Mener organisasjonen er «overadministrert» og «oppblåst»

Thorkildsen: – Jeg fikk helt «fnatt» til tider

KOMMER MED KRITIKK: TV 2-ekspert under Rio-OL, Andreas Thorkildsen, her i OL-landsbyen under et pressetreffet den første uken. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Thorkildsen langer ut mot Olympiatoppen

Som TV 2-ekspert har Andreas Thorkildsen (34) selv vært på
plass for å følge de norske utøverne i Rio-lekene. Fasiten er en slett medaljefangst. Han fnyser av forarbeidet som er gjort av Olympiatoppen.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over tre år gammel

Fire bronsemedaljer er nemlig beholdningen, med mindre Sondre Nordstad Moen overrasker på maraton-distansen senere i dag. Det er ikke godt nok, mener OL-gullvinneren i spyd fra OL i Athen (2004) og Beijing (2008).

Les også: Johan Kaggestad i juni: Slakter Olympiatoppen

– For det første kommer de med en såkalt målsetning 200 dager før OL. Det er jo fire år for sent. Skal de nå en målsetning må de sette den mye tidligere enn dét og bevilge og bruke penger på det. Det har de ikke gjort. Da er jeg ikke overrasket, sier Thorkildsen i et intervju med TV 2.

Det stopper ikke der. Thorkildsen hevder Olympiatoppen er en organisasjon som er overadministrert, hvor han mener pengene går til administrasjon og ikke idretten. Han kaller Olympiatoppen «oppblåst» og mener å ha sett tendensen i åtte år.

– Man må strømlinjeforme organisasjonen mer. Få mer ressurser. Det er mange som er inne på administrering, men ikke der hvor arbeidet blir gjort, som er «på gulvet». Det må du har flere folk inn – ikke folk som sender e-poster hele dagen, sier 34-åringen.

Les også: Toppidrettssjefens mål for Rio-OL

Rekordbudsjett

VG kunne i mai i år fortelle at Olympiatoppen, som har ansvar for utvikling av toppidrett i Norges Idrettsforbund, aldri har hatt mer penger til rådighet. Rekordbudsjettet for i år har steget til 172 millioner kroner, mot 109,5 millioner det året OL ble arrangert i Beijing (2008).

Saken fortstter under grafikken.

BUDSJETT OPP - SOMMER-OL-MEDALJER NED: Slik ser grafen for Olympiatoppens bruttokostnader kontra sommer-OL-medaljer ut. 2016-tallet er Olympiatoppens budsjetterte totalkostnader. At Norge tar to medaljer i Rio-OL er statistikkbyrået Infostradas prognose. I bakgrunnen er toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: ROGER NEUMANN / VG og GRAFIKK: JONAS WIKBORG / VG

Etter et mislykket OL i London i 2012 ble det igangsatt tiltak hos norsk idretts øverste ledelse. En ekstern evaluering av Olympiatoppen, den såkalte Tvedt-rapporten, ble laget av nåværende idrettspresident Tom Tvedt. Organisasjonen fikk kritikk. Daværende toppidrettssjef Jarle Aambø gikk av. Tore Øvrebø tok over.

Les også: Olympiatoppen har aldri fått mer penger - Norge spås verste OL på 40 år

Olympiatoppen har selv ikke ønsket å kommentere de norske prestasjonene i årets OL. VG forsøkte å komme i kontakt med Tore Øvrebø denne helgen i forbindelsen med skytelegenden Harald Stenvaags utspill på sosiale medier. Stenvaag mener unge utøvere skremmes bort fra å satse på sommeridretter, sammenlignet med vinteridrettene.

Øvrebø var ikke tilgjengelig for kommentar. I dag møter toppidrettssjefen norsk presse etter maratonløpet som avslutter Rio-lekene i 17.00-tiden. Det er også ventet en evaluering av årets OL senere.

- Fikk helt fnatt

BIDRO TIL NORSK OL-SUKSESS: En åtte år yngre Andreas Thorkildsen jubler for gull under medaljeseremonien i Beijing-OL i 2008. Foto: Mike Blake REUTERS

11. mai i år tok Andreas Thorkildsen den vanskeligeavgjørelsen med å legge opp. Han har vært plaget med skader i en årrekke, men fikk brukt kompetansen sin under friidrettskonkurransene i Rio for TV 2. 34-åringen ble selv berørt av det han mener er en økende administrasjon hos sin nære samarbeidspartner i mange, mange år.

– En av måtene de (Olympiatoppen) skal gjøre ting på er at de involverer altfor mye folk i beslutninger som er for lette. Hvis jeg som utøver skulle trengt en ressurs, i stedet for å prate med den ressursen så må du gjennom fire ledd før du får tak i den ressursen. Det er fordi det er gangen i det. Det er så «overadministrerende» at jeg fikk helt fnatt til tider, sier Thorkildsen.

Han ber Olympiatoppen om å sette målsettinger der man faktisk har lovende talenter, og på områder man ønsker å skape resultater.

– Nå er de på etterskudd. De ser på hvilke talenter som utvikler seg av seg selv. Så går de inn med penger i etterkant. Det er ikke slik resultater blir skapt, sier Thorkildsen.

Mer om

 1. Andreas Thorkildsen
 2. OL 2016

Flere artikler

 1. Toppidrettssjefen beklager dårlige OL-resultater: - Kan ikke knipse og så kommer resultatene

 2. Her er tallene som viser ansettelseshoppet på Olympiatoppen

 3. Kaggestad roser Olympiatoppen: – Nå begynner det å bli offensivt!

 4. Pluss content

  Slik er Andreas Thorkildsens nye liv som topptrener

 5. Frp-Thomsen om Olympiatoppen:
  – Mye penger, lite resultater

Fra andre aviser

 1. Thorkildsen slakter Olympiatoppen etter OL: - Det er for mange som sitter og sender e-poster hele dagen

  Bergens Tidende
 2. Toppidrettssjefen mener Andreas Thorkildsen lyver

  Bergens Tidende
 3. Thorkildsen slakter Olympiatoppen etter OL: - Det er for mange som sitter og sender e-poster hele dagen

  Fædrelandsvennen
 4. Du leverte en dårlig øvelse i ansvarsfraskrivelse, sjef!

  Bergens Tidende
 5. Verås Larsen fikk munnkurv av Olympiatoppen etter Aftenposten-intervju

  Bergens Tidende
 6. Du leverte en dårlig øvelse i ansvarsfraskrivelse, sjef!

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder