FORHANDLET TV-RETTIGHETER: Rune Hauge stjeler overskriftene i Sverige etter at nye opplysninger om TV-avtalen i svensk fotball er blitt kjent.
FORHANDLET TV-RETTIGHETER: Rune Hauge stjeler overskriftene i Sverige etter at nye opplysninger om TV-avtalen i svensk fotball er blitt kjent. Foto: Terje Mortensen VG

Svenskene betalte Hauge-selskap registrert i skatteparadis: – Inte alls OK

Profile Media dukker opp i papirer fra Mossack Fonseca

SPORT

Rune Hauge vil ikke kommentere

Ifølge SVT skal Rune Hauges selskap Profile Media Ltd ha fått oppgjøret på 150 millioner kroner for den svenske fotballavtalen overført til et postkassefirma i skatteparadiset British Virgin Island.

Publisert: Oppdatert: 11.05.16 13:35

Opplysningene har kommet frem i lekkasjene fra skatterådgivningsbyrået Mossack Fonseca i Panama. Dette selskapet skal ifølge SVT administrere Hauges selskap som er basert på Guernsey. Rune Hauge har bodd og drevet sin virksomhet fra den britiske kanaløyen i 21 år.

– Jeg har ingen kommentar, sier Rune Hauge til VG.

På direkte spørsmål fra SVT om det er greit å betale penger til et skatteparadis svarer svensk fotballs sterke mann i over 20 år, Lars-Åke Lagrell:

– Det er «inte alls OK».

Lest denne? Rune Hauge på vei tilbake i forhandlingene om TV-fotballen

Lagrell var svensk fotballpresident i hele 21 år frem til 2012.

Det svenske fotballforbundet vet ikke om det er betalt skatt av de 150 millioner svenske kronene Rune Hauge skal ha fått i provisjon for medieavtalen som gjaldt fra 2011 til 2015.

– Nei det vet jeg ikke, svarer Lagrell.

– Jeg vet ikke om han har betalt skatt for sine andre forretninger heller. I vår relasjon har han alltid fremstått hederlig, sier den nå 76 år gamle Lagrell til SVT. Han understreker at «hvor pengene gikk hadde jeg ingen tanke om å kontrollere».

Lars-Åke Lagrell sier at han personlig ikke ville hatt problemer med å gjøre business med Hauge i dag, men mener det svenske fotballforbundet vil holde seg unna selskaper som opererer i skatteparadiser.

– Det tror jeg ikke mine etterfølgere vil gjøre, sier Lagrell.

Innholdet i den hemmelige avtalen hvor det svenske fotballforbundet solgte TV-rettighetene for 2011-2015, er blitt kjent etter at papirer fra Mossack Fonseca i Panama ble lekket.

SVT skriver at Rune Hauge ifølge avtalen skulle få 10 prosent provisjon av avtalen på nærmere 1,5 milliarder svenske kroner. Profile Media Ltds andel, rundt 150 millioner kroner, skulle overføres til selskapet som er registrert i skatteparadiset British Virgin Island.

Holder til på Guernsey

Hvor mye penger Hauges selskap fikk, vil ikke det svenske fotballforbundet gå ut med.

I 2006 skrev Dagens Nyheter at Hauge tjente 112,5 millioner kroner da han forhandlet TV-avtalen for svensk fotball. Avtalen skal ha gitt det svenske fotballforbundet 1,35 milliarder svenske kroner.

– Vil man få en avtale på dette nivået må man være forberedt på å betale, sa fotballforbundets leder Lars-Åke Lagrell den gang til avisen.

Vil ikke svare

Rune Hauge, som satt igjen med over 100 millioner i honorar etter å ha forhandlet frem TV-avtalene her i Norge i 2005, har ikke ønsket å svare på hvorfor han har sitt selskap registrert i et skatteparadis.

– Jeg har ikke noe å si til deg, sier Hauge til SVT.

På spørsmål om han har betalt skatt på inntektene, svarer han:

– Du stiller helt feil spørsmål. Det virker ikke som du har peiling. Jeg beklager.

Rune Hauge var også involvert da den nye TV-avtalen for Tippeligaen og OBOS-ligaen ble forhandlet i fjor. Da betalte Discovery 2,4 milliarder for rettighetene i seks år fra 2017.

Her kan du lese mer om