OL-GULL: Margunn Haugenes har en eventyrlig karriere å vise til på fotballbanen med blant annet et OL-gull fra Sydney i 2000. Foto:Dylan Martinez,REUTERS

Slår alarm om likestillingen i norsk idrett

Forsker: – Et alvorlig demokratisk problem

Jorid Hovden, som har drevet kjønnsforskning siden 80-tallet,  mener idretten er en versting når det kommer til likestilling på trenersiden.

  • Kjetil R. Anda
Publisert:

– Dette er alvorlig. Idretten er en demokratisk organisasjon hvor det plutselig bare er en bitteliten del av halvparten av befolkningen som deltar i utformingen av disse aktivitetene. Halvparten av befolkningen har ikke makt og er ikke til stede med sine ressurser. Det er et demokratiproblem, sier Hovden til VG.

Hun er professor i idrettssosiologi ved NTNU og har gjort flere forskningsprosjekter innen kjønnsforskjeller i idrett.

LSK Kvinner: – Ta grep for å løfte kvinnefotballen, NFF!

FORSKER: Jorid Hovden er forsker ved NTNU. Foto:Nils Heldal,NTNU

– Dette er en viktig likestillingsarena fordi trener står i sentrum av idretten. Det er han/hun som legger til rette og har makt til å definere aktivitet.

Fristes ikke av gratisarbeid

Hovden sier mye av problemet ligger i at kvinner tradisjonelt sett har mer ansvar i hjemmet enn menn. Reising og kveldsarbeid som ofte spiller inn i topptrenerjobber, vil derfor komme i konflikt med forpliktelser i hjemmet.

Den tanken deler Margunn Haugenes. Den tidligere spilleren på det norske landslaget skrev i 2013 en masteroppgave om hvordan det er å være kvinne innenfor en mannsdominert kultur.

– Funnene mine var at kvinner prioriterte annerledes etter hvert. De slutter tidligere og står ikke løpet ut. Det har noe med prioritering å gjøre. Hadde det vært heltidsjobber å strekke seg etter, ville det hjulpet veldig og man kunne faktisk sett på det som en karriere, sier Haugenes til VG.

Derfor mener hun flere klubber burde gjøre som Lillestrøm og ha en kvinnelig trener på fulltid. Hovdens erfaringer viser at det i Sverige skapes stillinger for topptrenerkvinner som ved siden av trenerrollen også driver talentutvikling i samme klubb.

– Ingen vil bruke mye tid og ressurser på noe man taper økonomisk på, sier Hovden.

Hun tilføyer at treneraspektet er en versting når det kommer til likestilling i idrett.

– Amerikanske undersøkelser viser at når en kvinne først er topptrener, er hun ofte enslig, sier den tidligere landslagsspilleren i volleyball, og understreker at dataene og erfaringene hun deler, dreier seg om trenere innen toppidrett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HERRETRENER: Margunn Haugenes og de andre landslagsjentene har kun fått oppleve én kvinnelig trener på landslaget da Eli Landsem styrte. I 2000 var det derimot Per Mathias Høgmo som førte «Gresshoppene» til OL-gull. Foto:Tore Berntsen,VG

Nok av kvalifiserte kvinner

Både Hovden og Haugenes er enige i at det er ikke antall kvinnelige kandidater det går på.

– Resultatene etter undersøkelsen min i Sverige viste at det var lite bevissthet rundt det å skaffe kvinnelige trenere. Du må ha fokus på det hele tiden og man må kreve at det er kvinnelige kandidater i alle åpne stillinger hvis man vil gjøre noe med dette, sier Hovden.

Haugenes på sin side tror ikke kvinnenes kompetanse innen fotball verdsettes like høyt som herrenes.

– Er kvinnene like gode trenere som herrene?

– Det er ingenting som tilsier at de ikke kunne være det. Men som trener er du avhengig av at folk tror på deg. Synet på kvinnefotball endres, det blir ikke verdsatt like høyt som herrefotball slik det er nå.

– Det finnes kvalifiserte kvinner hvis man ser seg rundt, men man må ville det. Man endrer ikke verden ved ikke å være bevisst, legger Hovden til.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder