OL-HÅP: Sverre Lunde Pedersen, her fra Sotsji i 2014, er sannysnligvis klar til start i 2018-OL. Foto:NTB Scanpix,NTB Scanpix

Norske OL-håp: - Håper det ikke blir for mye betalingsstyr

Sverre Lunde Pedersen (22) håper han vinner OL-gull med hele nasjonen som TV-tilskuere i 2018.

Artikkelen er over fire år gammel

– Folk flest bør få se de aller fleste øvelsene uten at de må betale for det eller at det er for mye reklame. Jeg håper det ikke blir for mye at det betalingsstyret omkring et OL, sier Lunde Pedersen til VG i kjølvannet av at SBS Discovery i dag kjøpte rettighetene til de fire OL-ene etter 2018 for 1,3 milliarder euro.

Skøyteløperen tok bronse i allround-VM i vinter, er 25 år i 2018 – og er et mulig norsk gullhåp i Sør-Korea.

Rettighetskjøpet gjør at mesterskapene vil vises på flatene til TV Norge, Eurosport og SBS Discovery, som dermed vippet ut NRK og TV 2 fra de kanskje mest attraktive TV-rettighetene av alle.

– Breaking News: ja da har vi kjøpt OL i 2018, 20, 22 og 2024. Det betyr 2 vinter og 2 sommer OL. Hyggelig det og ingen spøk til orientering, skriver TV-kanalens sportssjef Jan Erik Aalbu på Twitter.

– Oppvokst med NRK og TV 2

Hvordan sendingene blir – antall reklamepauser, betalingskanaler og liknende – er ikke kjent. Men kanalene har forpliktet seg til 200 timer på gratis-TV på sommer-OL og 100 timer gratis fra vinter-OL.

– Selv har jeg vært oppvokst med NRK og TV 2, og synes begge de har levert fine sendinger. Det kan bli annerledes, men det er vanskelig å si nå hvordan det blir, sier Lunde Pedersen.

– Spiller det noen rolle for deg som utøver hva slags kanal som sender OL?

– Jeg får ikke sett så mye på det selv, akkurat, hvis ting går etter planen. Det er vanskelig å si for meg hvordan det blir. Men de vil nok bruke muligheten godt, sier Lunde Pedersen.

OL-HÅP: Tiril Sjåstad Christiansen hadde helst sett at rettighetene hadde gått til NRK, men stiller seg likevel positiv til en reklamefinansiert løsning. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ser helst at OL er på NRK

Twintipkjører Tiril Sjåstad Christiansen ser helst at vinterlekene skulle gått på NRK.

– Hadde det vært opp til meg hadde jeg gått for NRK. Det er veldig norsk og har ikke reklame. Det var det første jeg tenkte på når jeg hørte nyheten, at det kan bli mye reklame på de kanalene, sier hun.

20-åringen, som tok gull i X-Games i slopestyle i 2013, er også bekymret for at en betalløsning kan skape problemer.

– Om det var en gren jeg virkelig hadde gledet med til, men som jeg ikke fikk sett på grunn av tekniske problemer så hadde jeg blitt veldig frustrert. Det er så ekstremt mange som ser på OL.

Hun tror likevel at de nye rettighetsinnehaverne kan gjøre en god jobb.

– Jeg tror det blir bra uansett. Det blir spennende å se hvordan de løser det med betaling, men jeg tror det løser seg.

Lever av TV-tiden

Verdensrekordholder i skiflyging, Anders Fannemel, blir klar over nyheten da VG ringer han.

– Det har jeg ikke fått med meg. Men jeg håper de kommer til å satse like hardt som TV2 gjorde sist vinter under OL.

24-åringen mener at idretten burde komme foran reklamen.

– Det er TV-tid vi lever av som utøvere. Dermed blir det viktig at produktet er i fokus. Jeg håper det blir mulig for alle å se på hopping, sier Fannemel.

Han har ingen preferanser på hvilken kanal som burde sende OL, så lenge det sportslige ivaretas.

– Det må bli den kanalen som tilbyr det beste for sporten. Hoppsporten er i utvikling, både på utøversiden og produksjonssiden. Vi må gjøre vår del, så får TV-kanalene gjøre sin del, avslutter hopperen.

LEVER AV TV-TID: Anders Fannemel mener at reklame ikke må stjele for mye TV-tid fra utøverne og håper at flest mulig får se OL-hopping i 2018 og 2022. Her er det norske laget som tok VM-gull i Falun. Fra v.: Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Anders Bardal og Rune Velta. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder