Slik var OL-natten: Simone (20) og Penny (16) skrev historie

RIO/OSLO (VG) Penny Oleksiak ble født i juni 2000. Det gjør henne til den første individuelle olympiske gullvinner som er født i dette årtusenet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hun var like forvirret som amerikanske Simone Manuel (20) da hun kikket opp på resultattavlen.

Ingen av dem skjønte helt at de hadde delt gullet på 100 meter fri – og at favoritten Cate Campbell ikke hadde fått med seg medalje en gang.

Nattens viktigste hendelser:
• Fiji-heltene tok historisk gull: – De var helt stratosfæriske • Phelps måtte kjempe mot tårene etter sitt 22. OL-gull • Her tar Tufte og Borch av på bronsefest• Minst én OL-utøver skal være dopingtatt

Første svarte gullvinner

Det er ikke bare Oleksiak som skriver historie. Simone Manuel er nemlig den første svarte kvinnelige individuelle gullvinner i svømming.

Manuel gråt sine modige tårer i glede over det overraskende OL-gullet.

– Jeg prøvde bare å slå inn så godt som mulig. Jeg oppdaget at jeg var på pallen. Så, etter ei stund, skjønte jeg at jeg hadde delt gullet med Penny, smilte Simone Manuel på pressekonferansen.

– Det tok flere minutter før jeg oppdaget det, sa Penny Oleksiak. Til tross for sine 16 år oppførte hun seg og svarte som om hun ikke hadde gjort annet enn å sitte på pressekonferanser med journalister fra hele verden foran seg.

Kanskje ikke så rart: Dette var 16-åringens fjerde medalje i OL, men den første av edleste valør.

– Jeg gråt mye

– Det har vært en lang reise hit. Jeg gråt litt etter gullet. Nei, forresten jeg gråt mye, innrømmet Simone Manuel.

Spurt om det betydde noe spesielt at hun som afroamerikansk kvinne tok gull, svarte Manuel:

– Ja, i vår tid med politibrutalitet og sånn, så kan det hjelpe til å endre ting.

Sarah Sjöstrøm tok bronse, og svensken har dermed gull, sølv og bronse fra Rio-OL.

Saken fortsetter under VGTV-klippet av Borch og Tuftes bronsefeiring!

Amerikansk dominans i bassenget

Det ble altså ny natt, ny medalje for OL-legenden Michael Phelps. Han vant foran Kosuke Hagino og Wang Shun.

– Jeg sier dette ofte, men hver eneste dag lever jeg drømmen. Da jeg var en liten gutt, drømte jeg om å gjøre noen ingen hadde gjort før, og jeg nyter det. Å kunne avslutte slik jeg gjorde er veldig spesielt for meg, og det er derfor du ser mer og mer følelser på seierspallen, sa Phelps ifølge NTB.

Den russiske svømmeren Julia Jefimova, som har måttet tåle kritikk fra blant andre Phelps på grunn av sin dopingfortid, tok nok en sølvmedalje i brystsvømming i natt. Finalen ble vunnet av japanske Rie Kaneto på tiden 2.20,30, over halvannet sekund raskere enn Jefimova. Bronsen gikk til Shi Jinglin fra Kina.

På mennenes 200 meter rygg ble det nok et amerikansk gull i OL-bassenget. Ryan Murphy vant foran australske Mitch Larkin og russiske Jevgenij Rylov.

Sverige på vei ut av OL-håndballen

Den kinesiske verdenseneren Ma Long banket tittelforsvarer Zhang Jike 4-0 i bordtennisfinalen for herrer i natt.

– For meg er denne gullmedaljen ganske betydelig for karrieren min, for jeg har drømt om å vinne den i så mange år, sa Ma ifølge NTB.

Sveriges håndballherrer tapte sin tredje strake OL-kamp da Slovenia ble for sterk torsdag. Dermed må alt klaffe om svenskene skal sikre kvartfinaleplass.

Staffan Olsson og Ola Lingrens gutter tapte 24-29 for slovenerne og ligger helt sist i gruppe B med null poeng. Det skjer til tross for to seirer mot Slovenia tidligere i år.

– Da har vi truffet litt bedre defensivt, og vi hadde bedre målvaktsspill da vi slo dem. Vi har vært litt tettere bakover. Nå har vi ikke vært så kompakte som man kanskje er vant til å se oss, sa Lindgren.

Det ble britisk gull på langsprinten i sykkel, Andy Murray tok seg til kvartfinale i tennis etter seier mot Fabop Fognini, og Romanias kvinner stakk av med OL-gullet i kårdefekting for lag.

Men nattens vakreste øyeblikk var utvilsomt Fijis historiske rugbyseier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder