Idrettsforbundet uttrykker bekymring for Brækhus-kampen

Visepresident i Norges Idrettsforbund, Oddvar Johan Jensen, mener antidopingarbeidet som er lagt til grunn for Cecilia Brækhus' proffkamp på norsk jord er for svakt.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Brækhus var i fyr og flamme da hun onsdag fikk beskjed om at hun får bokse i Oslo Spektrum 1. oktober etter at søknaden nå har gått igjennom.

Norges Idrettsforbund (NIF) har tidligere uttrykt sin bekymring for ivaretakelsen og oppfølgingen av antidopingbestemmelsene. Det har ikke endret seg.

– Vi har ikke uttalt oss for eller imot Brækhus, vi er opptatt av to ting: Sikkerhet og antidopingarbeid, sier Jensen til NTB.

– Godkjenningsnemda godtok punktene rundt antidopingarbeid under tvil, men der faller nok vår vurdering mer på at de ikke er gode nok. Dersom noen blir tatt i doping, hvordan skal dette sanksjoneres? Rekkevidden av sanksjonene en utøver kan ilegges er veldig svak, fortsetter han.

Les også: Vil frata NIF retten til å mene om boksesøknader

Leder av godkjenningsnemda, Niels Kjær, bekrefter overfor NTB at problemstillingen rundt antidoping har vært et kjernespørsmål i behandlingen av søknaden. I 2015 ble søknaden avslått.

– Det som tidligere har vært et problem for denne søkeren er at de ikke har klart å følge opp antidopingreglene godt nok. Nå som det er oppfylt, gikk søknaden igjennom, sier Kjær til NTB.

VG fikk tidligere i dag opplyst av Antidoping Norge at det i kontrakten står at de må ha mulighet til å teste utøveren åtte uker før kampen avvikles den 1. oktober, og at de også har anledning til å teste utøveren etterpå.

Forrige Brækhus-kamp gikk i Tyskland: Knusende overlegen

Det betyr at Brækhus har til senest 6. august på seg til å finne en motstander.

– Det er testingen i forkant som er mest relevant for oss. Utøveren må akseptere at vi kan teste slik vi ønsker. Det er viktig for oss, sier Frode Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge, til VG.

– Hva skjer hvis dere ikke har fått navnet på motstanderen innen tidsfristen?

– Det må vi i så fall ta da. Det vil avhenge litt av hvem det til slutt dreier seg om, sier Hestnes.

Vi må ikke lengre tilbake i tid enn i slutten av april da Brækhus fikk en søknad om å bokse i Norge avslått, men nå kan Brækhus kunne juble for at det likevel lar seg gjøre i løpet av 2016, noe hun også var positiv til i april.

– Godkjenningsnemda ønsker en ny søknad, og det skal de få. Der vil alt være på plass, og vi gleder oss til å arrangere stevner i Norge i 2016, sa Brækhus da. (NTB/VG)

Les også: Les proffboksingens mørke dopinghistorie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder