BARNESTJERNER: Magnus Carlsen og Wei Yi Foto: Terje Bringedal/Dirk Jan ten Geuzendam , VG/New in Chess

Carlsens neste oppgave kan bli 16-årig vidunderbarn

Drar på kombinert turnering og juleferie til Qatar

Magnus Carlsen (25) kombinerer juleferie med spill i en stor sjakkturnering. Der kan han komme til å møte vidunderbarnet Wei Yi (16).

Stedet er Qatar. Det er første gang på åtte år at Magnus Carlsen er med i en helt vanlig sjakkturnering, der han kan komme til å møte langt lavere rangerte spillere enn han gjorde i Grand Chess Tour-avslutningen i London.

Arrangørene har klart å hente mange av verdens beste sjakkspillere med Carlsen, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Wesley So og Sergej Karjakin i spissen.

Les også: Drama i natt: Carlsen vant playoff og 1,3 mill.

Og altså kineseren Wei Yi, som tross sine 16 år er helt oppe på 26. plass på verdensrankingen.

Han fikk stormestertittelen i mars 2013, 13 år, åtte måneder og 23 dager gammel, den yngste stormester i verden den gang og den fjerde yngste i historien.

Magnus Carlsen var rundt fire måneder yngre da han i sin tid ble stormester.

– Han er god, men imponerte ikke veldig i tiebreak mot Ding i World Cup i september, sa Carlsen til VG da vi tok opp Wei med ham.

VG Live: Tarjei J. Svensen fulgte partiene søndag trekk for trekk.

– Wei er kald, det skal han ha! Men han er et godt stykke under de beste fortsatt. Han ligger likevel bra an for alderen.

– Hvor god er han i forhold til deg på samme alder?

– Da jeg var et halvt år eldre, var jeg i semifinalen i World Cup. Så veldig forskjellig er det ikke, mener Magnus Carlsen.

Les også: Carlsen i reklamefilm med Sjarapova og Muhammad Ali.

Så oppsummerer verdensmesteren:

– Som sjakkfan er jeg imponert over Wei, men som sjakkproff er jeg ikke bekymret ennå. Men jeg er forberedt på å bli det!

Etter som dette er en åpen turnering der partiene ikke er satt opp på forhånd, er det uklart om Carlsen og Wei møtes. Det skal spilles i alt ni runder.

– Jeg vil tippe det er rundt 30 prosent sjanse for at de møtes. Wei er rangert som nummer 12 i turneringen og har prestert godt den siste tiden. Hvis han henger med i toppen, så er det gode sjanser for at han og Magnus møtes, sier Tarjei J. Svensen, som står bak nettstedet sjakkbloggen.no.

Turneringen starter allerede 20. desember. Magnus Carlsen får dermed bare to dager hjemme mellom London-turneringen og Qatar-avreise. Det er altså første gang på åtte år at Carlsen er med i en åpen sjakkturnering med vanlig betenkningstid. Sist gang var Arctic Chess Challenge i Tromsø i 2007. Den gang var han 16 år.

Som Wei Yi nå...

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder