Idrettsforbundet uttrykker bekymring for Brækhus-kampen

Visepresident i Norges Idrettsforbund, Oddvar Johan Jensen, mener antidopingarbeidet som er lagt til grunn for Cecilia Brækhus' proffkamp på norsk jord er for svakt.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Brækhus var i fyr og flamme da hun onsdag fikk beskjed om at hun får bokse i Oslo Spektrum 1. oktober etter at søknaden nå har gått igjennom.

Norges Idrettsforbund (NIF) har tidligere uttrykt sin bekymring for ivaretakelsen og oppfølgingen av antidopingbestemmelsene. Det har ikke endret seg.

– Vi har ikke uttalt oss for eller imot Brækhus, vi er opptatt av to ting: Sikkerhet og antidopingarbeid, sier Jensen til NTB.

– Godkjenningsnemda godtok punktene rundt antidopingarbeid under tvil, men der faller nok vår vurdering mer på at de ikke er gode nok. Dersom noen blir tatt i doping, hvordan skal dette sanksjoneres? Rekkevidden av sanksjonene en utøver kan ilegges er veldig svak, fortsetter han.

Les også: Vil frata NIF retten til å mene om boksesøknader

Leder av godkjenningsnemda, Niels Kjær, bekrefter overfor NTB at problemstillingen rundt antidoping har vært et kjernespørsmål i behandlingen av søknaden. I 2015 ble søknaden avslått.

– Det som tidligere har vært et problem for denne søkeren er at de ikke har klart å følge opp antidopingreglene godt nok. Nå som det er oppfylt, gikk søknaden igjennom, sier Kjær til NTB.

VG fikk tidligere i dag opplyst av Antidoping Norge at det i kontrakten står at de må ha mulighet til å teste utøveren åtte uker før kampen avvikles den 1. oktober, og at de også har anledning til å teste utøveren etterpå.

Forrige Brækhus-kamp gikk i Tyskland: Knusende overlegen

Det betyr at Brækhus har til senest 6. august på seg til å finne en motstander.

– Det er testingen i forkant som er mest relevant for oss. Utøveren må akseptere at vi kan teste slik vi ønsker. Det er viktig for oss, sier Frode Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge, til VG.

– Hva skjer hvis dere ikke har fått navnet på motstanderen innen tidsfristen?

– Det må vi i så fall ta da. Det vil avhenge litt av hvem det til slutt dreier seg om, sier Hestnes.

Vi må ikke lengre tilbake i tid enn i slutten av april da Brækhus fikk en søknad om å bokse i Norge avslått, men nå kan Brækhus kunne juble for at det likevel lar seg gjøre i løpet av 2016, noe hun også var positiv til i april.

– Godkjenningsnemda ønsker en ny søknad, og det skal de få. Der vil alt være på plass, og vi gleder oss til å arrangere stevner i Norge i 2016, sa Brækhus da. (NTB/VG)

Les også: Les proffboksingens mørke dopinghistorie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder