Basketsjefen: – Toppidrettssjefen skaper en imaginær verdensdominans

BASKETTRØBBEL: Mens Norges Basketballforbund har slitt med økonomien, har sporten mistet mye av oppmerksomheten den hadde i Norge på begynnelsen av 2000-tallet. Bildet er fra all star-kampen i BLNO i januar. Dommer er Sturla B. Sand. Spillerne fra venstre er SandRivelino Pierre (Ammerud), Arne Ingebrigtsen (Tromsø Storm) og Alvis Eglitis (Asker). Foto:Med tillatelse,Norges Basketballforbund

Mener idrettstoppene viser arroganse

Basketball ble på mange måter en døgnflue i norsk toppidrett. Forbundspresident Jan Hendrik Parmann savner hjelp til å bygge idretten opp igjen.

 • Øyvind Askeland
 • Per Opsahl

Artikkelen er over fem år gammel

La det være sagt med det samme: Basketball-presidenten mener norsk basket ikke kan skylde på andre for at idretten gikk fra å være stor til nærmest å være glemt i Norge.

Men i likhet med presidenten i Norges Golfforbund, Finn H. Andreassen, og Norges Danseforbunds øverste sjef, Harald Bråthen, mener Parmann Olympiatoppen overser de mindre norske idrettene.

– Vi er et forbund som var teknisk konkurs for noen år siden. Det var selvforskyldt. Men nå bygger vi opp igjen og har flere talenter som drar til utlandet og gjør det godt. Om få år vil vi igjen ha aktive seniorlandslag. Jeg vil ha en holdningsendring fra Olympiatoppen, der de ser på mer enn bare hva som presteres i dag, men også hva vi kan få til sammen for fremtiden, sier Parmann, som også har skrevet en kronikk på forbundets nettsider, til VG.

– Jeg må innrømme at vi kanskje føler en viss grad av arroganse. Kanskje det ikke er det diplomatisk riktige ordet å bruke, men jeg føler at de ønsker å unngå en diskusjon om dette. Når temaet kommer opp på fellesmøter, blir debatten som regel avfeid med argumenter som sporer den av, fortsetter han.

VIL BLI SETT: Basketball-president Jan Hendrik Parmann mener Olympiatoppen bør prioritere andre idretter enn de tradisjonelle. Foto:Norges Basketballforbund,

– Imaginær verdensdominans

Det er mindre enn en uke til ski-VM i Falun begynner. Der er det ventet at Norge vil plukke en rekke medaljer blant annet langrenn – en stor norsk idrett som er liten internasjonalt. Nettopp det er kjernen i debatten som golfpresidenten løftet i kjølvannet av toppidrettssjef Tore Øvrebøs nyttårskronikk.

Der hyllet Øvrebø norsk idrett og viste til et nettsted som rangerte Norge som verdens nest beste idrettsnasjon mål etter folketall. Men som statistikken til idrettshistoriker Tom A. Schanke viser, tar Norge stort sett VM- og OL-gull i de små idrettene.

– Toppidrettssjefen skaper en imaginær verdensdominans. Det som skjer når det blir satset så tungt på de mindre idrettene, i internasjonal sammenheng, er at det fremstilles som om vi er fylt til randen med verdensstjerner. Oppmerksomheten blir derfor i veldig stor grad rettet mot dem mens andre idretter, som basketball, sliter veldig med å oppnå oppmerksomhet, med de fordeler som det igjen kunne gitt, sier Parmann.

– Det er hyggelig at Basketballforbundet har ambisjoner. I Olympiatoppen registrerer vi imidlertid at forbundet ikke har vist interesse for utviklingssatsing gjennom hverken årets EYOF (European Youth Olympic Festival) eller fjorårets Ungdoms-OL. Vi har også fått med oss at Basketballforbundet har prioritert bort ungdoms-EM for to årganger i sommer. Olympiatoppen inviterte også forbundet med på våre fellessamlinger for alle idretter med toppidrettsambisjoner, uten at jeg har registrert noen interesse for dette heller, skriver Øvrebø i en epost til VG.

– Det vil imidlertid glede oss om basketballen etter hvert får på plass et landslag, og eventuelt kommer på et godt europeisk nivå. Da kan vi selvfølgelig diskutere muligheten for å samarbeide om videre prestasjonsutvikling, legger han til.

Velger tradisjonelle norske idretter

Under NRKs debattprogram Dagsnytt 18 torsdag, diskuterte Tore Øvrebø og golfpresident Andreassen norsk toppidrett.

Der gjentok Andreassen kritikken han har kommet med overfor VG, mens Øvrebø forsvarte at Olympiatoppen prioriterer idretter som langrenn.

– Vi er nødt til å prioritere idretter som er viktige i Norge. Det gjør andre land også. Vi prioriterer vinteridrettene veldig høyt fordi de er viktige for det norske folk og gir idretten relevans, sa Øvrebø.

Les også

 1. – Å hevde at Norge skal være verdens nest beste nasjon er mangel på ydmykhet

  I løpet av hele fjoråret tok Norge 32 VM-gull og 11 OL-gull. De aller fleste kom i små idretter.
 2. Svømmetopp vil bli idrettspresident

  Svømmepresident Per Rune Eknes (52) er blant kandidatene til å bli ny idrettspresident.
 3. Kristiansen: – Olympiatoppen har for mye makt

  Den tidligere langdistanseløperen Ingrid Kristiansen mener norsk idrettsledelse legger hinder i veien for store talenter…
 4. Stensbøl: – Vi skulle satse på de store idrettene

  Bjørge Stensbøl sto bak den smale norske satsingen som ga stor OL-suksess på 1990-tallet.
 5. Golfpresidenten med krass kritikk av Olympiatoppen og Idrettsforbundet: Mener toppidrettssjefen feilinformerer Norge

  Toppidrettssjef Tore Øvrebø oppsummerte fjoråret med at…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Basketball

Flere artikler

 1. Verdensidretter gjorde opprør mot gullgrossistene fra vinter-OL

 2. Golfpresidenten med krass kritikk av Olympiatoppen og Idrettsforbundet: Mener toppidrettssjefen feilinformerer Norge

 3. Truls Dæhli kommenterer: Skimedaljer er ikke lenger hva de var

 4. Fotballpresidenten: – Norsk idrett må ta denne debatten

 5. Truls Dæhli kommenterer golfpresidentens kronikk: Han fortjener et ordentlig svar

Fra andre aviser

 1. Etter OL-fiaskoen: Ber Tvedt gi fra seg makten over toppidretten

  Bergens Tidende
 2. OL-fiaskoen splitter idrettstoppene i Norge

  Aftenposten
 3. Sterke reaksjoner etter ny avsløring: - På utenlandsk kalles det korrupsjon

  Aftenposten
 4. Tyskland har over 800 statsansatte idrettsutøvere. Flere mener Norge bør gå samme vei.

  Aftenposten
 5. Sterke reaksjoner etter ny avsløring: - På utenlandsk kalles det korrupsjon

  Bergens Tidende
 6. Tyskland har over 800 statsansatte idrettsutøvere. Flere mener Norge bør gå samme vei.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no