Ingen vet hva som har skjedd med denne eventyrhesten

Askeladden, tidenes mirakelhest, eventyrhesten - kjært barn har mange navn. Men ingen har en forklaring på hva som har skjedd med BBS Sugarlight.

Artikkelen er over fem år gammel

Sist femåringen gikk løp i Norge var 21. november i fjor. Da kjørte vallaken om 15.000 kroner i lunsjtravet i Drammen. Det er BBS Sugarlights største premie på norsk jord. Søndag kjører hesten og kusk Peter Untersteiner om 1,5 millioner kroner i VG Oslo Grand Prix.

- Det går ikke an å forklare hva som har skjedd. Det har vært helt uvirkelig. Den har gått fra å være en middels hverdagshest, til å bli blant Norges beste over vinteren, sier trener og deleier Fredrik Solberg.

Heller ikke ekspertene forstår hva som har skjedd med hesten de siste månedene.

- BBS Sugarlight går fra å kjøre lokalkjøring på Kalla - til et av verdens beste travløp. Det er tidenes mirakelhest. Sist på Solvalla fikk vi se hvor god den er, etter startgalopp tapte han kun for en smykjørt hest. Det skal ikke være mulig å hente så mye, sier en av landets fremste traveksperter Øivind Grøstad.

- Ingen skjønner noe som helst. Hesten kom fra intet til å bli en av de største klassetraverne i Sverige. Det er helt unikt. Jeg så noen av løpene fra i fjor, og det er en helt ny hest. Den har hatt en helt utrolig utvikling, fortsetter han.

Også VGs travekspert Anders Olsbu har latt seg imponere og begeistre - uten at han fortstår mer av superforvandlingen:

- Det er snakk om et av tidenes største forvandlingsnummer. Den var en god premieplukker på norske baner i fjor, nå rader den opp seirer og imponerer stort. Femåringen ble til og med tilbudt en Elitloppsbillett, men kretsen rundt hesten takket nei, sier han.

HAR FUNNET TONEN: BBS Sugarlight og Peter Untersteiner har virkelig funnet tonen sammen. Søndag kjører de sammen i VG Oslo Grand Prix. Her under Elitloppshelgen på Solvalla. Foto: Kanal 75

Små forandringer

Trener Solberg er like overrasket som alle andre. Hesten har i løpet av året skaffet seg et stort navn i Sverige, og har kjørt inn 640.000 på åtte starter denne sesongen. Det er over dobbelt så mye som hesten kjørte inn på 41 starter tidligere i karrieren.

- Jeg har ikke forandret treningsopplegget. Jeg synes hesten var litt tynn i vinter, så jeg forandret litt på fôret, og ved juletider tok jeg den med til Sverige for å få noen nye øyne til å se på den. Planen var å spørre Bjørn Goop, men han var ikke tilgjengelig. Da spurte jeg Peter Untersteiner, som testet hesten. Han hadde noen ideer til hvordan hesten kunne bli bedre. Siden har det bare gått én vei, sier Solberg.

- Jeg tror alle de små detaljene til sammen har slått ut - og slått ut på likt. For vi har kjørt med den gamle balansen senere, og hesten har gått like bra da. BBS Sugarlight har fått selvtillit, og nå tør han slippe seg løs.

- En guttedrøm

Søndag stiller BBS Sugarlight til start i VG Oslo Grand Prix som én av fire norske hester, og sammen med Juliano Rags har hesten til Solberg fått et godt spor. Juliano Rags skal kjøre fra spor to, BBS Sugarlight har (som vanlig) trukket spor tre, mens Mr. X.F. Royal (spor seks) og Support Justice (spor åtte) ikke har vært like heldige med sportrekningen.

- Det er utrolig stort å ha en hest i VG Oslo Grand Prix. Det er en guttedrøm for en som er født og oppvokst i hestemiljøet. Vi er veldige fornøyde med sporet, og nå kan det gå helt til topps. Får den det rette løpet, føler jeg det på ingen måte er sjanseløst i alle fall, sier treneren.

Planen er å komme seg til tet, også får man se an om man slipper og håper på en luke til slutt, eller blir sittende å styre løpet.

- Det blir utrolig stort å vise BBS Sugarlight frem for det norske publikummet nå.

- Hvor langt kan dette nå?

- Vi gleder oss over det som har vært, og tar en ting om gangen. Men det kan nå veldig langt, den er sterk i beina og aldri skadet. Vi ble bedt til Elitloppet i år, men ble enige om å vente. Blir hesten så god som vi håper, hadde det vært moro med en ny sjanse. H

EKSPERT: Øivind Grøstad er en av landets fremste traveksperter. Foto: Eirik Stenhaug, Equus Media

Møter de beste

Så langt denne sesongen har BBS Sugarlight vært overlegen i den svenske bronsedivisjonen, nå skal han ut mot de aller beste hestene.

- Den har ikke vært i nærheten av å møte så gode hester tidligere, men får BBS Sugarlight et fint løp ser jeg ikke bort fra en fin premie. Havner han blant de tre beste vil det være en ny sensasjon, mener VGs travekspert Anders Olsbu.

- Årets felt i VG Oslo Grand Prix er så jevnt at man ikke kan avskrive noen. Alle kan vinne. Jeg vet ikke helt hvor god den er, nå skal hesten møte de aller beste. Det blir spennende å se. Det er helt klart en dark horse i leken, avslutter Grøstad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder