Åpningsseremoni i Sotsji fredag kveld

Carlsens overtak: 22 partier uten tap mot Anand

Slik får du med deg alt fra sjakk-VMMagnus Carlsen (23) er snart ferdig med forberedelsene til VM-kampen mot Viswanathan Anand (44). Her er det du trenger for å bli like klar.

 • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

VGs sjakkstudio har fått en oppgradering fra fjorårets verdensmesterskap, der Carlsen til slutt beseiret indiske Anand med god margin. Det er først og fremst utseendet som er endret for å gjøre det enklere for VGs lesere å forstå hvordan det ligger an i hvert parti.

Detaljer som hvor lang tid hver spiller bruker på hvert trekk, samt hva hvert trekk har å si for stillingen i parti, skal bli lettere å få med seg.

Som i fjor hjelper sjakkdatamaskinen «Houdini» til, slik at leserne til enhver tid ser hvilke tre trekk som ifølge maskinen er de beste å gjøre. Sjakkekspert Hans Arild Runde følger partiene trekk for trekk og vil gi sin faglige analyse av valgene Carlsen og Anand gjør.

Gjennom hele mesterskapet skal sportsjournalist Hanne Skjellum chatte med dem som følger VM i sjakkstudioet.

VG Direkte:Her kan du følge første parti i sjakk-VM

Dette kommer naturligvis i tillegg til VGTVs studiosendinger der Hans Olav Lahlum er på plass sammen Magnus Carlsens tidligere trener Simen Agdestein. For VGTV er Mads A. Andersen programleder og landslagsspiller Ellisiv Reppen er med i TV-studio for å svare på spørsmål fra seerne.

– Det er et sterkere sjakkfaglig team enn vi har hatt noen gang. Men selv om ekspertisen er skyhøy, vil vi ha mye fokus på å lage et underholdende program for alle. Sjakkentusiastene skal få alt de liker hos oss, men også de som kan minimalt om spillet vil kose seg, sier produsent Joakim Skogvold.

Fyldige TV-sendinger

I år deler VG og NRK rettighetene til å sende TV-bilder fra VM-partiene. Det betyr at du kan se hvert eneste Carlsen-trekk direkte på VGTV.

Åpningsseremonien går av stabelen i Sotsji klokken 18 fredag. Det er varslet jazzmusikk og taler fra scenen i Russland, så bli ikke overrasket om det også er en noe trøtt Magnus Carlsen til stede. Under åpningsseremonien vil det også bli avgjort hvem av de to VM-spillerne som skal spille med hvite og svarte brikker i hvilke partier. VGTV starter sin sending klokken 17.

Samtidig som sjakk-VMs første parti spilles lørdag, lanseres også VGs TV-kanal. Kanalen blir en del av grunnpakken til Canal Digital og dukker opp på skjermene til nærmere en million husstander. Hos kunder som mottar sine signaler fra Canal Digital kabel-TV, vil kanalen ligge på plass syv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSMESTEREN: Slik så det ut da Magnus Carlsen ble kastet i hotellbassenget i India etter å ha slått Viswanathan Anand i VM i 2013. Foto:Erlend Aas,NTB Scanpix

Ubeseiret mot Anand i 22 partier

VM-formatet til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er slik at det maksimum skal spilles 12 ordinære partier.

Den første spilleren som når 6,5 poeng (1 poeng for seier, 1/2 for remis, 0 for tap), blir verdensmester. Dersom det står uavgjort mellom Carlsen og Anand etter 12 partier, vil det spilles fire tie-break-partier den 27. november.

VMs avslutningsseremoni er lagt til 28. november, men kan bli flyttet frem dersom vinneren er kåret før den tid. I 2013 sikret Carlsen seieren i parti 10 med remis mot Anand. Inntil da hadde nordmannen vunnet tre og blitt enig om remis i seks partier.

Etter seieren sa Carlsen at han ikke har tenkt å gi fra seg tronen. Statistikken taler også i 23-åringens favør. Før årets VM-kamp har ikke Magnus Carlsen tapt mot indiske Anand siden 2010 - eller 22 partier og over 1400 dager.

Om fjorårets taper får sin revansj, gjenstår å se, men det er uansett duket for mye sjakkspenning fra Sotsji i de kommende ukene.

Sjakk-VM dag for dag:

Alle partiene starter klokken 13.00. VGTV har oppkjøring i studio fra klokken 12.00 hver dag. Fra samme tidspunkt kan du chatte med eksperter og journalister i VGs sjakkstudio. Selv om Carlsen og Anand har hviledager, vil VG naturligvis levere kontinuerlige oppdateringer fra Russland.

1. parti: Lørdag 8. november

2. parti: Søndag 9. november

Hviledag: Mandag 10. november

3. parti: Tirsdag 11. november

4. parti: Onsdag 12. november

Hviledag: Torsdag 13. november

5. parti: Fredag 14. november

6. parti: Lørdag 15. november

Hviledag: Søndag 16. november

7. parti: Mandag 17. november

8. parti: Tirsdag 18. november

Hviledag: Onsdag 19. november

9. parti: Torsdag 20. november

10. parti: Fredag 21. november

Hviledag: Lørdag 22. november

11. parti: Søndag 23. november

Hviledag: Mandag 24. november

12. parti: Tirsdag 25. november

Hviledag: Onsdag 26. november

Ev. tie-break-partier: Torsdag 27. november

Les også

 1. Carlsens eventyrlige år

  SOTSJI (VG) Snart 12 måneder er gått siden Magnus Carlsen…
 2. Slik blir sjakk-VM på VGTV

  Samtidig som Magnus Carlsen (23) skal kjempe for å beholde VM-tittelen i sjakk, skal VG klemme til med en gigantsatsing…
 3. Slik blir VG på TV fra lørdag: Her er VGs nye skjermtroll

  VGs åtte nyhetsankere vil gi TV-seerne en mer fargerik sending. De er ikke redde for å dumme seg ut.

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Slik blir sjakk-VM på VGTV

 2. Slik kan VM-kampen ende i armageddon

 3. Carlsen: - Nervene kan komme og spille meg et puss

 4. Magnus Carlsen samler energi til å slå Anand med baskettrening

 5. Carlsen vitset om hjelperne: - Det er «dansken» og «Hammer'n»

 6. Norsk Regnesentral: Så stor sjanse er det for at Carlsen forsvarer tittelen

Fra andre aviser

 1. Ekspertenes dom: «Alle» tror på Carlsen-triumf

  Bergens Tidende
 2. - 80 prosent sjanse for at Carlsen vinner VM

  Bergens Tidende
 3. Følg hvert trekk i VM og chat med vår ekspert underveis

  Bergens Tidende
 4. Carlsen sikret gjev seier og slo egen rekord. Så røpet han magetrøbbel.

  Aftenposten
 5. Carlsen sikret gjev seier og slo egen rekord. Så røpet han magetrøbbel.

  Bergens Tidende
 6. - 80 prosent sjanse for at Carlsen vinner VM

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder