Skuffet Tufte feiret OL-bronse med barna på pallen

Tufte og Borch tok Norges første OL-medalje i Rio

RIO/OSLO (VG) Sammen med Kjetil Borch (26) fosset Olaf Tufte (40) inn til bronse i sitt sjette OL. På seremonien vinket han med seg barna Mie Lovise (9) og Herman Aurelius (6), og delte øyeblikket med dem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I T-skjorter hvor det sto «heia pappa» fikk Tuftes to barn få være med opp på pallen da pappa Olaf skulle få bronsemedaljen om halsen.

Tufte stoppet opp under innmarsjen til seremonien, og brydde seg fint lite om at arrangørene forsøkte å få ham til å gå videre. I stedet hentet han datteren Mie Lovise og sønnen Herman Aurelius før han kom bort til Kjetil Borch på OL-pallen.

Etter den høytidelige utdelingen bar det tilbake til mamma Aina, datteren på skuldrene til Tufte, og sønnen på skuldrene til pappas makker Kjetil Borch.

Å ta med barna på feiringen var ikke planlagt, men et spontant innfall fra Tuftes side. Det bekrefter hans forretningspartner i Tufte Wear, Per Øyvind Jakobsen overfor VG.

Lest denne? Tuftes store forvandling fra Quasimodo til OL-finalen

Skuffelsen

To OL-gull i singlesculler fra 2004 og 2008, samt sølv fra dobbelsculler i 2000. Det har gått 16 år siden Olaf Tufte tok OL-medalje sammen med en makker i båten, og i dag gjorde han det igjen.

Men han skulle gjerne hatt en medalje av enda edlere valør.

– Det er ufint å være skuffet over å stå på pallen i et OL, sa Olaf Tufte til pressen etter målgang. Men 40-åringen greide ikke å skjule at det var slik han følte det, og det var han ærlig på.

– Er du fryktelig skuffa nå, Olaf?

– Jeg er både happy og skuffa, sa han til VG.

– Det er jo din første medalje siden 2008?

– Ja, var Tuftes korte svar før han slo ut med armene og forlot pressesonen for å delta på seremonien.

Kampen om gullet ble litt for tøff, mot et hittil ubeseiret brødrepar fra Kroatia og en kanonsterk båt fra Litauen. Men den norske duoen hadde godt grep om bronsen, og gled over målstreken som nummer tre.

Dermed tok Norge sin aller første medalje under lekene i Rio - med en 40 år gammel ringrev i front.

SKUFFET, MEN VINNERE: Her forlater Olaf Tufte og Kjetil Borch medaljeseremonien, med armene om skuldrene på hverandre. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Det blir litt roting med årene, vi finner ikke helt flyten. Vi havner for langt bak til 1000 meter. Så er vi på god vei opp etterpå, vi spurtet det vi hadde på slutten, men det var ikke godt nok, beskriver Kjetil Borch.

VG+: Tufte: – Familien bestemmer karrieren

Kunne blitt historisk

Duoen Tufte og Borch har i lang tid vært nevnt som et av Norges desidert største medaljehåp under OL. Motstanden var formidabel for de norske roerne da de sto på startstreken i dag - de kroatiske brødrene Martin og Valent Sinkovic var storfavoritter på forhånd, med en merittliste som viste at de var ubeseiret som dobbeltsculler-makkere siden de satte seg i båten sammen for første gang.

Leste du denne? Tufte og Borch splittes etter OL

Også båten fra Litauen var spådd som råsterk motstand, men den norske duoen hadde ekstrem medaljevilje. Og i båten: Olaf Tufte, deltaker i sitt sjette OL, 40 år gammel, med muligheten til å bli historisk dersom han ville greie å ro inn tilsitt tredje OL-gull.

Nedturen fra London-OL var glemt. Den gangen røk en sliten og forvirret Tufte ut i semifinalen. I dag var han tilbake der han trives best - i medaljeposisjon, sammen med en råsterk Kjetil Borch i båten.

Da er det lov å kjenne eimen av OL-medalje.

Få med deg: Tufte-suksess i bare underbuksen

Kampen om bronsen

Det var en del bølger på vannet da OL-utøverne kom på plass i båtene litt før klokken halv fem. I tillegg til Norge stilte som nevnt Kroatia og Litauen, samt Storbritannia, Italia og Frankrike.

Tufte og Borch fikk ingen optimal start, men hentet seg greit inn igjen. Den kroatiske båten dro som ventet tidlig fra, og ved passering 500 meter var det brødreparet Sinkovic som passerte målingen først.

Deretter fulgte Litauen og Frankrike - med Norge på en fjerdeplass. Milelangt bak Kroatia, men med i bronsekampen for fullt.

VG LIVE: Slik var løpet

Ved 1000 meter lå Kroatia og Litauen rimelig likt - deretter fulgte Norge foran Frankrike. Det så ut til å bli en kamp om gullet mellom de to båtene i front, og deretter en ny kamp om bronsen bak.

Men da tre fjerdedeler av løpet var over hadde Litauen passert Kroatia, og Norge hadde begynt å knappe inn på forspranget til Sinkovic-brødrene. Mellom 1000 meter og 1500 hadde Tufte og Borch tatt inn et sekund - og bak jaget Italia.

De siste 500 meterne ble en thriller. De kroatiske brødrene satte inn gullstøtet og dro fra, mens de norske nærmet seg Litauen med stormskritt. På de siste par hundre meterne skilte kun en knapp båtlengde - men så ble luken akkurat litt for stor. Tufte og Borch holdt imidlertid unna for Italia, og tok bronsemedaljen.

– Når de bare får roet seg ned litt, så tror jeg de vil være veldig fornøyde med at det ble som det ble. De har aldri slått de gutta foran seg, og det blir jo gjerne slik styrkeforholdene er. De får til det de har jobbet for, og det er en fantastisk bra prestasjon, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

Han har lang fartstid i romiljøet, og var trener for Tufte da han tok sine foregående tre OL-medaljer.

– Det er veldig imponerende av Olaf. Han har rodd lenge alene, og nå måtte han tilpasse seg en annen utøver for første gang siden 2000. Kjetil er en tøffing som ror med Olaf. Han er en krevende mann, og det er mye å tilpasse seg siden han vet så mye om roing. Men det har gjort en veldig god jobb sammen, og utfyller hverandre på en utmerket måte, sier toppidrettssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder