FØLELSESLADET: Michael Phelps takket av som svømmer med å ta sitt 23. OL-gull. Han er desidert tidenes olympier. Etterpå gråt han av glede. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Phelps avsluttet med gull: – Det kan ta 50 år før noen slår ham

RIO DE JANEIRO (VG) Det var nesten som en begravelse. Vi skulle ta farvel med en kjær venn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tårene var mange. Også hos hovedpersonen selv.

Michael Phelps (31) skulle i vannet for aller siste gang i OL-sammenheng, i sine femte sommerleker, i kamp for sin 23. OL-tittel.

Etter fire gull og én sølv tidligere i Rio, var det klart for medleystafetten, som alltid er siste distanse i et OL. Det ble - som bestilt - gull til USA. Og det var på Phelps' etappe at stafetten ble avgjort.

På tribunen sto mange av verdens beste svømmere og heiet ham frem.

Sett denne? Henrik Christiansen til OL-finale på 1500 fri: – Jeg skjelver

– Jeg gleder meg til å heie på ham i kveld. Nå har jeg vært på to OL med ham, og begge ganger har det vært «den siste», sa den kvinnelige svømmedronningen Katie Ledecky (19, fire gull og én sølv) da vi møtte henne på amerikanernes pressekonferanse tidligere på dagen.

SISTE GANG: Michael Phelps svømte trolig sin siste konkurranse da han hjalp USA til OL-gull på 4x100 meter medley i Rio. Foto: Rebecca Blackwell AP

– Jeg husker at han var med første gang da jeg tok gull i Sydney i 2000. Så fra 2001 kom han for fullt. Alle fryktet ham. Michael over tronen etter ikke bare én, men mange svømmere, smilte Anthony Ervin (35), som tok gullet på sprintdistansen 50 meter fri.

Les også: Ny stjerne knuste forbildet Phelps i OL-bassenget.

– Jeg håper at han ikke legger opp for godt, men…

Michael Phelps selv vil ikke etterlate noen tvil.

– Nei, nei, nei. Nå er det slutt, sa han da VG og resten av verdenspressen møtte ham etter sølvet på butterfly natt til lørdag.

– Jeg kommer ikke tilbake. Forstått?

Les også: Michael Phelps måtte kjempe med tårene da han fikk sitt 22. OL-gull

Han har vært et eneste stort glis de siste dagene. Han har telt ned timer til slutten på sin eventyrlige karriere.

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm.

Phelps har – som en OL-konge skal – kommet sist til alle pressekonferanser. Spøkt med alt alle. Fortalt tilsynelatende fra hjertet om sine følelser for disse siste OL-dagene. Og snakket veldig mye om den lange veien og den store jobben for å komme tilbake etter at han valgte å gjøre comeback og satse mot Rio-OL.

Les også: Ervin tok OL-gull: – Jeg har en nyfødt datter jeg ikke har sett.

Og han har beskrevet hvor vanskelig det er for en 31 år gammel svømmekropp å komme seg opp av bassenget, sammenlignet med hva det var da han var 18 år.

Michael Phelps debuterte i OL som 15-åring. 16 år senere har han hatt en karriere som ingen andre, ikke verken i svømming eller noen annen idrett. Ikke en gang norske langrennsløpere er i nærheten av like mange OL-medaljer.

Les også: Henrik Christiansen har svømt 402 kilometer på fem uker

Athen-OL i 2004 ga seks gull, Beijing i 2008 ble høydepunktet med åtte gull, London var som Phelps sier selv «litt trøblete» og ga bare fire gull. Så avsluttet han altså med fem gull i Rio de Janeiro.

Til sammen blir 23 gull og 28 medaljer i olympiske leker.

– Det er nok noen som kommer til å slå Phelps en gang. Men det kan lang tid. Kanskje ti år, kanskje 50 år. Det kan ta lang, lang tid, sier Katie Ledecky.

PS: USA fikk på kvinnestafetten, som gikk før gutta, sitt 1000. OL-gull i historien. Så Phelps var altså med på nummer 1001. Men søvndyssende var det defintivt ikke...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder