TOTALT UTKJØRT: Petter Northug la seg ned på den våte asfalten og gispet etter luft, etter å ha krysset målstreken i Lysebotn Opp. Utenfor bildet satt tidligere landslagskollega Martin Johnsrud Sundby sliten og så på oppstyret rundt skistjernen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ville gjøre Northug forbannet

Landslagssjef Løfshus hadde en plan med kritikken av skistjernen

LYSEBOTN (VG) Landslagssjef Vidar Løfshus var
kritisk til Petter Northugs toppidrettsliv sist vinter. Nå er han kvitt den dårlige følelsen han hadde for Northugs karriere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var anerkjennende nikk i Northug-leiren etter at trønderen gikk inn til åttendeplass i rulleskirennet Lysebotn Opp. Northug hadde levert over forventning i sitt første møte med landslaget og lå i kjent stil totalt utslitt i målområdet. Og nå kaller han også selv jobben han har lagt ned «solid» etter promillekjøringen 4. mai.

Trener maksimalt

– Jeg trener det jeg tåler og det jeg klarer å absorbere, sier Northug som var kort i svarene etter rennet.

Og nå er flere overbevist om at Northug har gjort det han lovet, for å komme tilbake på toppnivå, da han blant annet pratet med VG dagen etter promillekjøringen. Han skulle ta valg i livet som gjorde at han ble mer toppidrettsutøver igjen.

VAR KRITISK: Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto:Mattis Sandblad,VG

Sist vinter var Vidar Løfshus kritisk til jobben Northug hadde lagt ned i årene etter suksessen under VM i Oslo i 2011. Northug har selv også fortalt at han vurderte å legge opp i flere måneder etter mesterskapet.

– Viktig å få Petter forbannet

Sist sesong, da Northug hadde brutt med landslaget, gikk landslagssjef Løfshus klart ut i blant annet VG under OL. Han sier nå det var for å provosere Northug.

– Ja for meg var det viktig å få Petter forbannet på meg. Han bruker gjerne slike uttalelser til indre motivasjon. Jeg gjorde det også for at folk ikke skulle ha urealistiske forventninger til Petter, sier Løfshus til VG.

Da hadde han og andre sett en heller «daff» Northug, uten den tidligere så fandenivoldske innstillingen, under OL. Northug virket resignert ettersom fiaskoen ble et faktum.

Løfshus sier han har følt seg sikker på at Northug ikke er over toppen av karrieren, men at han trengte en nedtur for å snu trenden.

– Jeg har trodd at en smell sportslig på grunn av for dårlig trening, og fordi han var på feil veier, ville gjøre ham ekstremt motivert. Jeg tror det først og fremst er sesongen i fjor og ikke ulykken som gjør at han satser så hardt, sier Løfshus.

Da landslagssjefen pratet med Northug i starten av juni, vel en måned etter promillekjøringen, følte han seg overbevist om at Northugs karriere nå har tatt en helt annen retning.

Kuttet alle ferier

– Jeg er mye tryggere enn i fjor. Da hadde jeg en dårlig følelse lenge og så tidlig at det var på gale veier. Men i år tror jeg det blir veldig bra, sier Løfshus som tror promillekjøringen gjorde at Northug kom tidligere i gang med treningen i år.

Northug har selv kuttet alle ferier og har kun holdt seg i Trøndelag-området etter fadesen i mai, foruten en høydesamling i Italia. I går viste Northug at forberedelsene etter promillekjøringen trolig har vært gjort på et annet nivå enn de foregående årene.

– Jeg kommer meg ut på trening i alle fall. Det er det som er det viktige, å komme ut å gjøre en god jobb, sier Northug på spørsmål om motivasjonen hans.

Artikkelen fortsetter under bildet

DEN LETTE VEIEN UT: Petter Northug hadde tatt seg helt ut opp den bratte klatringen opp fra Lysefjorden. Helikoptertransporten ut fjellsiden var mer behagelig. Her sammen med manager Are Sørum Langås (i midten) og kompis og treningspartner Stig Rune Kveen (t.v) Foto:Fredrik Solstad,VG

Perfekt høydesamling

Northug sier nå også at «alt er klart» i forhold til nytt støtteapparat. I går utgjorde det trener på skigymnaset i Meråker, Stig Rune Kveen, og manager Are Sørum Langås. Da han fikk flere spørsmål om hvem som blir hans trener ble han dratt bort fra pressen av manageren.

Sammen satte Kveen og Northug kurs for et helikopter, som skulle frakte skistjernen ut Lysefjorden.

– Høydesamlingen vi var på var helt perfekt og det ser veldig bra ut, sier en ordknapp Stig Rune Kveen, som er kjent som en flink trener på skigymnaset i bygda der Northug ble verdens beste skiløper.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder