SLOVENIA-SUKSESS: Jan Mursak (30) har er nummer tre på toppscorer og målpoenglisten etter tre kamper i OL. Tirsdag må Norges ishockeylandslag stoppe Slovenias kaptein for å avansere til kvartfinalen. Foto: BRIAN SNYDER / X90051

Shampo: Norge må stoppe denne mannen

PYEONGCHANG (VG) Espen «Shampo» Knutsen (46) er ikke i tvil: Hockeygutta til Petter Thoresen (56) må stoppe Slovenias kaptein og toppscorer Jan Mursak (30) tirsdag for å ta seg til kvartfinalen mot gullfavoritt OAR (Russland) onsdag.

Publisert:

– Han er nøkkelspilleren. Uten tvil. Stopper de ham, er de kommet et skritt videre, sier Discoverys ishockeyekspert i OL til VG.

les også

Hockeygutta har booket OL-hjemreise før semifinalen

Norge møter Slovenia i åttedels-finalen tirsdag klokken 08.40 norsk tid. Vinneren møter OAR (Utøver fra Russland) i kvartfinalen onsdag.

Jan Mursak utlignet til 2–2 og ble matchvinner i spilleforlengelsen da Slovenia slo USA i gruppespillet. Da de også vant 3–2 over Slovakia i straffeslagkonkurranse, tegnet han seg for målgivende pasning til 1–0 og 2–0.

Jan Mursak har scoret tre mål i løpet av tre OL-kamper. Det er ett flere enn Norges ishockeylandslag har scoret etter 185 minutter - og tre straffeslag: alle bom i siste gruppespillkamp mot Tyskland (1–2).

Leste du denne? Patrick Thoresen om kvartfinalesjansen: Så ikke den komme

– Det gjelder å se opp; å være «på rett side» når han er på isen. Desto færre målsjanser han får, jo flere vil Norge få, sier Espen «Shampo» Knutsen.

Jan Mursak har spilt for Detroit Red Wings i NHL og fire og en halv sesong i Russland-baserte KLH, mot Norges Patrick Thoresen, Jonas Holøs og Lars Haugen. Før OL har han scoret fem mål og lagt fire målgivende pasninger for svenske Frölunda, der han spiller sammen med Norges Mattias Nørstebø og Mats Rosseli Olsen.

les også

Hockeygutta på sitt aller beste - ikke godt nok

– Han er kanskje den beste spilleren i hele SHL (den svenske toppserien), helt «der oppe» i alle fall. I og med at han er så god, regner jeg med at han er en vi må se opp før, sier Mats Rosseli Olsen foran Norges siste spillermøte før kvartfinale-kvalifiseringskampen.

Espen «Shampo» Knutsen mener at Norges kaptein, backbauta Jonas Holøs (31), helst bør være på isen hver gang Jan Mursak er det. Holøs sier til VG at Mursak er en «knallgod spiller», og en Norge må ha et ekstra øye på.

– Jeg har en god følelse foran kampen. Men hver gang de gode spillerne deres er på isen, må vi gjøre det ekstra slitsomt for dem. Vi kan imidlertid ikke fokusere for mye på én spiller. Da går det ofte galt, understreker Jonas Holøs.

Norge slo Slovenia 3–1 i 2015-VM, med Roy Johansen som landslagssjef. Jan Mursak utlignet til 1–1. I VM i Paris i fjor under Petter Thoresens ledelse ledet Norge 3–0 etter første periode. Kampen endte 5–1.

les også

Martinsen nektes OL-spill – har «for god» kontrakt i NHLs farmerliga

Lars Haugen sto veldig bra i mål for Färjestad mot Jan Mursaks Frölunda i deres siste kamp foran OL-avreisen (5–4 til Färjestad i spilleforlengelsen): Mursak reduserte til 2–4, Rosseli til 3–4 og Mursak sørget for målgivende pasning til Nørstebøs 4–4-utligning.

– Noen skyter på alt, noen liker å «sentre» (søke målgivende pasninger). Han tror jeg kan litt av hvert. Slovenia er uortodokse. De er veldig, veldig gufne. De skyter ikke ofte. Det blir kanskje 20 skudd (fra Slovenia), hvor av 15 vil være kontringer og to mot en situasjoner, spår Lars Haugen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder