FØRSTE GULL: Det er omdiskutert at russiske utøvere er med i OL, men allerede den første konkurransedagen sørget Beslan Mudranov for gull i judo. Foto: Jack Guez AFP

Russlands første gull kom i Putins yndlingsidrett

Omdiskuterte Russland har tatt sitt første OL-gull ved lekene i Rio de Janeiro.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Beslan Mudranov (30) vant 60 kilosklassen i judo.

Det var snakk om at Russland skulle utelukkes fullstendig fra OL på grunn av avsløringene om systematisk doping, men IOC overlot til de internasjonale særforbundene å bestemme om hver enkelt russer kunne delta. Det endte med drøyt 270 russiske deltagere i sommerlekene.

Allerede på første konkurransedag kommer altså gull nummer én, ved 30 år gamle Mudranov, som vant over Yeldos Smetov fra Kasakhstan i finalen.

Les også: Byttet idrett som 19-åring - tok OL-gull lørdag.

Mudranov tok gull ved fjorårets Europa-leker i Baku, men det var overraskende at han skulle slå den regjerende verdensmesteren. Gullvinneren kommer fra republikken Kabardino-Balkaria.

FEIRER: Beslan Mudranov jubler sammen med en lagkamerat over OL-gullet lørdag kveld. Foto: Toshifumi Kitamura AFP

Det kan tolkes symbolsk at Russlands første gull kommer nettopp i judo, som er president Vladimir Putins yndlingsidrett. Putin har selv svart belte i judo.

Les også: Skrekkskade for fransk turner.

OL-vinner Mudranov var bare rangert som nummer 16 i verden før lekene. På vei til finalen slo han den sørkoreanske verdenseneren i kvartfinalen og deretter en georgier i semifinalen.

– Vi kommer til å feire til morgenen, sier kona Diana til nettstedet Life.

– Jeg er så glad. Nå er jeg på toppen av min karriere, sier gullvinneren til OLs nyhetstjeneste, gjengitt hos Sovjetskij Sport.

I likhet med Putin driver også Mudranov med den russiske kampidretten sambo.

I kvinnenes 48 kilosklasse vant argentinske Paula Pareta over sørkoreanske Jeong Bok-yeong.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder