STORSEIER: Azar Karadas og resten av Brann-laget feirer storseieren over Aalesund. Karadas var innbytter og scoret to mål på ti minutter. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Brann ydmyket tannløse Aalesund

Karadas: – Kan ikke hindre folk i å snakke medaljer. John Arne Riise raser mot dommeravgjørelse.

BERGEN (VG) (Brann - Aalesund 6-0) Aalesund så rødt da Brann rundspilte dem etter alle kunstens regler i Bergen.

  • Fredrik Tombra
Publisert:

– Vi vinner fotballkamper, vi tar poeng og er der vi skal være, sier tomålsscorer Azar Karadas til VG. Eidaren har nå scoret tre mål på sine to siste innbytter mot Aalesund og Stabæk forrige runde.

Sammen med Bismar Acosta, Sivert Heltne Nilsen, Erik Huseklepp og Edvard Skagestad (selvmål) ledet han Brann til sin største seier siden rødtrøyene slo Stabæk 8-1 en maikveld i 2001.

– Vi tør og holde mer på ballen og kommer med flere spillere. Du ser at vi har mange spillere som er i form. Det er en trygghet for laget at flere er i form – både utpå der og på benken.

Azar Karadas har tilbrakt mesteparten av tiden på benken hittil i sesongen, men på tross av reservetilværelsen er han nå Branns toppscorer med fire mål – alle scoret som innbytter.

– Det er Lars Arne som tar ut lag. Det har fungert i det siste, og en god stund før det. Det viktigste er at Brann tar poeng, sier en diplomatisk Karadas på spørsmål om han fortjener startplass.

Brann hadde kun scoret fire ganger i første omgang av Tippeligaen innværende sesong, men det var før Aalesund gjestet Bergen. Den statistikken fikk seg en solid «boost» etter 45 minutter med fotball.

– Brann vinner kampen 6-0 og det er ikke et mål for lite, uttaler en meget skuffet Aalesund-trener Trond Fredriksen til VG etter kampen.

SE SÅ GLAD: Sivert Heltne Nilsen jubler etter å ha satt inn 3-0-målet mot Aalesund. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Etter en særdeles forsiktig start på kampen, hvor Brann kontrollerte og Aalesund lå dypt, løsnet det for Brann på en dødballmulighet. Fredrik Haugen fininnstilte siktet og fant brystkassen til Bismar Acosta i AaFK-feltet. Costaricaneren fikk dempet ballen og – på karakteristisk vis – kriget den i mål etter 24 minutter med søvndyssende fotball.

– Det er i disse kampene jeg er best, når vi kan styre spillet, sier en bakkeplantet Fredrik Haugen til VG.

– Vi er god defensivt og det løsner offensivt nå. Har Aalesund en eneste sjanse?, utbryter Haugen som bedyrer at det defensive blir minst like viktig fremover.

– Men jeg har ikke lyst å snakke ned Aalesund. Vi vet hvor tøft de har det, og det er ikke lenge siden vi var der selv. Det er tøft for dem når de får slike kamper i mot når de befinner seg i den situasjonen de gjør.

Vi fulgte kampen – les fyldig referat: Brann - AaFK

Sjanseløse Aalesund

Trond Fredriksens Aalesund så ut til å legge inn et lite svar på tiltale, men det var ikke lenge de klarte å holde trykket. Brann-forsvaret feide alle forsøk unna. Istedet vant Daniel Braaten en hodeduell ute til høyre, som gav Kristoffer Barmen muligheten til å avansere sentralt i banen. Han kløv fremover, sendte ballen ut til høyre og Daniel Braaten – som så ut til å forsøke et innlegg – sendte ballen via Edvard Skagestad og i mål for rødtrøyene. Selvmål til Aalesund og 2-0 Brann.

VG kåret Kristoffer Barmen til banens beste spiller etter å ha vært «overalt» i løpet av kampens 90 minutter. Branns venstre indreløper er glad han slipper spissrollen han blant annet bekledde under Rikard Norling.

– Jeg føler jeg har funnet rollen min og har fått til relasjonene med de på min side av banen. Dette kler meg i hvert fall bedre enn spiss, humrer Barmen som presiserer at han kan spille andre steder på banen også.

Lysluggen som tidligere har måtte tåle mye negative skriverier, blant annet som følge av bybesøk, er nå toppfokusert på fotballen og hevder at den negative omtalen ikke har påvirket ham.

– Jeg fikk en tøff start på brannkarrieren min, men nå har jeg vært her i fem år. De siste to årene har jeg verken latt meg påvirke av positiv eller negativ omtale, selv om det er veldig hyggelig når dere kommer og sier jeg har vært banens beste, gliser midtbanekrigeren.

Lest denne? Brann kan selvsagt bli best av de NEST beste

Festfotball og rødt kort

Festen fortsatte for brann ut i 2. omgangen. Først satte Sivert Heltne Nilsen rødtrøyenes tredje etter nok en markeringssvikt i Aalesund-forsvaret på hjørnespark. Deretter gikk gardinene fullstendig ned for AaFK.

Jakob Orlov ble spilt frem i Aalesund sin 16 meter, hvorpå Daniel Gretarsson så sitt snitt til å gjøre kvelden enda mer ydmykende. Han rev ned svensken, pådro seg rødt kort og gav Brann sjansen fra krittmerket. Erik Huseklepp satt enkelt 4-0 etter å ha fintet ut Lars Cramer som opplevde en helsvart dag på jobben.

– Vi har vært bunnsolid defensivt i hele år, da er det deilig å se at det også løsner offensivt, sier en Huseklepp i perlehumør til VG etter kampen.

Det gikk et brus over stadion hver gang veteranen fikk ballen. 31-åringen svarte med å sette på turboen.

– Det har ofte vært sånn med meg, man kjenner det kommer et lite «brus» hver gang en er borti ballen. Det girer meg selvfølgelig, fortsetter han med et bredt glis om munnen.

Er dette Erik Huseklepp som slenger søknad om ny kontrakt i bordet?

– Ja, nei, jeg tenker ikke så mye på kontrakt i den sammenhengen her. I år har jeg gjort veldig mye riktig i treningsarbeidet, derfor er det utrolig deilig når det løsner. Akkurat nå er jeg i kjempeslag og håper det fortsetter utover høsten, sier Huseklepp som står uten arbeidsgiver ved sesonslutt.

John Arne Riise så rødt da Aalesund fikk rødt kort

John Arne Riise, som for ikke lenge siden avsluttet sitt arbeidsforhold i Aalesund, var blant dem som reagerte hardt på at Brann fikk straffe. Rødtoppen reagerte slik på Twitter:

Han fulgte deretter opp med denne tweeten på mikrobloggtjenesten, etter å ha sett reprise av situasjonen.

Mannen som gikk ned i straffestituasjonen, Jakob Orlov, var heller ikke sikkert på om det skulle vært straffe.

– Ingen aning. Jeg går ned, men vet faktisk ikke. Jeg kaster meg ikke eller noe, men jeg har aner ikke hva som skjer, sier den nydusjete svensken til VG etter kampen.

Dommer Svein-Erik Edvartsen sier dette:

– AaFK-spilleren spiller aldri på ball, og tar spilleren. Ergo straffespark. Hadde ikke Brann-spilleren blitt tatt, hadde han hatt en åpenbar målsjanse. Ergo rødt kort. Denne type forseelser er ikke omfattet av regelendringene som kom 1.juli.

«Aalesund-dødaren» Karadas slo til igjen

Brann var allikevel ikke ferdig. Med ti resignerte menn ble det for tøft for Aalesund. Azar Karadas, som senket Aalesund i forrige kamp mellom lagene, stusset et innlegg fra Huseklepp lekkert forbi Cramer i AaFK-buret. Veteranene viste spor av gammel klasse.

35-åringen stoppet ikke der – han ville også han en fot med i spillet. Nok en gang gav svakt forsvarsspill Brann muligheten, og den storvokste mannen kunne pirke inn ballen bak Cramer, som hadde blikket nesten like mye bakover som fremover i banen.

– Jeg er veldig glad når vi vinner 1-0, men når vi vinner 6-0 på denne måten er det klart jeg er ekstra fornøyd, sier Lars Arne Nilsen som nå har ledet Brann til syv strake hjemmeseire.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder