ÅRETS KOMET: Abderrahman Samba (22) fra Qatar vant sesongåpningen på 400 meter hekk i Doha med 47,57. Det er distansens raskeste tid på nesten åtte år. Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Warholm klar for første dans mot Samba

Abderrahman Samba (22) var nesten halvannet sekund bak Karsten Warholm (22) da han vant VM-gull for åtte måneder siden. Nå kan årets hekkekomet fra Qatar hindre Norges største idrettsnavn i fjor i jakten på seier i sesongpremieren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Abderrahman Samba (22) vant årets første konkurranse på 400 meter hekk i stevneserien Diamond League på hjemmebane i Doha 4. mai. Samba, som er et halvt år yngre enn Karsten Warholm, vant med den oppsiktsvekkende tiden 47,57.

les også

Warholm-trener før sesongstart: – Ser veldig lovende ut

Det er nesten ett sekund fortere enn da han vant samme konkurranse, samme sted, for ett år siden (48,44). Abderrahman Sambas sesongbeste i 2017 var 48,31 i Sør-Afrika 28. mai. I VM i London kom han i mål mens Karsten Warholm skar sin nå velkjente seiers-grimase – på 49,74.

Altså 1,39 sekunder bak den norske gullgutten, som vant på 48,35.

I Diamond League-finalen i Zürich etter VM ble Karsten Warholm nummer to bak Kyron McMaster (21) fra De britiske jomfruøyene – som måtte ha legehjelp etter løpet – men han satte personlig rekord med 48,22. Det er 65/100 svakere enn Sambas snart fire uker gamle personlige rekord – som også er Diamond League-rekord.

Ifølge NBC er Sambas 47,57 sekunder den raskeste tiden på 400 meter hekk på nesten åtte år, og den raskeste noen gang så tidlig i sesongen.

– Det er vanskelig å snakke dårlig om en sånn prestasjon. Han har flyttet lista til et annet nivå. Men jeg skal prøve å følge opp, jeg har trent veldig hardt i vinter, sa Karsten Warholm til NRK etter Abderrahman Sambas supertid i Doha.

Kevin Young (USA) er innehaver av verdensrekorden 46,78, satt i OL-finalen i Barcelona for snart 26 år siden.

Karsten Warholm satte «verdensrekord» på den utradisjonelle distansen 300 meter hekk med 34,26 sekunder innendørs i Finland i februar. Men det er ingen tvil om at han kan komme til å måtte slite for seieren i Romas Diamond League-stevne torsdag kveld.

I tillegg til Abderrahman Samba stiller regjerende europamester og VM-sølvvinner Yasmani Copello (31) fra Tyrkia og OL-gullvinner Kerron Clement (32) fra USA til start på Olympiastadion.

les også

Warholm med millionavtale: – All grunn til å åpne lommeboken for ham

– Det er en kul sesongstart. De er offensive, sier friidrettsforbundets toppidrettssjef Håvard Tjørhom om Warholms sesongpremiere i friidrettens mest prestisjefylte stevneserie.

Han var allerede på plass i Roma da sportens nye gullgutt landet der sammen med sin trener Leif Olav Alnes tirsdag kveld. Karsten Warholm er eneste norske deltager i sesongens fjerde Diamond League stevne etter Doha, Shanghai og Eugene, der Jakob Ingebrigtsen (17) sist lørdag kom på 4. plass på én engelsk mile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder