Verdensmesteren til VG: - Jeg er jo mannen å slå

I SUITEN: Etter VM-seieren slapp Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein (til høyre) VG inn i presidentsuiten på hotellet i Sotsji. Der ble mange av planene til partiene mot Viswanathan Anand lagt. Foto:Chris-Håvard Berge,VG

Planen for å forlenge «Carlsen-æraen»

SOTSJI (VG) Alle de tre VM-titlene i sjakkverdenen tilhører Magnus Carlsen. Nå vil 23-åringen fortsette å prege historien.

 • Øyvind Knoph Askeland
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammel

I shorts og langermet genser står Magnus Carlsen utendørs med en basketball i hendene. I kjølig, russisk høstvær, med sår stemme, forteller nordmannen hvordan det er å være verdens aller beste i sjakk.

Den tittelen er hans til 2016. Kanskje enda lenger. Sjakkhistorien er full av enkeltspillere som har dominert i en årrekke.

Carlsens læremester, Garry Kasparov, er muligens den mest kjente for nordmenn flest. Han vant seks VM-kamper og var lenge den største sjakkstjernen.

Nå er det Magnus Carlsen.

Mot Viswanathan Anand (44) har han vunnet to VM-kamper på like mange år. Først i India, deretter i Russland.

- Spilte du bedre i år enn i fjor?

- Jeg vet ikke...Jeg ble satt på større prøver denne gangen, spesielt med svarte brikker og jeg fikk flere problemer med åpningen. Det gjorde at det ble vanskeligere, sier Carlsen til VG, og fortsetter:

- Det har vært litt opp og ned, men generelt synes jeg at jeg har holdt et ganske høyt nivå. Det har vært noen individuelle trekk her og der som var litt dårligere, men stort sett har jeg spilt bra og i de avgjørende fasene var jeg bedre enn ham.

- Folk blir bedre

Søndag ble VM-seieren feiret med kake og poker på hotellet i Sotsji. Mandag brukte 23-åringen lang tid på å komme seg opp av sengen. På kvelden spilte han basketball, for n'te gang, mot deler av Team Carlsen og enkelte journalister.

- Hvor lenge tenker du at du kan være på topp i sjakkverdenen?

- I hvert fall to år til…så lenge jeg er motivert. Men det er klart at folk blir bedre. De andre jobber og jeg må fortsette å jobbe selv for å holde meg foran dem, sier Magnus Carlsen.

- Føler du at vi er inne i en slags Carlsen-æra i sjakk?

- Nja, jeg vet ikke, men jeg har vært rangert som nummer én ganske lenge og er verdensmester to ganger nå, i tillegg til i lyn- og hurtigsjakk. Det er klart at jeg jo er mannen å slå.

- Skal du prøve å forsvare tittelen i lyn- og hurtigsjakk?

- Ja, det er en av tingene jeg virkelig ser frem til neste år. Det var gøy forrige gang og nesten like nervepirrende som (klassisk sjakk) VM, sier Carlsen.

TOPP-DISKUSJON: Peter Svidler (til venstre) mener landsmann Aleksandr Grisjtsjuk (til høyre) kan være den som gjør en slutt på «Carlsen-æraen». De to diskuterer her under sjakk-OL i Tromsø i sommer. Foto:Rune Stoltz Bertinussen,NTB Scanpix

Vil spille sjakk oftere

Selv om det nå er to år til neste VM-kamp, har han ingen planer om å ta det rolig i 2015. Tvert imot ønsker 23-åringen, som fyller 24 den 30. november, å øke aktivitetsnivået.

- Jeg tenker allerede frem mot neste turnering i Wijk aan See, og at det er greit å eksperimentere. Jeg har en del forberedelser fra VM-matchen som jeg ikke fikk brukt, så det er jo greit å prøve dem, sier Carlsen.

- Ikke i sin beste alder

Nå gjenstår bare avslutningsseremonien, med Russlands president Vladimir Putin, før Magnus Carlsen forlater VM-byen. Spørsmålet nå er hvor lang tid det går før en utfordrer klarer å ta tronen fra ham.

Italienske Fabiano Caruana (22) og russiske Aleksandr Grisjtsjuk (31) er muligens nærmest å utgjøre en trussel.

- Hvor lenge kan Magnus Carlsen dominere?

- Han er ikke engang i sin beste alder, så det er umulig å si, men det er andre som er på vei opp og som potensielt kan være en utfordring for ham. Grisjtsjuk og Caruana har spilt veldig godt, så jeg tror ikke det blir overkjøring fremover, men det er klart at Magnus leder an, sier Peter Svidler, verdens 18. beste spiller, til VG.

Les også

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Pluss content

  Vil ta Kasparovs rekord

 2. Syk Carlsen: «Two down, five to go»

 3. Sjakklegenden Garry Kasparov advarer Magnus Carlsen: Kasparov: - Farlig å cruise mot VM-tittel

 4. Carlsen forsvarte tittelen: – Nå er jeg lykkelig og lettet

 5. Slik kan VM-kampen ende i armageddon

 6. Anand: - VM-matchen gir en annen Magnus Carlsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder