VERDENSCUP-RIVALER: Martin Johnsrud Sundby (venstre) og Johannes Høsflot Klæbo (høyre) på pallen etter 15 kilometer jaktstart under minitouren i finske Kuusamo i november 2017. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus mener Sundby allerede har avblåst Klæbo-jakten

Martin Johnsrud Sundby har vunnet verdenscupen to år på rad. Nå tror landslagssjef Vidar Løfshus 33-åringen har gitt opp trippelen syv renn før slutt.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

– Det har vært mye fokus på OL i det siste, men jeg tror Martin mer eller mindre har avskrevet sjansene sine. Ser du også på programmet som gjenstår, så passer det Johannes veldig bra, sier Løfshus til VG.

Kjemper om maks 750 poeng

Det skiller 177 poeng mellom Sundby på tredjeplass og Johannes Høsflot Klæbo på første i verdenscupsammendraget. Sundby har vunnet verdenscupen med god margin ned til Petter Northug (2016) og Sergej Ustjugov (2017) de siste to årene.

Nå står verdenscuptronen for fall for Sundby. Det ligger hundre poeng i potten for seier de fire neste verdenscuprennene.

Under minitouren i Falun, som avslutter årets sesong, er det 50 poeng for hver etappeseier, i tillegg får tour-vinneren 200 poeng alene, ifølge FIS. Seier i alle renn ut sesongen kan dermed hypotetisk gi 750 poeng.

Tror Sundby har finregnet

Men av de syv konkurransene som gjenstår er tre sprintøvelser. Det er med andre ord ikke noe program som gagner distanseløperen, mens Klæbo har alle forutsetninger for å vinne, mener NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Vidar Løfshus mener det er et klart tegn at Sundby har gitt opp kampen i og med at han ikke stiller hverken på Lahti- eller Drammensprinten.

– Han har nok regnet over tallene. De fleste, også Martin, tenker nok at Johannes stikker av med «kulen». Ellers hadde han stilt på sprint også, vurderer Løfshus.

– Sundby har sagt at han skal gi alt for at det blir dobbelt norsk sammenlagt. Klæbo har en god ledelse og alle muligheter til å ta det dette her, sier NRK-Bjørn - som er enig i Løfshus’ konklusjon.

– En så sterk og stabil Klæbo som vi har sett i år kan vinne de to neste sprintene. Da blir ledelsen nærmest umulig å ta igjen, melder eksperten.

«Outstanding»

Det er oppsiktsvekkende at 21 år gamle Klæbo har satt seg i denne posisjonen. Han stod nemlig over Tour de Ski.

Der ble det gått seks renn hvor Sundby alene sanket 501 poeng. Det har ikke skjedd før at verdenscupvinneren har stått over Tour de Ski.

– Klarer Johannes det, så er den bragden stor. I en olympisk sesong sikter færre seg inn på den totale verdenscupen, men det forringer ikke prestasjonen noe det. Han har bare vært helt outstanding, sier Løfshus.

Weng må tåle favorittstempel

På damesiden er det Heidi Weng som har et soleklart tak om ledertrøya idet sesongen går inn i sin siste fase. Jenta fra Enebakk hadde et blytungt OL, men kan få en solid opptur ved å forsvare ledelsen som nå er på nesten 200 poeng ned til Ingvild Flugstad Østberg på andreplass.

– De har ikke hatt noe særlig bra OL. Det var skuffende - spesielt Heidi. De må slå tilbake, sier NRK-Bjørn.

– Det er ett av to spenningsmoment her. Heidi gikk noen av sine svakeste konkurranser på flere år i OL nå. Mister Heidi formen eller klarer hun å lure frem en bedre form? Likevel må hun tåle å være favoritt med såpass stor ledelse og til tross for formsvikten.

– Og så blir det spennende å se duellen mellom Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla i sprintcupen. Det er tre sprinter igjen og Maiken leder med åtte poeng. Det blir en knallhard kamp, sier Torgeir Bjørn.

les også

Weng slår tilbake mot OL-kritikken: – Jeg var ikke sinnssykt dårlig

Verdenscupen sammenlagt menn:

1. Johannes Høsflot Klæbo, Norge: 1112 poeng
2. Dario Cologna, Sveits: 953
3. Martin Johnsrud Sundby, Norge: 935
4. Alex Harvey, Canada: 900
5. Aleksander Bolsjunov, Russland: 710

Verdenscupen sammenlagt kvinner:

1. Heidi Weng, Norge: 1346 poeng
2. Ingvild Flugstad Østberg, Norge: 1147
3. Jessica Diggins, USA: 967
4. Krista Pärmäkoski, Finland: 837
5. Teresa Stadlober, Østerrike: 731

Sprintcupen kvinner:

1. Maiken Caspersen Falla, Norge: 343 poeng
2. Stina Nilsson, Sverige: 335
3. Sophie Caldwell, USA: 326
4. Laurien van der Graff, Sveits: 245
5. Kathrine Rolsted Harsem, Norge: 199

Gjenstående rennprogram verdenscupen:

3. - 4. mars i Lahti: Lørdag: Sprint fristil kvinner og menn. Søndag 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart.

7. mars i Drammen: Sprint klassisk stil kvinner og menn.

10. - 11. mars i Oslo: Lørdag: Femmil for menn fristil. Søndag: Tremil kvinner fristil.

16. - 18. mars i Falun: Fredag: Sprint fristil kvinner og menn. Lørdag: 10 og 15 kilometer klassisk fellesstart. Søndag: 10 og 15 kilometer fristil jaktstart.

PS: Prologen til Lahti-sprinten starter klokken 10.45 lørdag. Finalene starter klokken 12.15. Dramatikken i løypa og i sammenlagtkampen følger du i VG Direkte og på vg.no gjennom helgen

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Johannes Høsflot Klæbo
 4. Martin Johnsrud Sundby
 5. Maiken Caspersen Falla
 6. Ingvild Flugstad Østberg

Flere artikler

 1. Klæbo sikret sprintkula med 3. plass: - I praksis avgjort totalcupen også

 2. Klæbo smadret rivalene og vant prologen

 3. NRK: Krüger vrakes til tremila i VM – Klæbo inne på laget

 4. Klæbo hardt ut mot at FIS avlyser først nå: – Pinlig

 5. Sundby gir opp å ta igjen Klæbo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder