Stein Bjørnsen: – Jeg anker!

Sjakkpresidenten: Tre faktorer avgjorde utestenging

Stein Bjørnsen, her fra en VG-reportasje tidligere i år. Foto: HAMPUS LUNDGREN, VG Foto: Hampus Lundgren VG

Blind sjakkspiller utestengt for juks

Norges sjakkforbund har bestemt seg for å utestenge
den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) i to år.

 • Mikal Aaserud
 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg anker! er Bjørnsens første reaksjon når VG ringer ham mandag.

– Jeg er sjokkert over at jeg ikke får muligheten til å uttale meg før dommen. Vi ville svare på rapporten, men rekker ikke det på fire dager, sier 50-åringen videre.

LES OGSÅ: Blind sjakkspiller skal testes

«Mottatt informasjon med ekstern hjelp»

I slutten av januar bestemte nemlig sentralstyret i Norges Sjakkforbund at Bjørnsen måtte gjennomføre en test på bakgrunn av anklager om juks. Den har han ikke gjennomført. Mandag formiddag kom en pressemelding fra sjakkforbundet, sitert av TV 2. Sjakk-kometen er utestengt i to år.

«På grunnlag av de framlagte fakta anser Sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16», skriver forbundet i pressemeldingen.

Tre faktorer avgjorde utestenging

At Bjørnsen mener han ikke har fått anledning til å svare på rapporten stiller Norges Sjakkforbund seg uforstående til. President Bjørn Salvesen mener én uke burde være mer enn nok og hovedelementet i rapporten – Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) vurdering av Bjørnsens spillestyrke – har foreligget i flere måneder. Sammen med to andre elementer er det FIDEs dom over Bjørnsen som har ligget til grunn for utestengingen.

For etter anklagene om juks i januar i år tok forbundet nemlig affære. De sendte inn Bjørnsens trekk fra to turneringer til FIDE for å få partiene analysert. Spørsmålet Sjakkforbundet stilte seg var om hvor mange prosent av trekkene som kunne være «computerbasert».

– Det er interessant informasjon for det sier noe om kvaliteten på trekkene. Nå var korrelasjonen med computertrekk så høy at det bekreftet mistanken om at det kunne ha foregått noe, sier Salvesen til VG.

Presidenten understreker at FIDEs vurdering alene ikke var nok. Som synshemmet spiller har Stein Tholo Bjørnsen mulighet til å bruke diktafon til å lese inn trekkene. Der eksempelvis Magnus Carlsen bruker noteringsskjema bruker Bjørnsen en øreplugg, slik at han kan få lest opp sine tidligere trekk. Slik kan han i utgangspunktet analysere partiet sitt underveis og senere. Sjakkforbundet fant på sin side ut at Bjørnsen hadde øreplugger med Bluetooth-tilgang.

– Og det er ikke lov, sier Salvesen.

– Igjen så er ikke det noe bevis for at det er brukt i en slik sammenheng, men det er et indisium og muligheten (for juks) lå der. Det er en del elektroniske hjelpemidler som ikke er lov å ta med inn i en konkurranse, sier presidenten.

Sjakkforbundets aller siste skritt var å foreta en test. Den ble varslet i januar og Bjørnsen skal til å begynne med ha vært positiv.

– Men så snudde Bjørnsen i den saken og det føler vi er fordi han ikke vil finne ut av sin egen spillestyrke. Det kunne løst saken en gang for alle, sier Salvesen.

LES OGSÅ: Carlsen om blind sjakk-komet: – Et unikt talent

Helt blind på ett øye

Det siste året har Stein Tholo Bjørnsen vekket oppsikt, etter å ha spilt 66 turneringspartier uten tap i løpet av et år. Han er helt blind på det ene øyet, på det andre ser han kun litt lys. Som liten gutt ble han utsatt for to ulykker.

Det har ikke hindret Bjørnsen i omfattende idrettslig aktivitet opp gjennom årene. Bjørnsen har vært aktiv i styrkeløft, bryting og bodybuilding og mener å ha vunnet titler på junior- og seniornivå i alle tre grener.

I dommen fra sjakkforbundet legges det altså vekt på at Bjørnsen ikke har villet stille opp på testen som ville avklart en gang for alle om han har jukset. I dag forklarer Bjørnsen valget med juridiske råd, et voldsomt press og stor usikkerhet rundt hvordan testen ville blitt gjennomført.

LES OGSÅ: Landslagsspiller om Bjørnsen: – Svært sannsynlig at det er juks

– Men det kunne dere vel ryddet opp i og klargjort ganske enkelt? – Joda, men det var ingen kommunikasjon. Bjørn Salvesen sier at han mailet advokaten min, men vi har aldri hørt noe som helst, sier han til VG. – Nå er du, svart på hvitt, stemplet som en juksemaker av sjakkforbundet? – Ja, og det er derfor jeg ikke gir meg. – Men hvorfor skal dyktige, profilerte, sjakkspillere her til lands få mistanke til at du jukser, dersom det ikke stemmer?

– Fordi jeg har hatt en voldsomt fremgang, og fordi jeg sitter med utstyr - samtidig som jeg hevder meg. Alle blinde har brukt lignende ustyr i alle år, men de har stort sett kommet sist.

Siste ord i saken er neppe sagt. President Salvesen understreker at den utestengte spilleren kan anke til Norges sjakkforbunds reglementsutvalg, og har fire uker på seg.

SETTE DENNE? Blinde Stein herjer i sjakk: – Helt konge!

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Avviser anken til blind sjakkspiller - opprettholder to års utestengelse

 2. Blind sjakk-komet har gjennomført hemmelig jukse-test

 3. Blinde Bjørnsen ilagt sjakkforbundets strengeste straff: – Muligens første gang

 4. Jukse-skandale i sjakk: Tre spillere utestengt

 5. Dommerne sjekker maten til Carlsen for «jukse-dingser»

Fra andre aviser

 1. Blind sjakkspiller utestengt for juks

  Aftenposten
 2. Anken avvist: Blind sjakkspiller utestenges to år for juks

  Aftenposten
 3. Anken avvist: Blind sjakkspiller utestenges to år for juks

  Fædrelandsvennen
 4. Sjakkforbundet avviste Bjørnsens anke

  Fædrelandsvennen
 5. Blind sjakkspiller utestengt for juks

  Aftenposten
 6. Blind sjakkspiller utestengt for juks

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no