TRIPPELMESTER: Magnus Carlsen sitter med VM-titlene både i vanlig langsjakk, i hurtigsjakk og i lynsjakk. Lørdag starter VM i de to siste øvelsene i Berlin. Foto: Terje Bringedal , VG

Carlsen tror ikke han klarer å kopiere dobbelt VM-gull

Sjakkesset: – Ikke veldig sannsynlig

Magnus Carlsen (24) innrømmer at det blir vrient å fortsette som trippel verdensmester i sjakk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– VM i hurtig- og lynsjakk var ikke spesielt viktig for meg før i fjor, men nå som jeg har begge titlene, er det veldig viktig, sier han til VG.

Langsjakk har størst prestisje, men i fjor vant Carlsen sensasjonelt både hurtig- og lynsjakk i VM i Dubai. Dermed satt han plutselig med alle tre VM-titlene.

– VM-titlene skal ikke forsvares, de skal vinnes igjen, sier Magnus Carlsen med bestemt stemme.

Les også: Slik følger du sjakk-VM på VG

I fjorårets mesterskap i Dubai spilte han bare bedre og bedre etter hvert.

– Kan du gjøre det igjen?

I modus

– Det er ikke veldig sannsynlig å ta begge titlene igjen. Men det gir meg troen at jeg klarte det i fjor, og jeg tror at jeg er enda bedre forberedt i år. I fjor kom VM i hurtig- og lynsjakk rett etter Norway Chess, og jeg trengte litt tid i starten av turneringen for å komme inn i hurtigsjakkmodus.

Les også: Her ladet Carlsen opp før verdensmesterskapet

– Jeg tror jeg kommer kjappere inn i det denne gang.

– Er dette årets viktigste begivenhet for deg etter som det ikke er VM-match i langsjakk i år?

– Ja, kanskje det? Alle turneringer er viktige, dette er veldig spesielt etter at jeg tok begge titlene i fjor. Det var fantastisk å ta begge titlene.

– Hvem er den nest beste i verden i hurtig- og lynsjakk?

Carlsen ler og lister opp noen av dem han tror blir de vanskeligste motstanderne i Berlin, blant dem flere av sine tidligere sekundanter:

Artikkelen fortsetter under bildet.

EVENTYRLIG: Magnus Carlsen innrømmer at han ikke tok VM i hurtig- og lynsjakk så alvorlig før han i fjor plutselig sto som dobbeltvinner i Dubai. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Treneren er optimist

– Hikaru Nakamura er jo ikke med, men Aleksandr Grisjtsjuk er god i begge. Det samme er Viswanathan Anand. I fjor var Jan Nepomnjasjtsjij veldig god i lynsjakken og ledet før jeg tok ham på slutten. Maxime Vachier-Lagrave er også sterk, og så må vi ikke glemme Levon Aronian.

Les også: Derfor har foreldrene flyttet inn i Carlsen 20-millioners hus

Trener Peter Heine Nielsen følger Magnus Carlsen i Berlin, og han er optimist:

– Magnus er på sitt vanlige nivå, det vil si best i verden. Men selvfølgelig er det viktig å treffe på formen. Jeg synes vi er godt forberedt. Vi har hatt en liten treningsleir og ankommer i god tid før turneringen - og gleder oss.

Om mulighetene for at eleven skal kunne kopiere dobbelttriumfen fra i fjor, sier dansken:

– VM i hurtig- og lynsjakk er et veldig vanskelig format i forhold til VM-matchen rent sjansemessig, men Magnus vil jo nettopp forandre formatet, fordi han synes privilegiene er for store i langsjakk. Som alltid er fokus å treffe på formen. Gjør han det, blir det vanskelig for de andre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder