AKTIV: Magnus Carlsen bruker blant annet basketball for å holde seg i form. Her spiller verdensmesteren i sjakk på hotellet lørdag. Til venstre følger søster Ellen Carlsen nøye med. Foto:Berit Roald,NTB Scanpix

Sjakken sa nei til idretten - Carlsen sier ja til Olympiatoppen-hjelp

SOTSJI (VG) (Carlsen – Anand 5,5-4,5) I oktober vraket Sjakkforbundet søknaden om å bli medlem av Norges Idrettsforbund, men Magnus Carlsen (23) får fortsatt nyte godt av rådene til idrettens fremste eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Både før VM i India i fjor og til årets tittelkamp i Russland, har Carlsen søkt hjelp hos Olympiatoppen. 23-åringen har flere ganger trent på Toppidrettssenteret i Oslo, mens støtteapparatet hans har fått råd om kosthold og svar på spørsmål rundt dopingkontroller.

Det til tross for at Norges Sjakkforbund har avgjort at de skal stå utenfor Norges Idrettsforbund (NIF).

- Det er derfor det er et uformelt samarbeid. De har ønsket å bidra, men det er ikke en formell avtale, sier Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, på spørsmål om ordningen er problematisk.

VG Direkte:Det 11. partiet i sjakk-VM fra kl. 13

Samarbeidet mellom Carlsen og Olympiatoppen startet allerede i 2009. Daværende toppidrettssjef Jarle Aambø ønsket å styrke satsingen på det 18 år gamle sjakktalentet.

- Aambø åpnet opp for Magnus, og han var med til Chennai i fjor. Vi har fått lov til å bruke ekspertisen deres - og har benyttet oss av det, sier Agdestein.

Med på laget i Russland er lege Brede Kvisvik. Rådene «Team Carlsen» har fått fra ekspertisen i Olympiatoppen, er blitt iverksatt i sjakk-VM.

- For å optimalisere energinivået, som gjør at han klarer å yte maks under VM-kampen, hjelper Olympiatoppen Magnus med kosthold og sånt, før, etter og under turneringen, sier Kvisvik til VG.

- Idrettsforbundet ingen fiende

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson måtte i slutten av oktober innrømme at sjakk-Norge ønsket å stå utenfor NIF. Selv var han positiv til å bli medlem i idrettsforbundet, men grasrota var ikke av samme mening.

Særlig er det barneidrettsreglene, som mange mener hindrer unge sjakkspillere i å utvikle seg, som gjør et medlemskap uspiselig for et flertall innen sjakken.

Både Carlsen og manager Agdestein har uttalt at barneidrettsreglene, som Sjakkforbundet slipper å forholde seg til når de står utenfor NIF, kunne forhindret ham i å bli verdens beste. Likevel er han den foreløpig eneste sjakkspilleren som får idrettshjelp.

- Jeg mener at vi kanskje hører hjemme der, men etter en grundig debatt ble det nei. Men selv om vi har bestemt oss for ikke å sende søknad, betyr ikke det at vi ser på Idrettsforbundet som en fiende. Det ville ha vært veldig arrogant, sier Aulin-Jansson til VG.

I juli sa sjakkpresidenten klart at han ønsket Norges Sjakkforbund inn i NIF.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VM I SOL: Manager Espen Agdestein (til høyre) og kokk Magnus Forssell følger med når Magnus Carlsen spiller basketball. Søndag er de tett på når sjakkspilleren kan bli verdensmester - igjen. Foto:Berit Roald,NTB Scanpix

Kan avgjøre VM

Aulin-Jansson mener det er utelukkende positivt at verdens beste sjakkspiller får hjelp med kosthold og trening.

- Jeg tror Magnus har noe å lære og mye å lære bort, særlig når det gjelder dette med å fokusere. Og så tror jeg Olympiatoppen har noe å lære Magnus når det gjelder fysisk form – til tross for at han har klart seg bra selv til nå.

Etter en ny hviledag i Sotsji lørdag, skal Carlsen spille sitt 11. parti mot Viswanathan Anand (44) i sjakk-VM søndag. Skulle nordmannen vinne, har han også forsvart verdensmestertittelen.

Om han skulle tape, vil det stå 5,5-5,5 og gå mot et ekstremt spennende 12. parti tirsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder