LØPER FOR GULL: Karoline Bjerkeli Grøvdal, her under VM i friidrett i fjor, kommer til å bruke de kommende ukene til å lade opp til EM med lett trening. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Nå er Grøvdal gullfavoritt i EM: - Bra jeg har det presset

Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) satte ny årsbeste i Europa med fire sekunder fredag. Det gjør henne til en soleklar gullfavoritt i EM, men det lever hun godt med.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er bra jeg har det presset, slår Grøvdal fast overfor VG.

Hun mener det å bli nevnt som gullkandidat i EM er et bevis på at hun har gjort ting riktig, og det som forventes.

– Jeg har flere bronsemedaljer. Jeg har lyst til å ta det neste steget, sier hun.

les også

Pappa Gjert etter brødrene Ingebrigtsens kanonløp: - Fytti grisen!

Når VG snakker med Grøvdal, sitter hun på flyplassen og venter på å komme seg hjem til Norge. Fredag kveld løp hun inn til 9.18,36 på 3000 meter hinder i Monaco, noe som er årsbeste i Europa med fire sekunders margin.

– Jeg kom jo fra høyden i St.Moritz, og var spent på formen min. Jeg har hatt stang ut på de andre løpene i år, så det var deilig at det stemte nå. Både kroppen og teknikken satt mye bedre i går. Nå begynner overskuddet å komme, bare noen uker før EM. Nå kan jeg senke skuldrene litt, sier Grøvdal.

Reiste seg etter «stang ut»

Grøvdal har løpt to 3000 metere hittil i år - en på Bislett, og en i Paris. Bislett Games-løpet utviklet seg til å bli litt av en farse - arrangøren hadde justert det ene hinderet til «herrestørrelse», noe som betyr at det var 15 centimeter høyere enn de kvinnelige løperne er vant med.

– Ja, det løpet kunne jeg ikke ta personlig. Det var mye krøll. Jeg løp i Paris også, men da var jeg tung i kroppen og mett med trening, sier hun.

les også

Karoline Bjerkeli Grøvdal: Har hatet det mest

Det er bare tre uker til finalen skal løpes i EM, og Grøvdal føler hun har enda mer å gå på enn det hun fikk ut i Monaco.

– Nå er jeg tilbake der jeg skal være. Jeg var ikke superpigg i beina i går heller, men det har jeg tid til å bli nå. Det er et godt tegn, sier hun.

De neste par ukene skal Grøvdal tilbringe hjemme i Norge, både i Oslo og på hjemstedet Isfjorden. Deretter reiser hun til Berlin, som en av Norges aller største gullkandidater.

– Jeg legger jo ikke skjul på at jeg løper for medalje. Jeg håper jeg har dagen når det gjelder, og at jeg får det til i EM, slår hun fast.

les også

EM-håpet Amalie skjermes fra medaljepress

Ellevill verdensrekord

Selv om Grøvdal løp på en god tid i Monaco, var det en kenyansk jente som stjal alle overskrifter. Beatrice Chepkoech leverte et nærmest surrealistisk løp, og beinet inn til ny verdensrekord.

Ikke bare det - hun slettet den gamle verdensrekorden med hele åtte (!) sekunder. Chepkoech klokket inn på 8.44,32, den forrige ble satt av Ruth Jebet i 2016 og lød på 8.52,78.

– Det er ikke annet å si enn at det er en sjuk tid. Mange ble veldig overrasket. Når man ser løpet hennes så er jo hun i en helt annen liga, sier Grøvdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder