KONTROVERSIELL OG POPULÆR: San Fransisco 49ers quarterback Colin Kaepernick etter seieren over San Diego Chargers i en treningskamp forrige uke. Kommende helg starter NFL-sesongen i amerikansk fotball. Foto: Harry How AFP

Superstjernen nekter å reise seg for nasjonalsangen

Her er idrettsstjernen som skaper mer rabalder enn presidentkampen mellom Donald Trump og Hillary Clinton: San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick (28) nekter å reise seg under USA nasjonalsang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

HAR STILNET: Protestene mot Colin Caepernicks stille protest har avtatt etter hvert som støtten til San Fransisco 49ers quarterback har økt. Bildet er fra 1. september under 49ers treningskamp mot San Diego Chargers. Kvinnen spør om han har takket en krigsveteran i det siste - for hans «rett» til ikke å respektere flagget. Foto: Usa Today Sports Reuters

Først ble han bare sittende mens alle andre reiste seg. Så satte han seg og ble sittende på kne under avspillingen av nasjonalsangen foran San Fransisco 49ers treningskamper.

– Folk er ikke klar over hva som egentlig foregår i dette landet. Det er veldig mye som er urettferdig. Folk blir ikke stilt til ansvar for det. Og det er noe som må endres. Dette landet står for frihet og rettferdighet, og alle får ikke oppleve det nå, sa Colin Kaepernick til media sist søndag, ifølge San Fransisco 49ers hjemmeside.

Hvite fosterforeldre

– Jeg kommer ikke til å reise meg for å vise stolthet over et land som undertrykker svarte og farvede mennesker. For meg er dette større enn fotball og det ville være egoistisk av meg å se en annen vei. Det ligger kropper i gatene, og folk får betalt permisjon for å slippe unna mord, sier Colin Kaepernick.

Han sikter til «svarte og farvede» som er blitt offer for politiets kuler og hvite menn som har skutt unge, svarte gutter - og sluppet unna etter å ha påberopt seg selvforsvar.

Nå får Colin Kaepernicks stille protest mot det han mener er diskriminering av minoriteter i USA støtte av stadig flere spillere i den amerikanske fotballigaen NFL.

Colin Kaepernick, som har satt NFL-rekorder og har hvite fosterforeldre, er blitt beskyldt for ikke-patriotisk oppførsel og det har gått rykter om at politifolk ville nekte å jobbe i forbindelse med San Fransisco 49ers hjemmekamper.

Sesongåpning denne uken

– Jeg har stor respekt for mennene og kvinnene som har kjempet for dette landet. Jeg har familie og venner som har gjort det. De kommer hjem og så blir de dårlig behandlet av landet de kjempet for, sier Colin Kaepernick - som under trening har brukt sokker med tegninger av politimenn med utseende som griser.

Han er også blitt forsøkt stigmatisert ved påstander om at han skal ha blitt muslim.

Ifølge kommentatorer i USA er imidlertid vinden i ferd med å snu, til fordel for Colin Kaepernicks krav om rettferdighet og likhet for loven - for alle USAs innbyggere.

Bakgrunn (VG+): Protesterte mot undertrykking av svarte i 1968-OL

Sist tirsdag gjorde Denver Broncos linebacker Brandon Marshall det samme som Kaepernick foran 49ers treningskamper foran seriestarten i NFL. Han satte seg ned på kne under avspillingen av «Star Spangled Banner». Colin Kaepernicks lagkamerat Eric Reid satte seg på kne sammen med ham foran 49ers fjerde treningskamp.

LANG Kamp: USAs Tommie Smith (i midten) og John Carlos protesterte mot diskrimineringen i hjemlandet under avspillingen av USAs nasjonalsang etter 200-meteren i Mexico-OL i 1968. Australias OL-sølvvinner Peter Norman til venstre. Foto: AP

Søndag kan alle spillerne på Seattle Seahawks, foran lagets sesongåpning, komme til å gjøre det.

Gir bort 8 mill

– Støtten jeg har fått fra mine lagkamerater har vært fantastisk. Jeg tror mange av dem kommer fra områder hvor «dette» kan være tilfelle. Deres familier kan være i samme situasjon. Mange mennesker har kommet bort til meg og sagt «jeg respekterer deg for det du gjør», sier Colin Kaepernick.

Han sier han vil gi den første millionen (dollar: 8,2 millioner kroner) han tjener kommende sesong til organisasjoner som hjelper minoritetsmiljøer.

Torsdag fulgte San Fransiscos eier og administrerende direktør, Jed York, opp med å si at han vil gi like mye til to organisasjoner som jobber for bedre rase og økonomiske ulikheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder