MER TIL SÆRFORBUNDENE: Idrettspresident Tom Tvedt, her sammen med blant andre kronprins Haakon under håndballkampen Norge-Russland (37–38) i Rio-OL, har søkt om 261 millioner i grunnstøtte til særforbundene for 2018 fra spillemidlene. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kilder til VG: Idrettspresidenten sa nei til lønnskutt

IDRETTENS HUS (VG) I et møte med Idrettsstyret skal idrettspresident Tom Tvedt (49) ha motsatt seg et forslag om kutt i sin egen millionlønn.

 • Øystein Jarlsbo
 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over to år gammel

Etter det VG erfarer skal styremedlem Jorodd Asphjell under forrige styremøte i Norges idrettsforbund (NIF) ha foreslått et kutt i styrelønn og honorar på 25 prosent.

Tom Tvedt, som har en lønnspakke på 1,5 millioner, skal ha sagt nei til dette, ifølge VGs kilder. Asphjells forslag skal ha vært et av flere for å få ned kostnadene i NIF-administrasjonen.

Tvedt tjener i dag langt mer enn norske idrettspresidenter før ham:

Forgjengeren Børre Rognlien hevet om lag 600.000 kroner som NIF-president. Og Tove Paule, som hadde vervet før ham igjen, tjente 650.000 kroner. Hun ga bort 250.000 kroner på deling til visepresidentene Rognlien og Odd Roar Thorsen av «kollegiale grunner».

– Honorarer fastsatt

Konfrontert med VGs opplysninger svarer Tom Tvedt slik i en tekstmelding:

«I arbeidet med å redusere kostnader i Idrettsforbundet, har hele organisasjonen gjennomgått mulige innsparingstiltak. Idrettsstyret har naturligvis også vært involvert i dette. Som en del av dette ble det foreslått også å se på styrets honorarer. Det er ikke styret selv som fastsetter sine honorarer. Det gjøres av den idrettstingsoppnevnte Kompensasjonskomiteen. Styrets honorar er således fastsatt av denne komiteen for hele fireårsperioden.»

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ga i fjor uttrykk for at administrasjonen i NIF har vært for sjenerøs når det gjelder bruk av penger. Ved tildeling av spillemidler for 2017 ønsket hun administrasjonen i Norges idrettsforbund god jul med budsjettkutt i millionklassen.

Idrettsforbundets administrasjon fikk alene 135 millioner kroner for 2016. For 2017 søkte NIF deretter om 147 millioner. Svaret fra Linda Hofstad Helleland var «bare» 130 millioner kroner for 2017. Altså 17 millioner mindre enn administrasjonen søkte om.

Men det stoppet ikke der: Kulturministeren har også varslet ytterliggere kutt i 2018.

Bakgrunn: Her er kravene Helleland stilte til NIF

Ned 7 mill.

Ved presentasjonen av NIFs søknad om spillemidler for 2018 mandag morgen, uttalte frem til nå fungerende generalsekretær Øystein Dale at NIF har tatt signalet og «kuttet solid».

Idrettsforbundet har søkt om 137,5 millioner til «Grunnstøtte NIF sentralt og regionalt», med andre ord drøyt syv millioner mer enn de ble tildelt for ett år siden for 2017. Men altså ikke mindre enn fjorårsbevilgningen, slik statsråden har antydet at er realistisk.

Leste du denne? NIFs nye generalsekretær får lavere lønn enn forgjengeren

Ønsket om 2018-midler til NIF sentralt står imidlertid nærmest på stedet hvil sammenlignet med tildelingen i 2017 (25,4 mill.): 25.050 mill. Vel å merke en nedgang på syv millioner fra det NIF i fjor faktisk søkte om for 2017, nemlig drøyt 32 millioner.

Det er denne delen av søknaden, og de ifølge Øystein Dale solide kuttene, som har å gjøre med nevnte forslag til kutt i styrelønn og honorarer – som Tom Tvedt angivelig ikke ville gå med på.

OL-reisekutt

– Statsministeren har sagt at det blir trangere tider. Vi må bruke ressursene til beste for våre medlemmer, svarer Tom Tvedt på VGs spørsmål om Øystein Dales «solide kutt» og at NIF har tatt signalene.

Idrettspresidenten viser til at styret «reiser mindre» og at det har besluttet at kun presidenten og visepresidenten skal være til stede under OL. Tvedt sier at NIF har kuttet syv årsverk i IT og at «folk har sluttet».

– Stillinger står ledig. Det er tøft som arbeidsgiver å si opp folk. Oppturen er at vi må se på nye måter å jobbe på. Vi er nødt til å få til digitaliseringen. Den henger over oss, sier Tom Tvedt.

Leste du denne? Ingen grenser for Skarstein: Tok VM-gull i roing

Dopingsaker koster

Leste du tidligere i dag, mandag? Toppidrettssjefen vil ha 10 mill. til blakke utøvere

Tom Tvedt sier at NIF gjennom året har dekket inn avtaler som tidligere generalsekretær Inge Andersen inngikk i 2004 (reforhandlet i 2015). Dette belaster budsjettet med «cirka» tre millioner.

Bakgrunn: Slik forklarer Tom Tvedt hvordan Inge Andersens 2 mill. ble til 3 mill.

Idrettspresidenten sier også at «dopingsakene» ikke er avklart. Det er altså uavklart hvor mye de høyt profilerte dopingsakene vil koste for NIF. Kravet til NIF om «åpenhet» har også en kostnadsside, ifølge idrettspresidenten.

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Tom Tvedt
 3. Inge Andersen
 4. Linda Hofstad Helleland
 5. Norges Idrettsforbund

Flere artikler

 1. Ny krangel om varslet NIF-kutt

 2. Kulturministeren tar nye millioner fra NIF-toppene

 3. Sportskommentator: Tror Helleland kan presse Tvedt til å gå av

 4. VG-sportens kommentator: Blåmandag for idrettstoppen

 5. Vil kutte i lønnen til idrettspresidenten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder