KONGE: Magnus Carlsen har erfaring fra modellbransjen. Her hjelpes han av et helt team i forbindelse med en klesreklame i 2010. Til høyre ses coveret på den forrige Star Trek-filmen. Foto: Andrea Gjestvang / montasje

Stjerneregissør ville ha Sjakk-Carlsen i Hollywood-film

...og rik russer ønsket å betale 21-åringen over 100.000 kroner for ett sjakkparti

(VG Nett) Den amerikanske filmskaperen JJ Abrams (45) er så fascinert av Magnus Carlsen (21) at han ville ha den norske sjakkeneren på rollelisten til storfilmen Star Trek 2.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Star Trek Into Darkness (2013)The Colbert Report

Det var etter Carlsens opptreden i velrenommerte 60 Minutes på amerikanske fjernsynsskjermer 19. februar at forespørselen kom. Abrams - mannen bak seriesuksessen Lost og filmer som Mission: Impossible 3 - ønsket Carlsen i rollen som en fremtidens sjakkspiller i en scene i filmen som er ventet på kino i 2013.

Og filminteresserte Carlsen meldte tilbake at han var positiv til opptredenen.

- Jeg ble overrasket over henvendelsen, det var helt uventet. Det hadde vært en morsom opplevelse, så det er synd at det ikke ble noe av, sier Magnus Carlsen til VG Nett.

Ifølge Star Treks produksjonsselskap rakk man nemlig ikke å få arbeidstillatelse til Carlsen i USA på kort nok varsel til at han ville rekke opptaksdatoen nå i vår.

Ble invitert til settet

FOR ET SJAKKTREKK, STAR TREK: Jeffrey Jacob «J.J» Abrams, her fotografert tidligere i år, har laget flere kassasuksesser. Foto: wenn.com

I en epost fra agentselskapet som står for castingen til Star Trek 2 bekreftes ønsket om Carlsens deltakelse til VG Nett. Og Star Trek-teamet inviterte Carlsen over til settet for å følge innspillingen da papirarbeidet gjorde at rollen falt i fisk. Det takket 21-åringen nei til.

- På grunn av JJs timeplan med filming har han ikke mulighet til å bidra med et intervju, skriver Ryan Parrott hos JJ Abrams-firmaet Bad Robot i en e-post til VG Nett.

Kassasuksessen Star Trek fra 2009 fikk for øvrig terningkast fem av VGs anmelder.

Gjester stort talkshow

USA-tur blir det imidlertid likevel på 21-åringen. Carlsen sa nylig ja til å besøke det satiriske amerikanske talkshowet Colbert Report 24. april. A-kjendiser som president Barack Obama og Beatles-profil Paul McCartney har tidligere har vært gjester.

- Det blir spennende, for det er en uvanlig setting, sier Carlsen til VG Nett.

Manager Espen Agdestein forteller at pågangen rundt det norske sjakkesset er stor for tiden.

- Det er veldig mange henvendelser hele tiden, både fra internasjonal presse og andre. Det gjør at vi setter av mediedager i utlandet innimellom, pluss tar noen businessmøter. Men det meste må vi si nei til, sier Agdestein - som bekrefter at Magnus Carlsen er forespurt om en rolle i «alle» norske kjendisprogrammer de siste årene.

Blar opp sekssiffrede beløp

BRIKKENE FALLER PÅ PLASS: Magnus Carlsen, her fotografert i Stavanger tidligere i år under lanseringen av en ny storturnering i byen neste år, opplever stor interesse for tiden. Foto: Øyvind Brenne

Dessuten kimer managerens telefon jevnlig fra privatpersoner som ønsker å ha med Carlsen på ulike oppdrag. Noen er til og med villig til å bla opp store summer.

- Enkelte rike russere har tilbudt seg opptil flere hundretusen kroner for et parti mot Magnus. Men Magnus gjør ikke ting bare for å tjene penger, hvis det ikke er interessant. Enkeltpartier med full betenkningstid blir for kjedelig, forklarer Agdestein, og forklarer at team Carlsens filosofi klar:

- For å ha det enkelt for oss selv ønsker vi å reservere den type aktiviteter til Magnus sine hovedsponsorer. Det må det være noe helt ekstraordinært for at vi skal avvike fra vår hovedstrategi.

Løftet av modellavtalen med G-Star - hvor Carlsen fikk jobben da selveste Johnny Depp sa nei - tjente Magnus Carlsens selskap Magnuschess AS 8,4 millioner kroner i 2010. Selv om inntektene i fjor var en del lavere tjener Carlsen gode penger på å være verdensener i sjakk.

PS! Star Trek begynte som tv-serie i 1966, og gikk på tv i forskjellige utgaver over flere årsperioder til 2005. Fremtidskonseptet anses som en av verdens største kultserier, og har også nådd filmlerretet elleve ganger. Den Abrams-registrerte Start Trek fra 2010 vant én Oscar, for beste makeup, og fikk ytterligere tre nominasjoner.

Les også: Red Hot Chili Peppers knust av Carlsen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder