STORE PLANER: Her, rett utenfor Telenor Arena, vil X Games' norske sjef bygge et massivt hopp slik de hadde under Big Air-konkurransen i Tøyenparken i 2016 (innfelt).

STORE PLANER: Her, rett utenfor Telenor Arena, vil X Games' norske sjef bygge et massivt hopp slik de hadde under Big Air-konkurransen i Tøyenparken i 2016 (innfelt). Foto: Espen Braata/Vegard Wivestad Grøtt VG / NTB Scanpix

X Games kan vrake Hafjell – vil ha Big Air på Fornebu

X Games planla å gjenta Hafjell-arrangementet vinteren 2018, men nå forhandler de om å arrangere X Games i Bærum – i mai.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Barnetog, iskrem, plussgrader – og kunstig snø. Slik blir X Games Norway 2018 om arrangøren får det som de vil.

De har nemlig søkt, og er i forhandlinger med, Bærum kommune om flytte X Games Norge fra Hafjell til Fornebu helgen etter 17. mai.

– For vår del ser det positivt ut. Det har vært en prosess over noe tid, så vi er optimistiske, sier Henning Andersen, daglig leder i X Games-arrangør Sahr Production, til VG.

Planen er å droppe slopestyle og kun arrangere en Big Air-konkurranse, samme helg som de arrangerer skateboard-X Games i Skur 13 på Filipstadkaia i Oslo.

Så du? X Games-klare Kleivdal dopingtestet for første gang i karrieren

Hoppet vil de bygge utenfor Telenor Arena, hvor Andersen anslår at det kan være plass til over 20.000 tilskuere.

X Games 2018 kan dermed bli en liten forsmak på planene om actionsportarrangementet de håper å få til i 2020, hvor de vil samle vinter- og sommerøvelsene til det Andersen har kalt «historiens største konkurranse for actionsport».

Ståle Sandbech fra Bærum mistet OL-gullet i 2014. I 2018 kan han endelig få OL-seieren - og han kan kanskje vinne X Games på hjemmebane:

Bærum er positive

Saken har ennå ikke vært oppe til politisk behandling i Bærum kommune, men lederen for Hovedutvalget for miljø, idrett og kultur i kommunen, Morten Skauge (H), går langt i å si at Bærums politikere vil være med på laget.

Han er blant dem som til nå har vært i samtaler med Andersen om X Games-søknaden.

– Jeg synes dette er veldig spennende, og det vet jeg også ordføreren synes. De har levert en god søknad, og jeg er innstilt på at Bærum kommune skal være med på dette.

Fikk du med deg? X Games søker staten om 3,5 mill. til skateboard i Oslo

Da X Games ble arrangert i Tøyenparken i Oslo i 2016 gikk til slutt Norges Skiforbund ut som medarrangører fordi X Games ikke hadde noen avtale med Antidoping Norge om å dopingteste utøverne. I søknaden til Bærum kommune understrekes det at de nå har en avtale på plass.

– Vi vil nok stille som en betingelse at de har en antidopingavtale, men det har de redegjort godt for, sier Skauge.

Han håper på en rask behandling av søknaden, og tror Bærum-politikerne vil være positive.

Les også: Norges gullhåp med hemmelig OL-triks

OL-krasj i Hafjell

Hovedgrunnen til at X Games-generalen nå har blinket seg ut Fornebu, er at datoene de var tildelt i Hafjell skapte problemer: uke 9, kun én uke etter OL i Pyeongchang.

Før OL er det uaktuelt i Hafjell grunnet den store pågangen i skianlegget i vinterferien, og ikke lenge etter er det alpin-VM i skibakken.

– Derfor ønsket vi å se på en endring av hele konseptet og datoen, forteller X Games-general Andersen.

Leste du denne? Snowboardstjernen Sandbech fra Bærum: – Jeg falt helt sammen

Daglig leder i Hafjell-eier Alpinco, Odd Stensrud, forstår at Sahr og Andersen har lett etter alternativer til dem, og er hverken overrasket eller bitter over at Bærum nå seiler opp som en kandidat.

– Det har vært en utfordring å gjennomføre arrangementet på nivå som vi gjorde i 2017 på grunn av tett program internasjonalt og i Hafjell, sier han til VG.

Selv om X Games kan være tapt i 2018, har ikke Stensrud gitt opp håpet om å lokke det tilbake senere. Hvis Andersens planer for 2020 skal bli realisert, mener Hafjell-sjefen det må større bakker til enn det Oslo-området kan tilby.

– De har dratt opp en litt større visjon, og da er Hafjell absolutt beredt på å få X Games tilbake til Hafjell, sier Stensrud.

Se VGTVs snowboard-serie:

Mangler 6,6 millioner

X Games 2018 er allerede blitt tildelt 18 millioner kroner fra Kulturdepartementet (KD). Andersen forteller at de holder KD løpende oppdatert om de nye planene, og at de skal møtes i slutten av måneden.

Å flytte arrangementet fra Hafjell til Fornebu vil gi en ekstraregning på 6,6 millioner kroner, ifølge søknaden. 1,5 millioner håper de kommunen vil dekke, samtidig som de vil ha lokalt næringsliv med på laget.

Det er penger Andersen tror vil komme på plass, slik at han kan by inn til forsinket 17. mai-feiring på Fornebu.

Andersen lar seg ikke stresse av at mai ofte byr på plussgrader og sol. Snøen skal de produsere ved hjelp av nitrogengass rett i Big Air-stillaset, på samme måte som de gjorde i Tøyenparken i 2016.

– Vi tenker det kan være kult for utøverne at det skjer da, spesielt siden det er rett etter 17. mai. Da kan de norske utøverne ta imot sine kolleger og feire 17. mai sammen med dem, sier X Games-sjefen.

Kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, svarer slik på VGs spørsmål om flyttingen av X Games har noe å si for tildelingen av midler:

«Kulturdepartementet er orientert muntlig om mulige planer for flytting av arrangementet. I slutten av måneden er det avtalt et møte der X Games vil informere mer om dette og arrangementet for 2018. I budsjettet er det satt av midler til X Games. Det er ikke gitt føringer for hvor arrangementet skal foregå. Kravene som er satt er knyttet til at arrangementet er fullfinansiert og at det foreligger en tilfredsstillende antidopingløsning godkjent av Antidoping Norge. KUD vurderer søknaden ut fra disse forholdene.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder