GULLJENTE: Birgit Skarstein vant gull i verdenscupfinalen. Foto: Estela Reinoso, Norges Roforbund.

Birgit Skarstein utklasset alle: – Jeg har aldri vært bedre

Etter en uke med mye oppstuss var Birgit Skarstein (30) tilbake på ro-arenaen. Under verdenscupen i Rotterdam var hun mer suveren enn noen gang.

  • Jostein Overvik

Også Kjetil Borch var nær seier i verdencupfinalen.

– Det er digg, sier Skarstein jublende glad til VG.

Ved å vinne med nesten 37 sekunder bekreftet trønderen sitt store favorittstempel foran Paralympics i Tokyo i august neste år.

– Jeg har aldri vært bedre, mener hun.

– Hun ser fantastisk ut, kommenterte Martin Cross – brite med OL-gull – i sendingen til det internasjonale roforbundet. Are Strandli og Kristoffer Brun gjorde comeback med å bli nummer tre, mens Olaf Tufte og den norske dobbeltfireren vant B-finalen i Nederland.

les også

Birgit Skarsteins mange kamper: – Må lære når nok er nok

Skarstein lyktes maksimalt med noen små tekniske forandringer.

– Jeg gikk med en lavere takt enn resten. Men hadde styrke og teknikk til å kunne cruise på en annen fart enn dem. Jeg gikk gjennom de tøffe forholdene og har et gir til å gå på, sier hun.

Hun taklet også vanskelige vindforhold i Polen og vant med 18 sekunder under den første verdenscupregattaen 23. juni, men der manglet den tøffeste motstanderen, israelske Moran Samuel.

Skarstein ledet med nesten åtte sekunder over tidligere verdensmester Samuel allerede etter 500 meter. Med trygge, seige tak i motvinden økte hun til nesten 16 halvveis. I siste halvdel vokste forspranget til ren utklassing.

les også

Skarstein støttes etter skrekkhistoriene: – Jeg ble satt ut og rørt

Tiden 11.30,11 på 2000 meter er langt bak hennes egen verdensrekord fra fjorårets VM (10.13,63). Men prestasjonen var bunnsolid i nederlandsk ruskevær.

– Birgit er der hun skal være. Men vi skal ikke la dette bli en sovepute, sa landslagssjef Johan Flodin til VG etter den første verdenscupseier denne sesongen. Han bruker like mye tid på parautøveren som Olaf Tufte og resten av de funksjonsfriske. Skarstein er en fullt integrert og viktig del av det norske landslaget i roing.

Den siste uken har inneholdt mye som kunne ha dratt Birgit Skarstein ut av det sportslige fokuset.

les også

Olaf Tufte (43) går for nytt OL

– Kroppspressdebatten gikk litt «out of hands», svarte Norges mest kjente parautøver og verdensmester i roing tidligere i uken på VGs spørsmål om hvordan hun klarer å håndtere alle sakene hun engasjerer seg i – på toppen av livet som toppidrettsutøver.

Sist helg skrev hun et innlegg på Facebook om kroppspress som fikk stor oppmerksomhet.

Tirsdag kveld var hun gjest i NRKs «Sommeråpent», onsdag morgen sjekket hun inn grytidlig på Gardermoen sammen med resten av Norges ro-landslag for avreise til verdenscupen i Rotterdam. Etter det, en uke sykkeltur i Nord-Tyskland med fem tidligere studievenninner, og deretter to uker treningsleir i nærheten av Varese utenfor italienske Milano – foran VM i østerrikske Linz siste uke i august.

les også

Birgit Skarstein hylles for kroppspress-kritikk – fikk stygge kommentarer hvis hun gikk i skjørt eller var på stranda

Én måned «on the road».

Utenfor regattabanen er hun engasjert som medlem av styret i Norges Skiforbund, i utøverkomiteen til Den internasjonale paralympiske komité IPC, i stiftelsen MOT, i utøverkomiteen for norske idrettsutøvere, i styret i Sunnaas-stiftelsen og i Right To Play.

Mer om

  1. Birgit Skarstein
  2. Roing

Flere artikler

  1. Birgit Skarsteins mange kamper: – Må lære når nok er nok

  2. Birgit Skarstein suveren i vinden: – Superbra

  3. Satser alt mot Tokyo: – Kan være ferdig som langrennsløper

  4. Rodde i blinde til nytt VM-gull

  5. Birgit Skarsteins ukjente ekstremvarme-problem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder