VISTE SEG FREM: I sin første ATP Challenger-turnering vant Casper Ruud hele greia. Spillet hans i Sevilla gjør at han hopper fra en 450.-plass på rankingen til et sted omkring 275, trolig 273. Foto: PRIVAT

Svenske tenniseksperter hyller Caspers bragd: - Veldig, veldig stort, uansett nasjonalitet

Kjempebyks på verdensrankingen: Fra 450.- til 274.-plass

Den svenske tenniseksperten Jonas Arnesen (62) er mektig imponert over Casper Ruud, men tror ikke ungguttens bragd ville ha fått samme mediedekning i Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Se på Thomas Enqvist. Han var ikke engang 19 år da han vant sin første ATP-tittel (i 1992), men havnet uansett i skyggen av Björn Borg, Mats Wilander og Stefan Edberg. Og der gjør alle i Sverige. Det Casper Ruud gjorde nå er utrolig stort, men det hadde nok ikke fått veldig mye oppmerksomhet i svensk media.

Bakgrunn: Ruud inn på eksklusiv liste etter sensasjonell seier

Det sier svenske Jonas Arnesen til VG. Han har jobbet som sportsjournalist siden 1979, fulgt tennis tett og kan se tilbake på nesten tre tiår i Svenska Dagbladet. Siden 2013 har han jobbet frilans, og nå driver han tennisbloggen Challenge, der han omtalte Ruuds bragd lørdag kveld.

SVENSK EKSPERT: Jonas Arnesen Foto: Malin Hoelstad

– Gir norsk media Casper Ruud for mye oppmerksomhet?

– Nei, selvsagt skal dere skrive om ham. Det ville svensk media også gjort dersom vi hadde hatt samme tennishistorie. Men vi har blitt for bortskjemte, svarer Arnesen.

– Det hadde helt sikkert blitt en stor nyhet selv i Sverige, kontrer imidlertid Aftonbladets tennisekspert, Stefan Holm.

– Vi er ikke bortskjemt med suksesshistorier fra tennisen i det siste, og vi kan ikke leve på gamle meritter for alltid, mener han.

Hyller Ruud

Der Norge har Christian Ruud, for øvrig faren til Casper, som tidenes beste norske tennisspiller etter å ha havnet på en 39. plass på verdensrankingen i 1995, kan svenskene se tilbake på flere verdensenere. Björn Borg, Stefan Edberg og Mats Wilander gjør at svenskenes tennishistorie er helt i toppen også i internasjonal målestokk.

Ekspert i 2015: - Tror Casper kan bli tidenes norske tennisspiller innen fire år

Men suksessen har stangnert de siste årene for svenskene. Forrige ATP-seier kom tilbake i 2011 ved Robin Söderling, og per dags dato er Elias Ymer, ranket som nummer 141, Söta brors beste. Hans lillebror, Mikael, er imidlertid regnet som et enda større talent.

– Mikael kom tilbake fra flere uker med skade og vant én kamp i en ATP Challenger-turnering. Det syntes vi var bra. Og det er bra! sier Jonas Arnesen.

– Men det ble ikke skrevet så mye om i mediene, bemerker han.

– Hvor stort er egentlig det Casper har gjort?

– Det er veldig stort. Blant de som ikke er så tennisinteresserte, men bare idrettsinteresserte i Sverige, så rynker man kanskje litt på nesen. Men vi som følger tennis, vet hvor stort det er. Han er blant de yngste som noensinne har vunnet en Challenger, og han gjør det på første forsøk. Det er utrolig stort, gjentar Arnesen.

– Det viser at han er lenger fremme i utviklingen sin enn det jeg kanskje hadde trodd, legger den svenske eksperten til.

Ruuds bragd sendte ham godt oppover på verdensrankingen. Han klatret fra 450.- til 274.-plass, og gjorde dermed et enormt byks.

– Kommer jeg meg ytterligere 30-40 plasser opp, vil jeg kunne være med å få spille kvalifisering til Grand Slam-turneringer. Skal man spille jevnt og trutt i «vanlige» ATP-turneringer, må man være inne blant topp 100, og det er mye hardt arbeid for å komme dit, sa Ruud til NTB.

Nå er det bare Elias Ymer som er over ham fra nabolandet i øst.

– Må ta tusen steg til

Aftonbladets Holm stemmer i.

– At en 17-åring vinner en Challenger-turnering i 2016 er veldig, veldig stort, uansett nasjonalitet. Det er ikke ofte det skjer, men jeg er glad på vegne av alle nordmenn og ikke minst på vegne av Casper, sier han.

– Hvor langt kan han nå?

– Han er et supertalent med en pappa som vet hva profflivet handler om. Casper får mye gratis av ham, men det er umulig å si nøyaktig hvor bra han kan bli. Han er bare 17 år, og må ta tusen steg til for å etablere seg på ATP-touren. Mye kan skje på den reisen, advarer Stefan Holm, og minner om Daniel Berta, som vant French Open for juniorer i 2009 og ble spådd som den neste store svenske tennisstjernen.

– Han fikk karrieren ødelagt av skader, og når han i dag, 23 år gammel, er på banen, er det som regel som trener. Sånn kan det gå, sier Aftonbladet-journalisten.

Jonas Arnesen mener også det er umulig å si nøyaktig hvor god Casper Ruud kan bli.

– Men at Casper nå ender på en ranking rundt 275, er grymt bra! sier han.

Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

Får grøsninger av norsk-svensk scenario

– Hvordan vil nyheten bli mottatt i Sverige dersom Casper blir bedre enn den beste svenske tennisspilleren? At Norges beste tennisspiller er bedre enn Sveriges...

– De som ikke er inne i tennisen kommer kanskje til å si at «nå er Sverige så dårlige at selv en nordmann er bedre enn oss». De kommer ikke til å ta det positivt, tror Arnesen.

– Vi som følger med, synes imidlertid bare at det er kult. Slik vi syntes med Finlands Jarkko Nieminen på 2000-tallet. Det kommer ikke til å være noe sjalusi, bedyrer Arnesen.

– Men dere kan ikke slå oss i Davis Cup. Det går ikke, legger han leende til.

Dersom Sverige taper sine to neste kamper der, rykker de ned fra sin gruppe (nivå 2) til samme nivå som Norge (nivå 3). Da vil Sverige og Norge møtes til tennisduell.

– Det blir i så fall en skikkelig publikumskamp, sier Arnesen.

Stefan Holm er ikke like sikker på hvor kult han synes det vil bli hvis Ruud går forbi den beste svenske tennisspilleren.

– Huff, for en grusom tanke. Den nyheten skulle jeg gjort alt for å dempe, sier Holm.

– Dere får gjerne dominere i skisporet, men la det bli med det. Hvis dere blir for selvgode, vil jeg gjerne minne alle nordmenn om at Mats Wilander var 17 år da han vant French Open i 1982 og at Björn Borg akkurat hadde fylt 18 da han vant samme turnering i 1974, sier han.

Solgte huset for å være sikre på å ha råd til sønnens tennis-satsning

PS! ATP Challenge-touren er det nest høyeste nivået for profesjonelle tennisspillere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder