra de andre i tet. Kowalczyk forsøkte å henge på, men måtte ganske raskt gi tapt. Etter hvert kunne Bjørgen konstatere at ingen var i nærheten av å true henne. I mål skilte 8,9 sekunder ned til sølvvinner Anna Haag fra Sverige.

Nå kan Bjørgen tangere Sonja Henies OL-rekord med seier i lagsprinten mandag. Men ifølge sportssjef Åge Skinstad er det usikkert om gulljenta stiller til start.

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

- Det er ikke sikkert hun gjør det. Vi må se på belastningen, både løpene og alt som er rundt dem. Vi tar en beslutning lørdag, sier Skinstad til NTB.

PS! Vibeke Skofterud brøt tidlig fredag. Det ble rapportert om en skulder ut av ledd, men langrennsjenta sa til VG Nett at det gikk greit da hun passerte målområdet underveis i løpet.

HER ER BEVISET: Justyna Kowalczyk kaster seg fram og slår Kristin Størmer Steira i kampen om bronsen. Foto: Målfoto

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder