OLYMPISK HODEPINE: Norges gullhåp i taekwondo, Tina Røe Skaar (22), lar VGs journalist kjenne på hennes beste våpen - spark mot (eller i) hodet i deltakerlandsbyen. Lørdag klokken 17.00 skal hun forsvare sterke norske tradisjoner i åpningskampen mot Serbias regjerende OL-mester.
OLYMPISK HODEPINE: Norges gullhåp i taekwondo, Tina Røe Skaar (22), lar VGs journalist kjenne på hennes beste våpen - spark mot (eller i) hodet i deltakerlandsbyen. Lørdag klokken 17.00 skal hun forsvare sterke norske tradisjoner i åpningskampen mot Serbias regjerende OL-mester. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Se Norges gullhåp sparke VG med sitt beste våpen

SPORT

RIO DE JANEIRO (VG) Her gir Tina Røe Skaar (22) VGs utskremte reporter en skikkelig kilevink for å vise hvordan hun kan senke regjerende OL-mester Milica Mandic (24) med sitt beste spark og sterkeste våpen i åpningskampen lørdag.

Publisert: Oppdatert: 20.08.16 16:13

– Første kamp er ekstra viktig i taekwondo. Du møter de beste med en gang og må være «på» der og da. Det handler om den gode flyten, da det går av seg selv; det kiler i maven, det er gøy og det føles enkelt, sier Tina Røe Skaar til VG.

Hun møter gullvinneren fra London for fire år siden i OL-debuten lørdag klokken 17.00 norsk tid, og har litt av hvert å leve opp til. Trude Gundersen vant OL-sølvmedalje da kampsporten taekwondo sto på OL-programmet første gang for 16 år siden og Nina Solheim gjentok bedriften i Beijing i 2008.

Gundersen i –67 og Nina Solheim i +67, som også er Tina Røe Skaars vektklasse.

– Må være cool

– Trude og Nina var ekstreme. Tina er ekstrem med sin historie, men har et veldig rolig lynne. Klarer hun å være «fri» har hun en stor sjanse. Hun må stole på intuisjonen og instinktet, fordi du ikke rekker å tenke. Hun må fighte og være «cool», forklarer Michael Jørgensen overfor VG.

Bakgrunn (krever innlogging): Tina hadde ME

Dansken var Trude Gundersens trener da hun slo og sparket seg til OL-finalen i Sydney i 2000 og for Nina Solheim da hun gikk til kvartfinalen Athen-OL 2004. Fra 2006 har han vært ansvarlig for tekniske og taktiske idretter - som taekwondo - hos Olympiatoppen.

– De er veldig forskjellige typer. Tina er den mest balanserte av de tre vi har hatt i OL, sier han.

Det er hun heldigvis også da VGs utsendte foreslår å utgi seg for å være hennes serbiske motstander, Milica Mandic. På grunn av høyden - som er lik (180 cm) - og for å vise frem Tina Røe Skaars (181 cm) beste våpen: spark mot hodet.

Pang i nakken!

Innledningsvis er hun overdrevent forsiktig. Men så trer Jørgensen inn i handlingen og foreslår «en serie». Det vil si et spark i nyrene og deretter et mot hodet.

Poff og pang, poff og pang.

Det skal ikke underslås at det skjer i slow motion og med hensynsfull kraft. Sparkene er likevel umulig å komme unna for en fullblods amatør. Poff og pang i mellomgulvet, poff og pang i nakken.

– Jeg prøver å treffe hodet. Det er et av mine beste våpen. Det spørs på motstanderen hvor mange ganger jeg treffer. Men treneren min, som er opptatt av statistisk og sånn, har regnet ut at det er ett treff per fjerde spark, sier Tina Røe Skaar.

Hun er beskjeden.

Leste du denne? Tok farvel med kjæresten

– F..., hva skjedde nå?

Spark mot hodet er hennes beste våpen, blant andre ifølge landslagstrener David Cook.

Det er også effektivt fordi det gir maksimal poenguttelling. Tre poeng for en treff, tre pluss ett for spark med rotasjon og seks for en «double» - altså spark, spark (huttetu).

– Hun har en fantastisk evne til å sparke mot hodet og ser hele tiden etter «uttelling», sa briten til VG for to måneder siden.

– Får du et spark mot hodet, kan du tenke «f..., hva skjedde nå?», og nå må jeg ta igjen. Da er det om å gjøre å beholde roen. Hvis ikke kan du fort bli straffet, og få et til, sier Tina Røe Skaar.

Leste du denne? – Jeg gikk i svart

– Du kan ikke skille det ene fra det andre. Det mentale og fysiske går hånd i hanske, svarer David Cook - torsdag morgen i deltakerlandsbyen - på spørsmål om hva som teller mest i taekwondo.

2-2 i kamper

– Mandic er selvsagt god. Hun har vunnet OL-gull og tok EM-sølv i år. Hun beveger seg godt og er bedre nå enn hun var i 2012. Det pleier å bli en god kamp mellom de to, tilføyer han.

– Hvorfor?

– Mest morsomt er det selvsagt hvis vi vinner. Men det har med distansene og avgjørelsene å gjøre, svarer David Cook.

Stillingen innbyrdes Røe Skaar-Mandic er 2-2.

Tina Røe Skaar forklarer at det er lett å treffe med spark til hodet «hvis det er kort avstand» mellom motstanderne på matten. Men det kan også bli passivt. Det vil si at matchen mellom Norges siste OL-konkurrerende - sammen med Gunn Rita Dahle Flesjå (43) - og serbiske Milica Mandic «kan bli kjedelig.»

Bendik er Mandic-kopi

Husker du? Trude Gundersen: Sølv godt som gull

– Ingen vil ut herfra, Tina Røe Skaar.

Taekwondo følger det samme kampopplegget som bryting. Det lønner seg å vinne den første. Tina Røe Skaar må gjennom fire matcher for å komme til den som vil rime med Norges suksesshistorie i taekwondo: kampen om OL-gullet.

LES: Stig-André feiret OL-bronsen med kjæresten

– Vi pratet litt om det i går. De lavere rankede (i de andre vektklassene) hadde en skikkelig god dag. Hvis ikke det mentale er med, får du ikke vist frem det fysiske, sier hun til VG - etter at sist nevnte har kommet seg til hektene.

PS! Tina Røe Skaar har sparret mot «Mandic-kopien» Bendik Øyan i OL-oppkjøringen: – Jeg trener bedre når jeg sparker mot ekte motstandere, sier hun.

Her kan du lese mer om