FEIL FOT: Ser du hva som er feilen her? Det er faktisk en ganske vanlig feil: At høyre fot er forrest når man kaster (for høyrehendte).
FEIL FOT: Ser du hva som er feilen her? Det er faktisk en ganske vanlig feil: At høyre fot er forrest når man kaster (for høyrehendte).

Slik blir du god i bowling

SPORT

VEITVET (VG) Det er mange små grep som enkelt kan gi deg overtaket på vennene i bowlinghallen. Her er triksene du må kunne.

Betalt innhold
Publisert:

Helt fra du velger sko til hvor mye olje det er på banen, er det en rekke valg du kan gjøre for å øke sannsynligheten for å dunke ned alle ti kjeglene og få «strike».

VG har møtt tre ganger norgesmester og landets høyest rankede kvinnelige bowler, Heidi Thorstensen, for å få de beste tipsene.

– Hvilke feil gjør «vanlige» bowlere?

– De bruker armen og tenker at man skal lage fart med den, da blir det vanskelig å gjøre det samme hver gang. Hvis man lar armen gå som en pendel og jobber med beina for å lage fart, så er det lettere å gjøre det samme hver gang og treffe det du sikter på.

Thorstensen anbefaler spesielt to ting, i tillegg til trening, hvis du vil bli bedre: Kjøp deg egen kule (ca 2500–3500 kr) med grep tilpasset din hånd og egne sko.

Men det er mange små grep du kan gjøre for å skaffe deg overtaket, uten å bruke tusener på utstyr. Her er Thorstensens beste tips:

1. Sko

Gode bowlere sklir litt på siste steg før de kaster. Thorstensen selv har en ekstra sklisåle på sine bowlingsko (til høyre på bildet).

Slikt finnes ikke i bowlinghallene, og hvis du skal ha sklisåle, må du kjøpe egne sko hvor det er mulig å sette på. Men hvis du velger sko som har litt glatte og ettergivende såler blant dem som står i bowlinghallen, får du noe som minner om «proffe» sko.

2. Velg riktig kule

Det er tre ting du må tenke på når du skal velge kule: Riktig vekt, om du ønsker å skru eller ikke og grep.

Riktig vekt

I bowlinghallen er kulene delt inn etter tyngde i pund, oppgitt i tall på kulene. Tallene står for antall pund kulen veier - 1 pund er ca en halv kilo. Thorstensen anbefaler å velge tyngst mulig kule som føles komfortabel å kaste gjennom en hel runde.

Jo tyngre kule du har, jo større kraft har du til å velte kjeglene, forutsatt at den ikke er for tung til at du ikke klarer å kaste den hardt nok.

Menn bruker vanligvis mellom 14–16 pund, mens kvinner bruker 10–14, med store individuelle variasjoner.

16 pund er maksvekt. For meg (mann på 188 cm og 85 kilo) var 13–14 pund med medium grep (se under) passelig. Thorstensen bruker 15 pund kule.

Skru eller ikke?

De fleste kulene som finnes i bowlinghaller, er såkalte «sparekuler», altså kuler som proffene bruker på eventuelle kjegler som står igjen etter første kast (for å klare «spare»).

De spiller vanligvis med skru i ballen, men dette er vanskeligere å oppnå med sparekuler (de har en annen kjerne enn kulene proffene spiller med vanligvis). Det kan derfor være lurt å tilpasse spillet sitt deretter.

Noen haller har riktig nok «skruballer» (såkalt «reaktiv kule») liggende. Se etter kuler som ikke er nummerert (altså at vekten ikke er oppgitt).

De «proffe» kulene har ulik overflate. Matte kuler skrur tidligere og ofte jevnere, i forhold til de blanke, som ligger lenger i oljen (se punkt 7), ifølge Thorstensen.

Grep

Det er også ulike størrelser på grepene, fra small til extra large.

Pass på at du ikke tar for stort, da kan du glippe kulen for tidlig. Hvis du tar for lite grep, kan kulen bli hengene igjen i kastet. For meg var medium passelig.

Grip kulen med tommel, langfinger og ringfinger, og bruk pekefinger og lillefinger til støtte.

Aktive spillere som Thorstensen bruker «fingertip», altså at kulene har et lite ekstra innlegg for langfinger og ringfinger, slik at de holder den i fingertuppene (bare ytterste ledd). Da blir det lettere å få rotasjon på bowlingballen, og det kan være noe å se etter i din bowlinghall.

3. Sikte

Målet er ikke å treffe midt på kjegle 1, men mellom kjegle 1 og 3 for høyrehendte. Bowlingroboten Earl har funnet ut at hvis du treffer mellom 1 og 3 med 6,4 graders vinkel, får du strike hver gang.

Bowlingbanen har flere siktelinjer som du bør ta til hjelp.

Hvis du ser nøye etter, er hele banen delt inn i små staver. For hver femte stav, er det en pil som brukes som siktereferanse. Pilen på midten er på den 20. staven.

Hvis du ikke skal skru: Still deg opp til høyre på banen, finn en pil som er mellom siktelinjen og der hvor du vil treffe kjeglene, og hold blikket på pilen mens du kaster.

Hvis du skal skru: Mange faktorer avgjør, men da begynner man som oftest lenger til venstre i banen, legger kulen ut mot høyrekanten og skrur den tilbake mot kjegle 1 og 3 (for høyrehendte).

Dermed gjenstår bare det vanskeligste: Å treffe der du sikter.

4. Teknikk

Det viktigste er at du finner en rytme, slik at man enkelt kan gjøre det samme hver gang.

Husk at du skaper fart med beina, ikke med armen. Jo mer muskler man bruker, jo vanskeligere blir det å få samme resultat hver gang.

Tenk at armen er en pendel. Hvor høyt opp du starter kulen og vekten på den avgjør hvor hardt man kaster.

Det vanligste blant aktive bowlere, er å bruke totalt fem skritt på bevegelsen. Avslutt alltid på venstre fot hvis du er høyrehendt.

Når det gjelder slipp, så skal tommelen ut når kulen er rett ned/passerer ankelen. Tommelen skal først ut, deretter fingrene.

Det er bevegelsen med håndleddet som gjøres etter at tommelen er ute, som skaper rotasjoner i kulen.

Tenk deg at du drikker av et glass. Fra håndflaten er bak kulen (altså peker mot kjeglene), så vrir man håndleddet som når du fører et glass mot munnen:

Det er også viktig med balanse når man kommer til overtrampslinjen (den sorte linjen som markerer starten på banen). Ha helst litt knebøy, slik at du får tyngdepunktet lavere, og tenk at tyngdepunktet skal igjennom kroppen.

Ettersom man holder noe tungt i den ene hånden, så må kroppens posisjon være slik at men ikke faller over pga tyngden. Derfor ender ofte høyre bein bak til venstre.

5. Styrke

På de fleste baner er det en fartsmåler. Det varierer litt hvor i banen de står, og dermed hvor mye fart kulen har når den passerer.

Likevel, som en generell regel, bør man forsøke å ligge mellom 20–24 km/t. Hvis kulen treffer kjeglene med en fart under 21 km/t, så vil kjeglenes tyngde faktisk endre kulenes retning.

6. Skru

Alle gode bowlere setter skru i ballen. Grunnen er enkel: Det er slik det er lettest å treffe mellom kjegle 1 og 3 (eller 1 og 2 for venstrehendte) med riktig vinkel for å optimalisere sjansen for strike.

«Problemet» for vanlige bowlere, er at kulene i hallen ikke er laget for å skru.

Det er likevel flere ting du kan gjøre for å få skru på ballen:

  • I stedet for å støtte opp grepet med lillefinger, kan du legge den inntil ringfinger og på den måten komme rundt ballen lettere.
  • Ta ut tommelen helt fra grepet, og bare kast med langfinger og ringfinger.
  • Bruk begge hendene til å kaste. Ifølge Thorstensen er dette teknikken noen av verdens beste bowlere i øyeblikket bruker. Under ser du PBA-mester Jason Belmonte, som bruker teknikken med stor suksess, i aksjon:

7. Oljeprofil

Visste du at alle bowlingbaner er forskjellige? De er like i mål og lengde, men alle har sin egen oljeprofil.

For å begrense slitasje, smøres den første delen av banen inn i olje.

Under ser du oljeprofilen som ble brukt under junior-NM i 2014 (til venstre i bildet).

Hele det lyseblå feltet er olje, og jo mørkere blåfarge, jo mer olje er det. Det innebærer at kulen får mindre skru, fordi den sklir oppå oljen.

Det er derfor proffenes kast ser ut til å ligge rolig langs med kanten, for så å spinne aggressivt på slutten. Kulen får nemlig først tak når det er slutt på olje.

Oljeprofilene varierer fra bane til bane, både hvor mye olje det er totalt, hvordan oljen er fordelt i banen og hvor langt ned i banen oljen ligger. Det er noe man må tilpasse siktet etter, for jo lenger oljeprofilen er, jo senere setter skruen inn.

Ligger oljen langt ned i banen, kan du sikte lenger inn i banen, fordi kulen vil få kortere tid til å skru på slutten. Tilsvarende hvis det er kort oljeprofil, bør man sikte lenger ut mot kantene, for at kulen skal få skrudd ferdig slik at du treffer mellom 1 og 3 (for høyrehendte).

Dette er en nøkkel for proffene, og noe de må beregne for hver turnering.

I tillegg vil oljeprofilen endres etter hvert som det kastes. Flesteparten er høyrehendt, og derfor blir det mer slitasje på høyre side av bowlingbanen. Når flere står og spiller på samme sted, tørker oljen opp, og man må justere siktepunktet for at kulen ikke skal skru for mye.

Kulene kan også dra med seg olje ut av de markerte feltene og kanskje også lenger inn i banen, som igjen vil påvirke når skruen setter inn og hvor mye skru det på blir på kulen.

Se mer om oljeprofil her:

PSSST! Hvis du ønsker å bli bedre, kan du også ta en time med en trener. De fleste haller har navn på trenere som kan hjelpe, eventuelt ta kontakt med bowlingforbundet.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om