ØNSKER ÅPENHET: Marte Tomac (foran) sammen med håndballjentene under EM i Frankrike i 2018. Foto: HIROSHI YAMAMURA / EPA

Håndballjentene om spiseforstyrrelser i idretten: – Vi påvirker hverandre

KRISTIANSAND (VG) Håndballspiller Marta Tomac (29) har opplevd at mennesker rundt henne har slitt med spiseforstyrrelser. Hun ønsker å være et godt forbilde for dem som sliter.

 • Ida Høidalen

– Man merker jo at når man er i en stor gruppe, ser man på hva andre gjør. Vi påvirker hverandre, og da er det viktig at vi klarer å stå frem som gode rollemodeller overfor hverandre – ikke bare tenke på alt annet som er rundt, sier håndballspiller Marta Tomac.

VG har de siste ukene skrevet flere artikler om spiseforstyrrelser i idretten. Idrettspresident Berit Kjøll har etterlyst åpenhet fra forbildene. Blant idrettsutøvere som har uttalt seg er Øystein «Pølsa» Pettersen og Therese Johaug. Fotballtalentet Ida Bjønnes fortalte også hvordan hun startet med å kutte måltider i ungdomsårene i et ønske om å prestere best mulig på fotballbanen.

les også

Johaug om spiseforstyrrelser i idretten: – Et ømt tema

Da VG møter håndballjentene på landslagssamling i Kristiansand, forteller Vipers-spiller Marta Tomac om hvorfor hun tror temaet har vært så tabubelagt.

– Det er et vanskelig tema, og det er et sårt tema jeg synes det er vanskelig å uttale meg om. Men jeg håper det kan bli et tema man kan snakke mer åpent om. Da kan de som sliter og trenger hjelp få den hjelpen de trenger, sier hun.

Hun forteller videre at hun har opplevd at mennesker rundt seg har slitt med spiseforstyrrelser.

– Derfor synes jeg det er ekstra vanskelig. Min erfaring med folk som har hatt de problemene, er at man må prøve og leve livet så normalt som mulig rundt dem, og stå frem som friske rollemodeller uten at det virker påtatt, sier Tomac.

I desember spilte hun VM for Norge:

– Har du et inntrykk av at det er utbredt i håndballen?

– Nei, det har jeg ikke. Det er fokus på å trene og spise bra. Spiseforstyrrelser handler jo ikke bare om at man spiser lite, det er et sammensatt problem som også kan omhandle trening. Man vet mange er veldig opptatt av de tingene, men det er ikke noe jeg har tenkt på landslaget eller i klubb, svarer 29-åringen.

På landslaget får spillerne tett oppfølging av ernæringsfysiolog og har felles måltider. Også landslagsspillerne Malin Aune og Stine Skogrand ønsker mer åpenhet rundt temaet i fremtiden.

les også

Vidar Løfshus om kampen mot spiseforstyrrelser i idretten: – Har vært et mareritt

– Det er viktig at man passer på hverandre, kan være ærlige med hverandre og være gode forbilder for hverandre. Vi er jo et lag, vi ser på hverandre og påvirker hverandre. Jeg synes det er viktig at vi hele tiden tenker på at vi skal ta vare på hverandre og snakke åpent, sier Aune, som får støtte av Skogrand:

– Jeg håper det vil bli mindre tabubelagt i fremtiden, for det er en så viktig sak. Det er veldig alvorlig, og det er viktig at man får hjelp av dem som kan noe om det, sier hun.

Dette ble kåret til årets mål i norsk eliteserie:

Mer om

 1. Håndball
 2. Kvinnelandslaget håndball
 3. Marta Tomac
 4. Malin Aune
 5. Stine Skogrand

Flere artikler

 1. Skogrand var isolert i Danmark: – Veldig spesielt

 2. Idrettspresidenten: Tror tabuet rundt spiseforstyrrelser går ned om forbildene forteller sine historier

 3. Psykiater Finn Skårderud: – I toppidretten blir det ofte prestasjon foran helse

 4. «Pølsa» Pettersen tror lagkamerater slet med spiseforstyrrelser: – Jeg var sikkert feig

 5. Idrettens store utfordringer: Verkebyllene henger sammen

Fra andre aviser

 1. Vipers-Vilde etter uttaket: – Jeg er i ekstase

  Aftenposten
 2. – Når du er 14 år og treneren setter deg i badstue slik at du skal gå ned i vekt, da er det kortslutning

  Fædrelandsvennen
 3. Ungdomspolitikere: – Kjenner ingen som trener for å være sunne

  Fædrelandsvennen
 4. Da jeg var ung, var jeg en av få som var åpne om psykisk sykdom. Nå sliter ungdom flest.

  Aftenposten
 5. I fjor mistet hun sønnen Thomas (27) til selvmord: – Vi må snakke mer om usynlig depri­merte, unge menn

  Fædrelandsvennen
 6. Vipers-Vilde etter uttaket: – Jeg er i ekstase

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder