HYLLET AV REAL: Hvor anerkjent Magnus Carlsen er i det norske idrettsmiljøet, kommer det en slags fasit på når Idrettsgallaens nominasjoner kommer i løpet av desember. I Real Madrid er sjakkspilleren iallfall satt pris på. Her etter hyllesten på Santiago Bernabeu sist lørdag. Stjernespiller Gareth Bale intervjues i bakgrunnen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Slik kan Carlsen bli Idrettsgallaens problem

Idrettshistoriker: - Kan komme i en pinlig situasjon

I neste uke kommer trolig svaret på om Magnus Carlsen (23) vil dominere prisutdelingen på Idrettsgallaen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For vil juryen, ledet av toppidrettssjef Tore Øvrebø, nominere verdensmesteren i sjakk - når sjakkforbundet ikke er en del av Norges Idrettsforbund?

- Første del av nominasjonene vil trolig bli offentliggjort i neste uke. I den forbindelse vil jurylederen kommentere juryens vurderinger knyttet til Magnus Carlsen, opplyser Olympiatoppens medierådgiver Halvor Lea i en tekstmelding til VG.

Juryen møttes på Ullevaal stadion tirsdag. Spørsmålet er om sjakkverdensmesteren av juryen ansees som idrettsutøver - noe som trolig vil føre til flere nominasjoner, muligens også årets mannlige utøver. Eller om Carlsen kun blir nominert i kategorien åpen klasse - eller kanskje ikke i det hele tatt?

- Juryen har diskutert alle klassene i Idrettsgallaen, og alle aktuelle kandidater, men juryens arbeid kommuniseres ved offentliggjøring av nominasjonene, melder Lea.

Ba om regelendring

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl meldte nylig til VG at han tror reglene blir endret for Carlsen, på samme måte som da rallyverdensmester Petter Solberg styrte inn til pris etter pris etter sitt jubelår i 2003 - til tross for at Bilsportforbundet ikke var medlem av Idrettsforbundet.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke tror og mener det samme bør skje nå.

EKSPERT: Forfatter av Norsk Idrettsleksikon Tom A. Schanke. Foto: Magnar Kirknes

- Magnus bør være nominert som kandidat til årets navn (12 utvalgte navn som tv-seerne stemmer på), årets forbilde, åpen klasse og årets mannlige utøver. Vi har fått en verdensmester i en idrett med over 600 millioner utøvere. Da blir det håpløst ikke å la ham spille en sentral rolle på Idrettsgallaen, sier Tom A. Schanke til VG.

Om juryen ikke nominerer Carlsen (som følge av at sjakkforbundet ikke er medlem av idrettsforbundet), påpeker Schanke at de kan komme i følgende situasjon:

- Tenk om han ikke er nominert i eksempelvis årets navn - og så blir han stemt frem av idrettsutøverne selv som årets utøver. Der bestemmer utøverne selv, der er det ikke nominasjoner, så den kategorien har juryen ingen styring på. Hvis utøverne skulle stemme frem Magnus, noe som ikke er usannsynlig, så blir det en ubehagelig, litt pinlig situasjon. Det vil være et problem for juryen. For da vil de være i utakt med resten, sier Schanke, som er forfatter av det fire binds store «Norsk Idrettsleksikon».

Hyllet av idrettspersonligheter

En rekke idrettsutøvere har hyllet Carlsen både etter VM-tittelen i år og for tidligere bragder.

Idrettsgallaens jurymedlem Kjetil André Aamodt sa følgende til NRK etter Carlsen herjet i India:

- Dette tror jeg er den største prestasjonen av en nordmann i en konkurranse noensinne. En så suveren seier med den utbredelse som sjakk har, er enormt. Jeg tror Suzann Pettersens resultater i golf er det som kommer nærmest, og selvfølgelig (Vebjørn) Rodals OL-gull (800 meter), mente Aamodt - selv tidenes mesterskapsalpinist med nær uslåelige 20 medaljer (9-6-5) i OL og VM (1991-2006).

Etter å ha blitt kronet som sjakkonge i Chennai i november, meldte Carlsen at han tok eventuelle Idrettsgalla-nominasjoner med «knusende ro». Mens manager Espen Agdestein trodde på én nominasjon:

- Tidligere har han ikke blitt nominert til årets mannlige utøver, bare i åpen klasse. Jeg vil anta at det blir som før, at han blir nominert i åpen klasse, sa Agdestein.

- Kompleks situasjon

Om så skjer, mener Schanke at også da kan juryen komme litt dårlig ut:

- Fordi det er idrettsutøvere som også blir nominert i åpen klasse. Og da har de definert ham som idrettsutøver. Så det blir en kompleks situasjon, uansett. Det enkleste blir å la ham være idrettsutøver, som de gjorde med Petter Solberg, sier Tom A. Schanke.

PS! Juryen til Idrettsgallaen består altså av toppidrettssjef Tore Øvrebø og Kjetil André Aamodt - pluss tidligere håndballspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk, tidligere høydehoppverdensmester Hanne Haugland, NRK-profil Karen Marie Ellefsen, tidligere idrettsleder Jan-Erik Aalbu og førsteamanuensis Dag Vidar Hanstad ved Norges Idrettshøgskole.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder