ENSOM ENER: Magnus Carlsen har nå mer enn 50 ratingpoeng ned til nummer to i verden. Det viser hvor suveren han er. Her fotografert i Wijk aan Zee under det siste partiet søndag. Foto: Koen Suyk , Afp

Kommentar

Det beste komplimentet: Verden tar det som en selvfølge at Carlsen vinner

Magnus Carlsen vant prestisjefylte Wijk aan Zee og har spilt
35 partier uten å tape. Bare 25 år gammel har han vunnet 26 superturneringer i karrieren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Alt dette skjer uten at folk hever øyenbrynene så altfor mye. For det er slik det skal være. Magnus Carlsen skal være overlegent best i verden.

Noe bedre kompliment er det vanskelig å få for verdensmesteren. Folk tar det som en selvfølge at han skal dominere blant verdens drøyt en halv milliard sjakkspillere.

Derfor er det vanskelig å ta på alvor når enkelte mener at Carlsen ikke innfrir som «legende-kandidat». Guardians sjakkekspert Leonard Barden bommer kraftig når han skriver at Carlsens «status som tidenes legende er allerede skadet».

Les også: Manageren om Carlsen: - Kan ikke huske å ha sett ham særlig bedre.

I den grad vi skal være skuffet, er det over at rivalene ikke kommer nærmere ham. Igjen er det rundt 50 ratingpoeng fra Carlsen og ned til den nest beste i verden. Og hvis vi regner 50 poeng fra den nest beste i verden og nedover, kommer vi omtrent til nummer 15. Det viser hvor ekstremt suveren han er, til tross for at vi kanskje skulle forvente at sjakksporten i dataalderen skulle være jevnere enn i gamle dager.

En kar som Anish Giri (21) har faktisk fortsatt ikke vunnet en eneste av de «superturneringene» vi snakker om, og Fabiano Caruana (23) er ikke tilbake på det samme nivået som han viste sommeren/høsten 2014.

Slik gikk det: Her er sluttresultatet i Tata Steel Chess 2016 (ekstern lenke).

Derfor er alt annet enn Carlsen-seier nærmest en sensasjon i sjakk for tiden. Og i den grad de andre skulle klare å gå til topps i én turnering, så er de i hvert fall ikke jevne nok til å nærme seg ham igjen på verdensrankingen.

Joda, det ble satt spørsmålstegn ved Carlsen så sent som før London-turneringen i desember, men nå har han etterlatt all tvil ved å vinne både i britiske hovedstaden, i Qatar og nå i den forblåste vinterutgaven av det nederlandske badeparadiset Wijk aan Zee.

Fikk du med deg denne? Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen

Noen tok ordet «krise» i sin munn om Magnus Carlsen i 2015. Sannheten er at året som helhet ble bare hårfint dårligere enn de foregående. Men det var én «krise», og det var Norway Chess.

Magnus Carlsen har gjort tre forsøk på å vinne den norske storturneringen og bommet hver gang. Nå har han sjansen til å vise seg fram også på hjemmebane når årets utgave av Norway Chess starter den 18. april - og trolig blir Carlsens neste oppgave.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder