Carlsen slakter egen oppførsel

Ikke fornøyd med hverken eget spill eller oppførsel

Drømmen om en ny lynsjakk-tittel lagt i grus onsdag

BERLIN/OSLO (VG) Magnus Carlsen (24) mislikte sitt eget spill - men regelrett slaktet måten han taklet nedturen i lynsjakk-VM på denne uken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ved én anledning reiste han seg opp og bannet høyt på norsk etter et tap. Senere, da gulldrømmen var lagt i grus, slo han ut med armene og fosset ut av lokalet.

Skuffelsen var enorm for 24-åringen som for bare to dager siden ble verdensmester i hurtigsjakk. Håpet om å gjenta det hele i lynsjakk var lagt i grus.

– Det (oppførselen) er ikke noe jeg er stolt over. Men når det er lite tid og mye nerver, så er det vanskelig å holde kontroll på kroppsspråk og språk. Det var avsky mot eget spill og egen oppførsel, sier Carlsen til norske journalister i Berlin i kveld.

– Jeg skjønner at det ser dumt ut å bukke gang på gang, slå hendene i været og storme ut som en idiot. Men jeg klarte ikke å holde hodet kaldt. Og da blir det sånn, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Tenkte på Karjakin-tapet

Nordmannen fosset gjennom hurtigsjakken i helgen – og forsvarte sin egen VM-tittel fra i fjor. I lynsjakk avsluttet han imidlertid dag én, i går, med tap mot Karjakin. Det ble skjebnesvangert.

NEDSLÅTT OG UTSLÅTT: Magnus Carlsen, her i Berlin i dag. Foto: Øystein Hernes , VG

– Det gikk på skinner inntil det fortjente tapet for Karjakin. Man skal ikke bli sur for tap i lynsjakk, men jeg kjente at jeg ikke taklet det. Jeg ble liggende å tenke på tapet og hva som skulle skje i dag. Det var fullstendig feil fokus, erkjenner Carlsen nå.

Overfor VGs journalist innrømmer 24-åringen at han følte seg nærmest uovervinnelig etter hurtigsjakktriumfen.

– Jeg er veldig skuffet over meg selv. Én ting er spillet, men det jeg er mest skuffet over er at det trengtes ett tap for å få meg helt ut av det. Nervene spilte ikke på lag etter ett tap. Det var veldig dårlig. Jeg var ikke i nærheten i det hele tatt, sier Magnus Carlsen.

Les også: Syk Agdestein truet med bot i VM

Nordmannen åpnet onsdagen grusomt med fem partier uten tap. Franske Maxime Vachier-Lagrave virket å ha full kontroll på VM-kampen. Men så tapte han to partier på rad, samtidig som andre - deriblant Carlsen - begynte å levere varene.

Plutselig levde det norske gullhåpet - helt til 24-åringen tapte for Vassily Ivantsjuk.

Selvtilliten borte

Aleksandr Gristsjuk ble til slutt verdensmester i lynsjakk i 2015.

– Jeg kjenner ikke meg selv igjen. Det er så mye som går galt, sier Magnus Carlsen.

– Har dette skjedd før?

– Det har skjedd i lynsjakk før. Men hva skal man si? Det er vanskelig å bryte ut av det. Med en normal dag ville jeg hadde alle sjanser til å vinne.

Overfor VGs journalister i Berlin gjentok Carlsen at gårsdagens avsluttende tap knuste hans egen selvtillit:

– Etter noen partier var selvtilliten min helt borte. Det trenger man i lynsjakk, ellers så spiller man som jeg gjorde i dag, sier nordmannen.

PS! Magnus Carlsen er nå regjerende verdensmester i hurtigsjakk og langsjakk. Tittelen i langsjakk skal han forsvare høsten 2016. Motstanderen er ikke klar ennå.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder