HAR VÆRT SINT: Stavanger Oilers trener Pål Kristian Gulbrandsen erkjenner at han har vært forbannet denne høsten når laget ikke har prestert som forventet. Her er han imidlertid mer fornøyd dagen etter seier over Frisk Asker. Foto: Vegard Aulstad VG

Stavanger Oilers-sjefen: Østlandet får hygge seg så lenge det varer

STAVANGER (VG) Stavanger Oilers-trener Pål Gulbrandsen (40) tar en slurk kaffe og legger en porsjonpakning snus under leppen: – Alle på Østlandet har gnidd seg i hendene og ropt hurra. Men vi kommer til å slå hardt tilbake. De får hygge seg så lenge det varer.

  • Øystein Jarlsbo
  • Vegard Aulstad

Artikkelen er over to år gammel

VG har spurt ham om det har vært sunt for norsk hockey, Getligaen og klubben hans. Det faktum at laget han ledet til seier i serien og sluttspillet forrige sesong har gått på en smell denne sesongen.

Hvis Stavanger Oilers hadde tapt for Frisk Asker etter serieoppholdet tirsdag – og Lørenskog hadde slått bunnlaget Kongsvinger (Kongsvinger vant 7-4) – ville Norges mest suverene ishockeylag siden 2009 ligget på 9. plass og kvalifiseringsplass foran hjemmekampen mot Pål Gulbrandsens moderklubb Manglerud Star i kveld, torsdag.

Leste du? Oilers-kapteinen: Vi kan ikke slappe av

Tippet seier 5-1

Bakgrunn (VG+): Gullmaskinen Stavanger Oilers i krise

– Alle sier det, svarer han innledningsvis på spørsmålet «sunt med Oilers-smell» – før «alle på Østlandet»-tiraden.

Det vil si de andre ni klubbene i den norske toppserien i ishockey.

I den sammenheng understreker Pål Gulbrandsen at Stavanger faktisk ikke tapte for Frisk tirsdag. De vant 5-1 hjemme i Dnb Arena, etter tre foregående tap i serien denne sesongen for NM-finalemotstanderen forrige sesong.

Husker du? Oilers vant sitt sjette strake NM-gull: – En rå spillergruppe

– Jeg skal være så ydmyk å si at jeg tippet at vi ville vinne 5-1. Jeg sa det litt spøkefullt under lunsjen foran kampen. Men jeg var relativt sikker på at ville komme til å spille bra, sier Pål Gulbrandsen.

Men han sier også:

– Jeg har vært forbanna. Senest da vi ledet 2-1 (over Frisk tirsdag) og vi var i ferd med å surre det til. Det hender det går en kule varmt. Jeg har ikke alltid den pedagogiske fremtoningen jeg liker å si at jeg har, sier han.

Christian Dahl-Andersen (37), tidenes beste mål-poengjeger i Oilers, var en av mange såkalte kulturbærere som sa farvel til klubben etter forrige sesong. Dahl-Andersen, som har tre barn sammen med eks-sandvolleyballspiller Katrine Maaseide Dahl-Andersen (40), mener at seieren over Frisk er et vendepunkt for Pål Gulbrandsens mannskap.

– Ja, det synes jeg. Landslags-pausen ga dem et mentalt avbrekk, der de fikk trent godt og re-startet maskineriet. Mot Frisk spilte de fornuftig og taktisk bra. Jeg er også glad for at Phil (Philippe) Cornet er tilbake. Han er en type som kan gå inn og ta en lederrolle garderoben, sier Christian Dahl-Andersen.

Bakgrunn (VG+): Derfor la Dahl-Andersen opp – hadde det ikke bra

Dahl-Andersen, populært kalt CDA, tilføyer at Oilers-nedturen «ikke har vært negativ» for norsk ishockey; det er «greit å se» at det er konkurranse, og Stavanger-publikum kan ha godt av å se at Oilers-gull ikke har med automatikk å gjøre.

Mål: Serie og NM-gull

Pål Gulbrandsen flyttet fra Oslo til Stavanger i 2003, som spiller. Etter en drøy håndfull år som assistent for Norges nåværende landslagstrener Petter Thoresen (56), skrev han under på en 2+2 års kontrakt som sjeftrener for Stavanger Oilers foran forrige sesong. Han er utdannet lærer og ble for et par år siden uteksaminert fra Norges idrettshøyskole.

VG om Stavangers seier over Frisk Asker og tirsdagens runde.

Han forteller at han har hatt alle spillerne inne til samtaler under seriepausen og at de trente tre ganger per dag den uken landslaget spilte firenasjoners turnering i Østerrike. Onsdag formiddag, etter den etterlengtede seieren over Frisk, «var det en ny runde» med snakk om målsettingene.

Hovedmålsettingen står imidlertid fast: Stavanger Oilers skal vinne serien og NM-sluttspillet denne sesongen også.

Leste du? Oilers-sjefen: Vanskelig å få gode spillere fra utlandet

– Men vi kan ikke bare være flinke til å prate. De må skjønne at det må handles. Vi er blitt litt for påvirket av at det ikke har gått vår vei hele tiden, sier Pål Gulbrandsen.

– Jeg har vært forbanna. Senest da vi ledet 2-1 (over Frisk tirsdag) og vi var i ferd med å surre det til. Det hender det går en kule varmt. Jeg har ikke alltid den pedagogiske fremtoningen jeg liker å si at jeg har, sier Pål Gulbrandsen.

På spørsmål om han har tenkt «nå får jeg sparken» mens motgangen har hopet seg opp, svarer han at han ikke kan tenke sånn. Da burde han funnet seg noe annet å gjøre; bussjåfør eller jobb som lærer. Han avviser spørsmål om åpenbart feilslått spillerekruttering og eventuelle nyervervelser. De får manager Pål Higson svare på, og for.

CDA: Best fra nå

– Spillerlogistikken får du ta med Pål (Higson). Det har jeg ingen kommentar til. Men det fungerte ikke slik vi så for oss at det skulle, sier Pål Gulbrandsen.

Bakgrunn: Sparket to spillere etter elendig sesongstart

– Det har vært litt mye slik at for mange (spillere) har sett på sidemannen og håpet at han skulle «gjøre det». Rollene har ikke fungert optimalt, og noen er gitt roller de ikke er vant til, tilføyer.

Christian Dahl-Andersen mener at alle klubber ville «merket» det mannefallet Oilers har lidd. I tillegg til at Dan Kissel, Mark van Guilder og Tommy Kristiansen flyttet til Sveits og Tyskland, la keeper Ruben Smith opp og landslagsback og Oilers-veteran Dennis Sveum er langtidsskadet.

– Oilers har forutsetninger for å være best fra nå og ut (sesongen). Men det er urealistisk at de skal klare å ta igjen de fire lagene i toppen. De kan blåse i serien og bare tenke på prestasjonene, sier Christian Dahl-Andersen.

Mer om

  1. Vintersport
  2. Ishockey
  3. Stavanger Oilers

Flere artikler

  1. Vålerenga feiret seriegullet og valgte byderby

  2. Storhamars 12. seier på rad

  3. Trettenes-dobbel senket Storhamar – Oilers økte serieledelsen

  4. Narvik kan skrive eventyrlig hockey-historie

  5. Sparta Sarpsborg sikret eliteseriemedalje

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder