GOD KJEMI: Alexander Dale Oen og Sarah Louise Rung på en samling i regi av Olympiatoppen før London-lekene i 2012. Oen døde bare tre måneder før OL. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommentar

Ole Kristian Strøm om Paralympics: Oen var hennes store forbilde

Alexander Dale Oen betydde mye for Sarah Louise Rung. Og jeg tror det var gjensidig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nattens Paralypics-helt var i Flagstaff da tragedien skjedde at Norges store OL-håp døde, bare noen måneder før London-lekene i 2012.

Sarah Louise Rung har aldri lagt skjul på at Oen var hennes store forbilde. Han pushet henne på trening. Han så på henne som en likeverdig utøver.

– Hun har jo mange flere gull enn meg, pleide Alex å si når vi snakket om Rogalands svømmedronning.

Han var medmennesket som tenkte på alle. Og ikke minst på para-svømmerne, som lærte ham de beste «funkis-vitsene».

Les også: Sarah Louise Rung tok to VM-gull på 42 minutter.

Norges Svømmeforbund har på mange måter vært forut for sin tid. Det begynner å bli ti år siden de gjennomførte full integrering, det vil si at de beste handikappede svømmerne dro på treningsleir sammen med de beste ikke-handikappede. Det ble kjapt den naturligste ting av verden. Etter hvert skjønte alle at det var noe de tjente på, og flere store nasjoner har fulgt i Norges svømmetak.

Daværende svømmepresident Per Rune Eknes sier til meg at «vi hører sammen, og nå jobber jeg for å få til det samme internasjonalt». Han er selv på plass i Rio, fordi han sitter i IPCs svømmekomité.

OM PARALYMPICS: Ole Kristian Strøm.

Sarah Louise Rung tenkte kanskje på Alexander Dale Oen da Paralympics startet med en for henne litt skuffende bronse. Hvordan ville han ha hevet seg? Hun kom tilbake og tok sølv natt til søndag og nå gull natt til mandag.

Les også: Russland utestengt fra Paralympics

Med tanke på at hun gjorde et ekstremt dårlig forsøksheat lørdag, er det snakk om en stor forvandling. Trener Morten Eklund spurte om hun skulle dra hjem fra Rio med en gang. Da skjønte Rung alvoret. Hun har jobbet voldsomt med seg selv. Hun visste jo at hun hadde tidene inne, men klarte ikke å få det ut i starten av Paralympics. Nå er hun i gang så det holder. Hun kan senke skuldrene og bare kose seg resten av Rio-oppholdet.

Målet om fem medaljer i Rio er høyst reelt fortsatt. Og minst to av dem kan bli i gull. I så fall må vi være veldig fornøyde med Sarah Louise Rungs innsats.

Hun har allerede – alene – prestert langt bedre resultater enn OL-troppen hadde for noen uker siden (fire bronsemedaljer).

Vi kan snakke om integrering i særklasse.

Les også: VG-tips: De kommer til å redde Norges ære i Rio.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder