FORNØYD ATTENÅRING: Magnus Carlsen synes det skal bli godt å slappe av nå, etter to og en halv uke med intens konsentrasjon i Kina. Foto: NPSCT
FORNØYD ATTENÅRING: Magnus Carlsen synes det skal bli godt å slappe av nå, etter to og en halv uke med intens konsentrasjon i Kina. Foto: NPSCT

Magnus: - Håper dette er starten på en ny æra

SPORT

(VG Nett) En sliten, men lykkelig Magnus Carlsen har prestert stort i Kina. Nå håper sjakk-kongen det er hans tur til å dominere ved brettet i mange år framover.

Publisert: Oppdatert: 09.10.09 10:47

- Jeg har hatt godt tak på verdenseneren, Topalov, i denne turneringen, og jeg mener vi er fem spillere i verdenstoppen nå. Hvem som vinner turneringene kan variere litt, sier han.

- Men jeg håper kanskje dette er starten på en ny æra.

Les også:Pappa Carlsen: - Dette har vært en drøm

Den nye sjakkmesteren er beskjeden til tross for at han har brukt de siste dagene på å parkere en hel verdenselite, og imponere sjakkverdenen i tillegg til hele norges befolkning.

- Jeg er ganske glad og lettet nå som turneringen er over, sier Carlsen til VG Nett.

VG Nett-leser:Jøss, guttungen feier dem av brettet...Diskutér her!

- Over all forventning

Magnus Carlsen inntok tronen som poengkonge etter at han slo Dmitry Jakovenko i Grand Slam-turneringens siste kamp i Kina i dag. Etter endt spill sto Carlsen med 2801 poeng - akkurat over den magiske 2800-grensa. Det er han femtemann i verden som har klart - og den yngste noensinne.

- Turneringen har gått over all forventning. Jeg hadde håpet på å vinne, men hadde ikke trodd jeg ville få så høy score, sier han.

Les også:Historisk resultat

Turneringsseieren i Kina hentet han allerede på torsdag, da han spilte remis mot Teimour Radjabov. Allerede da hadde han tatt sjakk-matt på hele verdenseliten.

- Jeg er veldig fornøyd med å vinne denne turneringen. Jeg hadde ganske stort forsprang også før jeg spilte remis mot Radjabov, så det kom ikke som noen stor overraskelse akkurat i går, sier han.

Ekstern side:Se ratinglisten over verdens sjakkspillere her!

- Fem i verdenstoppen

Den internasjonale sjakkmesteren Bjarke Sahl var klar i sin tale i dag. Han mener Magnus Carlsen nå er verdens beste sjakkspiller.

- Nå er Magnus verdens beste spiller. Det finnes riktignok en verdensmester, det finnes noen som er over Magnus på rankingen - men han er likevel den sterkeste, sier Sahl til VG Nett.

- Det er veldig hyggelig å høre, sier Carlsen beskjedent.

Les også:Får hjelp med sin store svakhet

Ville avslutte med stil

Carlsen var glad og lettet etter turneringen i dag, men også ganske sliten.

- Det tar absolutt på, sier han. Ekstra trøtt er han kanskje fordi kampen i dag startet tidligere enn hva han er vant med.

- Jeg var veldig innstilt på å vinne i dag også, selv om jeg allerede hadde vunnet turneringen og ikke hadde noe å tape. Jeg ville avslutte med stil, sier han.

Les også:- Magnus får hjelp av «Gud»

Og det gjorde attenåringen så absolutt. Russeren Dmitry Jakovenko ble overkjørt av Carlsen.

- Han gjorde noen små feil og ga meg fordeler. Jeg skjønte at det ville gå veien etter rundt 30 trekk, forteller Carlsen. Etter tre timer og 50 minutter ved sjakkbordet var det avgjort, og nordmannen hadde vunnet nok en gang.

Artikkelen fortsetter under bildet!

- Mer selvtillit nå

Og passert den magiske 2800-grensa.

- Jeg har vært nære ved å nå den før også, blant annet flere ganger i 2008. At det skulle komme nå var spesielt moro, og ikke veldig forventet, smiler han.

For Carlsen var det viktig å få en god score.

- Det gir meg selvtillit, og mer respekt blant motspillerne. Det vil si at det blir vanskeligere for dem å møte meg i fremtiden, sier han.

- Men jeg tenkte ikke veldig mye på den grensa før kampen i dag. Jeg forberedte spillet mitt, sier han.

Les også:Landslagsspillerne hyller Carlsen

Populær blant jentene

Litt smak på Kina har Carlsen også fått mens han har briljert ved sjakkbordet. Og Kina har fått smaken på ham - i alle fall jentene.

- Om jeg har fått oppmerksomhet av jenter? Litt har det jo blitt. En del her i Kina faktisk - og det er jo bare fint, smiler 18-åringen. I tillegg har han fått prøvd seg en del ved bordtennisbordet. I kveld er det bankett, før turen går hjem til Norge.

- Det blir deilig å komme hjem. Noen stor feiring blir det ikke - det er ikke akkurat min stil, sier han.

Les også:Carlsen planlegger daglig med Kasparov på skype

Artikkelen fortsetter under bildet!

Carlsen kommer til Norge på søndag. Selve hjemkomsten har han ikke tenkt veldig mye på.

- Jeg har aldri blitt møtt av noen på Gardermoen før, så det får jeg bare ta som det kommer, sier han.

Mye press på Carlsen

Carlsen innrømmer at han følte en del press på seg før turneringsstart.

- Særlig etter at samarbeidet mitt med Kasparov ble kjent. Men jeg tror jeg har taklet det bra, og håper jeg gjør det videre også. Det verste presset er det jeg legger på meg selv, forteller han.

Les også:- Magnus har bevist at han er en vinner

Samarbeidet med Kasparov beskriver han som viktig på mange måter.

- Han har hjulpet meg med å forbedre åpningstrekkene mine, og det psykologiske. Jeg har blitt tøffere, mer kompromissløs, sier Carlsen. Samarbeidet med Kasparov kommer til å vare ut 2009 - og sannsynligvis også til neste år.

Her kan du lese mer om