UTEN SKJEGG: Magnus Carlsen hadde tatt skjegget til fredagens sjette parti Grenke-turneringen i Tyskland. Foto: Georgios Souleidis

Carlsen blir hørt: Flere partier og større penger i VM

(Georg Meier-Magnus Carlsen 0–1) Magnus Carlsen (28) spilte remis i samtlige 12 partier mot Fabiano Caruana (26) i VM-kampen i november. Nå får han oppfylt ønsket om flere partier - og høyere premiepott.

Samtidig som Carlsen fredag gikk i suveren ledelse i Grenke-turneringen, offentliggjorde FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) nye regler for VM-matchen, som spilles i 2020:

* Antall partier økes fra 12 til 14.

* Antall fridager kuttes fra seks til fem.

* Premiepotten anbefales økt fra én til to millioner euro, altså 19 millioner kroner (60 prosent av dette til vinneren).

* Spillerne får 120 minutter på de første 40 trekkene, deretter 60 minutter på de neste 20 - 15 minutter for resten av kampen med et tillegg på 30 sekunder pr. trekk fra trekk 61. Ikke tillegg pr. trekk de første 60 trekkene.

les også

Carlsen og Caruana? Remis, selvfølgelig

Mot slutten av VM i London, da kritikken kom mot de mange remisene, sa Magnus Carlsen at han ønsket flere partier:

– Med flere partier vil det stå mindre på spill, og det gir mer rom for eksperimenter. Jeg ville foretrekke lengre VM-match, sa Carlsen - og nevnte konkret 16 eller 18 partier. Nå blir det altså økt til 14.

Den norske verdensmesteren har også antydet at han ikke har vært så imponert over premiepotten i de siste VM-matchene. Nå får han altså oppfylt også det ønsket. I London var det bare 9,5 millioner, det samme i New York i 2016. I India i 2013 derimot var potten på cirka 15 millioner.

Stavanger er valgt som den norske kandidatbyen til å arrangere VM neste år. Det er ikke klart hvilke konkurrenter de kommer til å få. Det er også klart at FIDE selv nå skal stå som arrangør - etter at de siste tre VM-matchene var overlatt til selskapet Agon.

Magnus Carlsen vant fredag med svarte brikker mot tyskeren Georg Meier i Grenke-turneringen. Tyskeren forsvarte seg innbitt - men måtte gi seg etter trekk 58. Meier har en rating på bare 2628, sammenlignet med Carlsens 2845 (2861 på live-rating).

les også

Magnus Carlsens 2019-plan til å bli matt av

– Som tatt ut av læreboka, sa kommentatoren Peter Leko på chess24-sendingen om Carlsens spill underveis.

– Svart fikk alt han ville ut av 6…b5.

Her kan du spille gjennom fredagens Carlsen-parti (ekstern lenke)

I intervuet på chess24 etterpå var Carlsen oppgitt over seg selv:

– Det var bare rot.

– Spillet mitt har blitt dårligere de siste rundene. Det er litt frustrerende, kommenterte Carlsen om sine lange partier.

les også

Carlsen rotet bort sjansen: Seiersrekken brutt

Seieren betyr at Carlsen nå er i ledelsen hele ett poeng foran hele fem forfølgere.

Carlsen - som hadde tatt skjegget før denne runden - spilte sitt 55. parti på rad uten å tape. Siste nederlag kom mot Shakhriyar Mamedyarov i Biel-turneringen den 31. juli 2018. Siden det har Carlsen tatt 17 seirer og spilt 39 remiser.

I Grenke-turneringen har Magnus Carlsen spilt lange partier. Fredag brukte han omtrent fem og en halv time. Ifølge sjakk-eksperten Tarjei J. Svensen var gjennomsnittlig tid fem timer og 18 minutter etter de fem første rundene.

les også

Carlsen brukte seks timer og 42 minutter på å slå 14-åring

Fredagens resultater:

Francisco Vallejo Pons-Fabiano Caruana 1/2–1/2.

Arkadij Naiditsch-Viswanathan Anand 1–0.

Peter Svidler-Maxime Vachier-Lagrave 1/2–1/2.

Georg Meier-Magnus Carlsen 0–1.

Levon Aronian-Vincent Keymer 1/2–1/2.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder