KONSENTRERT: Magnus Carlsen i aksjon under fredagens innspilling av "Aamodt og Kjus på bortebane". Programmet skal sendes på TVNorge til høsten. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Håper New York kan gi rekord-pott for Carlsen

Magnus til VG: – Legger meg ikke bort i pengene

EKEBERG (VG) Magnus Carlsen (25) tjente ni millioner på sin første VM-match og fem millioner på den neste. Men årets tittelkamp går i New York og kan komme til å gi rekordmye i potten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi håper selvfølgelig at det blir så stort premiefond som mulig, sier manager Espen Agdestein.

– Jeg legger meg ikke så mye borti det. Hvis du spør meg hvor mye jeg tjente i Sotsji, så vet jeg ikke det, sier Carlsen selv når VG treffer ham under innspillingen av «Aamodt og Kjus på bortebane».

KOMMENTAR: Verden tar det som en selvfølge at Carlsen vinner.

Begge Carlsens VM-kamper til nå har vært mot Viswanathan Anand. I Chennai i India var det – etter valutakursen den gang – cirka 15 mill. kroner i potten, mens det i russiske Sotsji i 2014 var «bare» ni mill. kroner å dele på. I begge tilfeller har vinneren, det vil nordmannen, fått 60 prosent.

– I India var det bra, mens det i Sotsji var bare minimumssummen for en VM-match, ut fra reglene, forteller manager Agdestein.

SNØVÆR: Det lavet ned under fredagens innspilling av "Aamodt og Kjus på bortebane". Fra .v.: Lasse Kjus, Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Kjetil Andre Aamodt. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Etter som de hadde så kort tid på seg i Sotsji, har vi en viss forståelse for at det var mindre i potten der. Nå har de bedre tid på seg, og da håper vi prispengene blir bra.

Les også: Manageren om Carlsen: – Kan ikke huske å ha sett ham særlig bedre.

– Er det større muligheter for stor premiepott i New York?

– Selskapet som organiserer VM, drives på kommersiell basis, og de er også avhengig av inntekter. Men jeg håper at de vil være i stand til å ha et høyt premiefond.

Denne uken ble det kjent at Magnus Carlsens tredje VM-kamp – mot en hittil ukjent motstander – skal gå i den amerikanske storbyen. Det har hovedpersonen ikke noe imot.

Fikk du med deg denne? Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen

– Én måned i New York blir bra. Det eneste som er synd, er at jeg også må spille sjakk, spøker Carlsen når VG treffer ham sammen med Jon Ludvig Hammer, rett etter en voldsom duell mot Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

– Var det ditt favorittsted?

– Det var mange gode alternativer, og jeg klager i hvert fall ikke!

Redaktør i magasinet New in Chess, Dirk Jan ten Geuzendam, er henrykt over å ha sjakk-VM i New York.

– Vi har sett fram til at det skulle skje i en virkelig storby. Det får vi oppleve nå. Det er nok alle fornøyd med.

– Vil en slik match selge bra og dermed gi gode inntekter også for Carlsen?

– Det er nok litt avhengig av hvem som blir motstander. Selv om Magnus’ popularitet har vokst kraftig de senere årene, er han fortsatt ikke like kjent som Bobby Fischer og Garry Kasparov var i sin tid. Men motstander og evnen til å selge arrangementet, blir avgjørende for årets VM-match, mener Dirk Jan ten Geuzendam.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder