I RØD SONE: Erik Huseklepp og Brann har havnet i rød sone, og må dermed lage en handlingsplan for finansielt oppfølgingssystem.

I RØD SONE: Erik Huseklepp og Brann har havnet i rød sone, og må dermed lage en handlingsplan for finansielt oppfølgingssystem. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Branns økonomi i rød sone – må lage handlingsplan

NFFs nyeste tall for klubbøkonomi: Brann ned i rød sone og Amazon Grimstad ilagt poengtrekk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

NFF la i dag frem tallene for klubbenes økonomiske situasjon. Der kom det frem at Brann, som onsdag ble klare for Tippeligaen, har falt ned i såkalt «rød sone», som vil si at klubben er nødt til å lage en handlingsplan for finansielt oppfølgingssystem. Det samme gjelder Bryne, Hønefoss og Nest-Sotra.

I Tippeligaen er Viking og Start stadig ensomme i den røde sonen, mens Molde og Rosenborg har falt fra grønn til gul sone.

Tallene fra første halvår: Lønningene i Tippeligaen ned 40 prosent

På kvinnesiden ilegges Amazon Grimstad trekk av ett poeng for brudd på sin handlingsplan. Det sender laget ned fra 15 til 14 poeng, samme poengsum som jumbolaget Medkila. Luka opp til Sandviken på trygg plass er nå på tre poeng.

Usunn økonomi

– Tiltak og endringer måtte vi gjort uansett hvilken sone vi hadde blitt plassert i. Vi har tatt på oss for store kostnader, i håp om at det skulle skape større inntekter, sier Branns daglige leder Vibeke Johannesen til Bergens Tidende.

Johannesen innrømmer at økonomien i klubben ikke er god.

– Det ligger bakover i tid, men når vi er i rød sone, har vi ikke sunn økonomi. Vi jobber med det og må skape rammer som er ansvarlige. Det tvinger seg frem endringer, og den nye lønnsstrukturen vår er en slik. Vi får ikke kuttet kostnader over natten, men må jobbe langsiktig med det.

Har tre år på seg

Når en klubb havner i rød sone, har styret tre år på å løfte klubben opp igjen. Det skal gjøres gjennom handlingsplanen som klubben legger frem når de havner i den røde sonen.

Les også: Lillestrøm ilagt poengtrekk i januar

Dersom en klubb blir liggende i rød sone i 36 av 60 måneder, risikerer man poengtrekk eller i ytterste konsekvens tvunget nedrykk.

Nytt rapporteringssystem

Under pressekonferansen la fotballpresident Yngve Hallén frem NFFs nye rapporteringssystem. Viktigst i det nye systemet er hevingen av klubbenes bunnivå til fire prosent. Det skal gi større fare for å havne i den røde sonen.

– Dette gjør vi for å få klubbene inn i handlingsplan tidligere. Det vil tvinge klubbene til å bygge egenkapital, slik vi har etterspurt lenge, sier Hallén.

Fotballpresidenten forteller at klubbene har støttet opp om den nye ordningen.

– Det er veldig gledelig at klubbene opplever dette som finansiell fair play. Forbundsstyret har lyttet til alle meninger, og de har stort sett vært positive, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder