SLUTTKJØRT: Her kjenner Jørgen Graabak at noe er fullstendig galt. Han har gått Norge inn til sølv i lagkonkurransen i Falun-VM, men var sjanseløs i kampen mot Tyskland. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Gull-Graabak om nedturen: - Stilte spørsmålet om karrieren var over

•  Har ikke trent skikkelig på syv måneder

•  Frykter 2016-sesongen allerede kan være spolert

Han vant to OL-gull og ble publikumsyndling. Men Falun-VM endte med kollaps. I sommer har Jørgen Graabak (24) tenkt på om karrieren som kombinertløper var over.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter VM-nedturen ble det påvist høyt stressnivå i muskulaturen som følge av overbelastning. Ifølge Graabak føltes det som å gi full gass på en plombert moped.

– Kroppen er mitt instrument, og når den ikke fungerer er det ingen vits å konkurrere. Derfor avsluttet jeg sesongen etter VM, sier Jørgen Graabak

Syv måneder ute

Han understreker at han ikke er noen sutrekopp. Han tenker offensivt selv om han har stått på «sidelinjen» i syv måneder. Og har selvsagt fått med seg at Magnus Moan og de andre på landslaget har trent knallhardt. Først i neste uke stiller han på landslagssamling. Frykten for at karrieren var over streifet ham flere ganger i sommer. Det bekrefter han overfor VG.

– Kroppen var langt nede en periode, og det er naturlig at jeg stilte meg spørsmålet om det var over. Det er mange tanker som fyker gjennom hodet i en slik situasjon. Tankene har slått meg, men samtidig har jeg valgt ikke å gruble mer over teamet. Det har ingen hensikt, sier Jørgen Graabak.

GULLRAMME: Jørgen Graabak med begge OL-gullmedaljene. Sotsjis OL-ild i bakgrunnen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Etter VM i mars pakket Graabak bort ski og treningsutstyr. I sommer har han ifølge landslagssjef Bjørn Kåre Ingebrigtsen drevet med «husmortrim». Hardtrening har vært utelukket. Kroppen orket ikke.

Les også: Så nært var Graabak OL-vraking

Høyt stressnivå

– Stressnivået i muskulaturen har vært for høyt. Det førte til en overbelastning på muskulaturen. Det hadde ingen hensikt å konkurrere mer, sier Graabak.

Han medgir at han tålte et «brutalt løp» i forkant av Sotsji-OL. Det endte med en formidabel suksess. Han spurtslo konkurrentene, og vant gull individuelt og i lagkonkurransen, totalt med en margin på bare 0,9 sekunder.

Foran Falun-VM virket det lovende. Mannen fra Melhus – hjembygda til hopplegenden Bjørn Wirkola og RBK-ikonet Roar Strand – herjet med konkurrentene i italienske Val di Fiemme. For første gang sto han øverst på pallen etter en individuell konkurranse i verdenscupen.

– Jeg hadde press på meg før VM, om jeg skulle få være med i mesterskapet. I tillegg hadde jeg trolig et virus i januar. Dette førte nok til at muskulaturen sa takk for seg, sier Graabak.

Les også: VM-sølv var nederlag

Han påpeker at situasjonen er akseptert. At han går offensivt til verks, og ikke legger seg ned å sutrer. Men at 2016-sesongen kan bli hva som helst.

– Jeg kommer forhåpentligvis tilbake i år, men hovedmålet blir VM i Lahti 2017. Men jeg har kort tid på meg i forhold til sesongåpningen i november. Når verdens beste kombinertløpere trener åtte måneder i oppkjøringen til sesongen, og jeg har 2,5 måned, så blir det ikke enkelt. Dette blir min karrieres største utfordring, men den er jeg klar for sier Graabak.

Stresset av OL-suksessen

Landslagssjef Bjørn Kåre Ingebrigtsen mener Graabak kan ha blitt ekstra stresset av OL-suksessen. At det ble en ekstra tung bagasje inn i VM-sesongen.

– Jørgen klarte ikke å styre det presset han la på seg selv inn i VM-sesongen, men han har lært av det, sier Ingebrigtsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder