NY PERS: Anne Lise Gjersem gjorde sitt livs løp i dagens kortprogram i Sotsji. Det er likevel usikkert om det holder til at hun er klar for morgendagens friløp. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.

Anne Line (20): - Jeg er overlykkelig!

Sensasjonelt videre til friprogrammet i kunstløp

Tvillingsøsteren gråt av glede på TV2-sendingen

SOTSJI (VG) Den norske kunstløperen Anne Line Gjersem (20) fikk 48,56 poeng i kveldens kortprogram og er dermed klar for friløpet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Med poengsummen 48,56 holdt Gjersem lenge fem andre utøvere bak seg. Det var ikke nok til å kvalifisere seg til friprogrammet (finaleomgangen) i morgen.

Men da svenske Viktoria Helgesson mislyktes i sitt løp og bare fikk 47,84 poeng av dommerne, var den norske kunstløperen sensasjonelt videre.

- Jeg er helt overlykkelig. Da jeg så at jeg hadde klart å komme til friløpet, ble jeg helt overveldet og nærmest målløs, sier Gjersem til VG.

Tvillingsøsteren Camilla gråt av glede i TV2-studioet da det ble klart at Anne Line Gjersem, som er første norske kunstløperdeltaker i OL siden 1964, kvalifiserte seg for morgendagens friløp.

BILDESPESIAL: Se Anne Lines kunstløp

- Feilen jeg gjorde i kortprogrammet betyr ikke noe nå. Dette har vært drømmen min, å klare å kvalifisere meg og komme til friprogrammet. Jeg finner nesten ikke ord for det. Jeg er kjempeglad, sier Gjersem, som går friløpet kl. 16 i morgen.

NY PERS: Anne Line Gjersem oppnådde karrierens beste løp. Foto: NTB scanpix, Heiko Junge

Kunstløp betyr av to deler; kortprogram og friløp. Av de 30 som gikk dagens kortprogram, får 24 gå friløpet.

VG DIREKTE: OL-døgnet direkte

Gjersem gjorde sin beste poengsum noen gang da det gjaldt som mest.

- Dere får ta dere av snakkingen, sa tvillingsøsteren Camilla til Dorthe Skappel og Christer Thornell i TV 2s studio, tydelig i gledessjokk.

- Jeg nøt virkelig øyeblikket, sa Anne Line til VG rett etter eget løp.

Samtidig var Gjersem noe skuffet - før hun visste at hun var klar for friløpet:

PÅ RÆVVA: Svenske Viktoria Helgesson gikk på overrende i sitt løp. Foto: NTB scanpix

- Dette var ikke det jeg hadde drømt om. Det er så mange tanker man gjør seg. Jeg har jo virkelig jobbet hardt for dette, sier Gjersem til VG.

- Rett før løpet sa Ela (Magnusson, trener) til meg at jeg skulle kjempe og være rolig. Ha det gøy. Men jeg var spent før det første hoppet.

Liten fart

- Jeg fikk litt liten fart inn i det. Det var ikke en stor feil i det første hoppet. Men det var ikke en treer.

- Det er ikke det beste løpet jeg har gjort, hvis du ser på kombinasjonen (teknisk del/komponentene). Men det er vanskelig å få høye poeng når nivået er så høyt.

- Jeg så hun var litt nervøs i starten, sa søsteren Camilla på TV2.

Samme Camilla brøt sammen i glede i TV2-studio da det ble klart at søsteren hadde klart målet om å bli blant de 24 som er klare for friløpet. Hun er første norske kunstløper som er med i OL på 50 år - fra et land som i sin tid ga verden Sonja Henie.

SMØRBLID: Gjersem var fornøyd etter sitt program. Foto: NTB scanpix, Heiko Junge

Fikk klem

Anne Line Gjersem fikk klem av skøyteforbundets sportssjef Øystein Haugen - iført dress da hun var ferdig.

- Hurra for Anne Line, sa Dorthe Skappel på TV2s sending.

Gjersem følger nå de andre jentene fra tribuneplass.

- Det har skjedd før at løpere i de senere gruppene har falt. Så det kan gå. Nå skal jeg se på de siste løperne, sa hun til VG før den svenske jenta gjennomførte sitt kortprogram.

- Det var litt synd med det første hoppet. Men jeg er fornøyd med måten jeg fullførte konkurransen på.

Hun kvalifiserte seg for EM-finalen i Budapest for en måned siden. Med ett fall i friløpet endte hun på 19. plass sammenlagt.

Etter å ha trukket nummer 15 i startrekkefølgen her i Sotsji, mente Anne Line Gjersem og trener Ela Magnusson at det var helt optimalt med hensyn til hennes ranking. På grunn av skader tidligere denne sesongen, i fjor høst, har hun så å si ikke konkurrert. Plasseringen i Budapest var strengt tatt langt fra god nok til å innfri Olympiatoppens krav til OL-deltakelse.
De er to ganger topp 12 eller én gang topp seks til åtte.

24 beste videre

Hennes personlige rekord var fra Nebelhorn Trophy i september da hun fikk 7. plass og skaffet Norge kvoteplassen i OL. Poengsummen for kortprogrammet i Tyskland ble 48,35, med 27,64 for den tekniske delen og 20,71 for komponentene.

Hjemmehåpet Julia Litpnitskaja (15) lyktes ikke og ligger på en femteplass etter kortprogrammet.

- Jeg gir meg ikke, og kommer til å kjempe for medalje, sier russiske Julia Litpnitskaja (15) som falt sitt løp og fikk poengsummen 65,23 - nesten ti poeng bak lederen.

PS! Yuna Kim fra Sæør-Korea leder etter kortprogrammet i Sotsji - med poengsummen 74,92.

Resultater:

1. Yuna Kim 74,92 p2. Adelina Sotnikova 74,643. Carolina Kostner 74,124. Gracie Gold 68,635. Yulia Lipnitskaya 65,23

...24. Anne Line Gjersem 48,65 (siste plassen som ga avansement).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder