SKIPRESIDENT: Astmamedisinering av norske utøvere har skapt en trøblete sommer for norsk skisport. Her er president Erik Røste avbildet da saken mot Martin Johnsrud Sundby ble kjent. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

SKIPRESIDENT: Astmamedisinering av norske utøvere har skapt en trøblete sommer for norsk skisport. Her er president Erik Røste avbildet da saken mot Martin Johnsrud Sundby ble kjent. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Kommentar

VG-sportens kommentator: Har Røste endelig lært?

Klokken 11.58 fredag 26. august tok Norges Skiforbund et valg som kan bli helt avgjørende for troverdigheten til
særforbundet Erik Røste leder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

KOMMENTATOR: Leif Welhaven Foto: Frode Hansen VG

Da sendte de ut en etterlengtet gladnyhet: Eksterne eksperter inviteres med i gruppen som skal granske medisineringspraksisen i norsk langrenn.

LES OGSÅ: Skiforbundets selvskading

Nå hadde det vært fullt mulig å bruke energien på at det tidligere på dagen lå an til enda en oppvask om idrettslederes misforståtte tro på interne løsninger.

På at den første meldingen om at skipresident Erik Røste vil ha full gjennomgang, fremstod blottet for tanker om «bukken og havresekken-problematikken», som naturligvis måtte følge av at oppgaven først var overlatt til langrennskomiteen i NSF.

Det hadde også vært mulig å la krefter gå med til å poengtere at Erik Røste – som ikke akkurat har fremstått som åpenhetens apostel de siste månedene – først kom med kuvendingen over fire timer etter at han hadde kringkastet en intern vri, og at vi ikke vet om han kom på omkalfatringen selv, eller om han ble presset til det.

Men la oss heller være litt glade nå, og rose Norges Skiforbund for innsikten de til slutt viste om den mest kjente fjellvettregelen. For i denne saken er det slett ingen skam å snu.

Ved å invitere uhildede fagfolk til å bidra i arbeidet, vil en gjennomgang av norsk medisinpraksis få en helt annen troverdighet enn om evalueringene skulle blitt foretatt i lukkede rom.

Og pressemeldingene klokken 0745 og klokken 1158 demonstrerer egentlig forskjellen på de holdningene som har skapt mye trøbbel for lederkulturen i idretten, og de som trengs for å sikre den transparensen som sikrer offentligheten skikkelige svar.

Så kan man diskutere om innslaget utenfra burde gått enda lenger, ved å sette hele gjennomgangen ut til eksterne krefter .

Men ved å invitere Antidoping Norge inn, og også åpne for ytterligere bistand utenfra, kan Norges Skiforbund omsider ha tatt et viktig steg i retning av å skjønne hva reell åpenhet er for noe.

Uansett hva som ligger i påstandene om astmamedisinering av friske skiløpere, eller hvor på gråsoneskalaen praksisen eventuelt måtte ha befunnet seg, vil evalueringsrapporten nå fremstå med en helt annen tyngde og relevans, enn om den hadde blitt snekret sammen på bakrommet av skiforbundets egne folk.

Og kanskje viktigst av alt: Det vil Norges Skiforbund også profittere på.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder