TELLER PÅ KNAPPENE: Birgit Skarstein sammen med trener og forlovede Martin Sletten få dager før Paralympics startet i Sør-Korea. Foto: Helge Mikalsen / VG

Skarstein vurderer å gi seg med langrenn

Birgit Skarstein (29) satset alt mot Paralympics, men endte medaljeløs. Nå vurderer hun å droppe langrennssatsingen, forteller hun til NRK.

– Vi må telle på knappene. Vi har gjort fryktelig mye jobb, og det krever mye å holde den satsingen gående, sier Skarstein til NRK.

Nattens blandede stafett endte med åttendeplass for Norge. Før det hadde 29-åringen blitt nummer syv på sprint, nummer syv på 5 kilometer og brutt 12 kilometer etter fall.

les også

Langrennsgutta sikret sølvet i åpen stafett i Paralympics

Før mesterskapet var målsettingen klar:

– Målet er medalje, men det er et knalltøft felt. Alle russerne får stille til start, og det er en amerikaner og en tysker og meg som kjemper, sa hun til VG før Paralympics startet.

Felt av tung snø

Noe av forklaringen ligger i føret, sier Skarstein til NRK.

For den tunge og våte snøen i Sør-Korea gikk hardt utover henne. Med en skade høyt i kroppen kan hun ikke svinge med hoftene når hun sitter. Med dårlige spor og tungt føre må hun derfor bruke mye krefter på å styre med stavene.

Før Pyeongchang-mesterskapet forklarte Skarstein til VG hva som er utfordringene med å stake og styre på en kjelke der hun sitter maks 40 centimeter over snøen.

les også

Norge tapte thrillerfinale i rullestolcurling – sikret historisk Paralympics-sølv

– Det er avveining mellom å ha høyest mulig stavtak og ha god balanse. Hvis kjelken velter, er du i realiteten sjanseløs. Det er noe en må kjenne på selv, hva du er mest komfortabel med, fortalte hun.

Neste vinterleker er i Beijing i 2022. Der er det også ventet tunge forhold med kunstsnø. Før den tid er det VM i Canada neste år. Dit er det ikke sikkert at Skarstein skal.

– Det skal være en evaluering etter sesongen. Vi får se hva som kommer ut av den. Nå har vi nesten vært et privatlag for å kunne kjøre satsingen som kreves, sier Skarstein til NRK.

Trener og samboer Martin Sletten sier til kringkasteren at det er helt opp til 29-åringen selv å avgjøre om hun skal satse videre eller ikke.

Satser mot Tokyo – rom roer

Det spørs hvor mye det koster. For sitski-utøveren satser også hardt mot Tokyo i 2020. Da er det sommermesterskap og ski og staver byttes ut med båt og årer.

I 2016 ble hun nummer fire i finalen under Paralympics i Rio.

– Hvis det koster for mye energi, tid og krefter i forhold til det det gir, vil det ikke være et pluss med tanke på oppkjøringen mot Tokyo. Det er det som er det store spørsmålet nå, sier Skarstein til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder