SVENSK JUBEL: Sverige tok hele syv OL-gull i Pyeongchang. Stina Nilsson (fra venstre), Charlotte Kalla, Frida Hansdotter og André Myhrer var blant dem som bragte gult og blått helt til topps.
SVENSK JUBEL: Sverige tok hele syv OL-gull i Pyeongchang. Stina Nilsson (fra venstre), Charlotte Kalla, Frida Hansdotter og André Myhrer var blant dem som bragte gult og blått helt til topps. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige kan trekke OL-søknad - bare to byer igjen

SPORT

Stockholms politikere ønsker ikke at Sverige skal søke om å få arrangere vinter-OL i 2026. Dermed er det bare to potensielle søkere igjen.

Publisert: Oppdatert: 12.10.18 16:39

Stockholm er på vei ut som søkerby for lekene om syv og et halvt år.

– Akkurat nå mangler vi grunnlaget og støtten til et vinter-OL, men alle ønsker et vinter-OL i framtida, så spørsmålet er mer når, sa Moderaternas König Jerlmyr fredag.

Avgjørelsen om OL 2026 skulle opp til avstemning i Lausanne 23. juni neste år. Men nå ser det ut til at den svenske søknaden ikke blir noe av.

Dermed er det bare Calgary og Milano/Cortina d'Ampezzo igjen.

I Calgary skal det arrangeres en folkeavstemning i november før det tas en endelig beslutning om en søknad.

Søknaden til Milano/Cortina d'Ampezzo mangler en offisiell statsgaranti.

Norges IOC-medlem Kristin Koster Aasen sier følgende til VG etter Sveriges nei:

– Jeg har sett oppslag i media. Og avventer mer informasjon om bakgrunn og begrunnelse før jeg kommenterer. Det er også naturlig for meg å avvente bekreftelse og kommentar fra IOC.

– 2026 ikke rett tidspunkt

Centerpartiets Karin Ernlund sier at byen ikke stenger OL-døren permanent, men at 2026 ikke er det riktige tidspunktet. Det kom fram under felles pressekonferanse fra Alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna og Centerpartiet) og Miljöpartiet i Stockholm stadshus.

Les VG-sportens kommentator Leif Welhavens skriver at noen må invitere om det skal bli fest:

Alliansepartnerne vil ha garantier for at et OL ikke skal gå ut over skattebetalerne.

Dette betyr at det fortsatt mangler en tydelig politisk støtte for et vinter-OL i Sverige i 2026.

Svenske Charlotte Kalla har tatt OL-gull i tre strake olympiske leker. I sommer har hun ladet opp til VM-sesong og comebacket til Therese Johaug:

Aftonbladet skriver at den svenske kandidatens budjsett er på 13 milliarder svenske kroner. IOC (Den internasjonale olympiske komité) skal betale ni milliarder, mens fire milliarder skal finansieres privat.

Men sikkertheten for arrangementet må den svenske staten eventuelt betale.

Tilbakeslag

For Bjørn Eriksson, sjef for det svenske idrettsforbundet, er det en kjedelig dag.

– Min innstilling har hele tiden vært at vi skal respektere det politikerne sier i dette spørsmålet. Nå har vi ett svar, og da får vi i idretten forholde oss til det, sier Eriksson til Expressen og legger til:

– Det er et tilbakeslag. Men det er bare å godta det.

Senest 12. april må Stockholm sende inn en søknad om de vil være med i kampen om OL.

Skjønt akkurat nå ligner det ikke på noen kamp i det hele tatt.

Her kan du lese mer om