TOK SØLV: Emma Johansson. Foto: Scanpix

Sveriges sykkelheltinne blir «norsk»

Innen høsten er omme, flytter Sveriges nye sykkeldronning til Norge. OL-sølvvinner Emma Johansson (24) slår følge med sin norske kjæreste nordover.

Artikkelen er over 11 år gammel


- Da blir hun «norsk». Vi flytter til mitt hjemsted Tønsberg etter VM (i september), men vi beholder huset i Belgia for utleie og som treningsbase for Emma, bekrefter Martin Vestby (31) overfor NTB.

Den tidligere norske toppsyklisten ble kjæreste med Sveriges nye sykkeldronning for to år siden, og de flyttet sammen i Belgia (Zingem) etter kort tid. Nå bærer det videre nordover for duoen ettersom Vestby begynner i ny jobb som sykkelansvarlig i Olympia Sport, som eies av blant andre Knut Holmann og Anders Aukland.

Første på 20 år

Etter sykkelbragden i OL søndag, der bare walisiske Nicole Cooke var bedre enn Johansson, venter en ny hverdag for 24-åringen i Sverige. Medaljen var den første i OL for svensk sykkelsport på 20 år (bronse i lagkonkurransen), og den første individuelle på 32 år (Bent Johanssons gull).

FÅR HELTESTATUS: Emma Johansson går fra en tilværelse som ukjent i Sverige til kjendisstatus etter OL-sølvet. Foto: EPA

- Kanskje 1000 mennesker i Sverige visste hvem Emma var før dette. Med OL-medaljen tar nok kjendisstatusen seg litt opp. Rent økonomisk blir det neppe rare forandringen. Når man tjener 10.000 kroner i måneden som proffsyklist, er det små beløp vi snakker om, forteller Vestby, som har hatt treneransvaret for kjæresten de siste sesongene.

Jenta fra Sollefteå var helt «i kjeller'n» da femmannsbruddet hun satt i holdt unna for hovedfeltet og spurten om OL-gullet startet.

- Jeg var helt på felgen og måtte sette meg ned der midt i spurten da beina ikke ville mer. Kanskje kunne jeg vært litt mer kald og satt meg i tredje- eller fjerdeposisjon opp siste bakke. Jeg måtte nemlig ta en omvei rundt til høyre for å komme i posisjon i spurten. Men det vil jeg ikke tenke på nå, sa Emma Johansson til NTB før sølvfeiringen startet med vin til maten.

Svenske OL-medaljer i sykling gjennom tidene:

2008 (Beijing): Sølv til Emma Johansson
1988 (Seoul): Bronse i lagkonkurransen
1976 (Montreal): Gull til Bernt Johansson
1968 (Mexico City): Bronse til Gösta Pettersson og sølv i lagkonkurransen
1964 (Tokyo): Bronse i lagkonkurransen
1932 (Los Angeles): Bronse til Bernhard Britz og i lagkonkurransen
1928 (Amsterdam): Bronse til Gösta Carlsson og i lagkonkurransen
1924 (Paris): Bronse i lagkonkurransen
1920 (Antwerpen): Guld til Harry Stenquist og sølv i lagkonkurransen
1912 (Stockholm): Gull i lagkonkurransen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder